2011. április 4., hétfő

Szamurájok leszármazottainak elbűvölő története

Hogyan törhet elő a vietnámi háború közepén, egy vérbeli katonában az Istennel való kapcsolat? Mire döbbentett rá egy hithű, buddhista szerzetesnőt a rákos betegsége?

A japán-amerikai testvérpár lebilincselő könyvéből minden kiderül. Olvashatsz a szamuráj ősökről, Istenről, halálról, pénzről, boldogságról, hitről, bizalomról, útkeresésről, szóval olyan dolgokról, amelyeken szerintem minden meditáló töprengett már az életében. A könyv elolvasásával két teljesen különböző, amolyan tűz és víz típusú személyiségek, igazán "gazdag" életútjába nyersz bepillantást.

Ha elolvasod, a minimum hogy örömmel fog eltölteni az, hogy nem vagy egyedül, és még a világ másik felén is hasonló gondolatok és kétségek gyötörnek embereket mint Téged. Talán még az is lehet hogy olyan szinten fog lenyűgözni és inspirálni Téged a szerzők hozzállása az élethez, hogy átjár majd egy érzés, mégpedig: igen, a nehézségek ellenére is valóban lehet egy boldogabb és kiteljesedett életutat bejárni!

A szerzőkről bővebben:

ROBERT KIYOSAKI: Nemzetközileg elismert előadó, több bestseller könyv szerzője. Korábbi könyveit úgy foglalnám össze, hogy azt mutatja be az olvasóknak, hogyan tudják elérni azt az életükben, hogy ne rabszolgaként dolgozzanak és küzdjenek a pénzért, hanem bölcs uralkodóként felügyeljék azt, hogy a pénz dolgozzon számukra szolgaként! Semmi hókusz-pókusz, csupán egyszerű hozzáállás váltás, fegyelmezett kivitelezés, és tudatosabb pénzkezelés. Remek könyvek, ajánlom minden, "rabszolgaságból" felszabadulni vágyónak! Ebben a mostani könyvben azonban bemutatja azt hogy...

Milyen viszonyban volt Istennel tínédzserként, fiatalemberként, majd meglett középkorú férfiként. Leírja dilemmáját a "tipikus templombajárókról", a vasárnapi hívők csoportjáról, akik az elfojtott agressziójukat miként takargatják álszentséggel, aztán azért mégiscsak át tudnak alakulni kedves hétköznapi emberekké is, ha kell. Ír a "szamuráj vérmérsékletről", és arról miként találkozott a vietnámi háborúban a halállal, túléléssel, újjászületéssel, "feltámadással", gyengességgel, bizalommal, felelősséggel és sok-sok egyéb emberi és Isteni dologgal.

Nagyon érdekes volt amikor arról ír a könyvben, hogy milyen sokan hisznek Istenben, de mégis milyen kevesen bíznak benne! (ezt a mondatot olvasd el újra!) Hétköznapi példákat hoz fel mind önmaga, mind mások életéből, hogyan látta azt, amikor az ember úgymond hisz Istenben, azonban mégsem tudja a bizalmát bele fektetni! Azért komoly, nem? Mennyire így van hogy sokszor hallani Istenhitről, de amikor bízni kéne benne, akkor pedig...

Őszintén ír még arról, hogy mennyire bízott a hazájában, és hogy a jó ügyet szolgálja Vietnámban, aztán mennyire átalakult ez benne. Ír még a természet szeretetéről, a jóügyekkel kapcsolatos önzetlen szolgálatokról, és a szülei tragédiájáról, politikáról, és sok minden egyébről. Említ nehézségeket az életéből, mind érzelmieket, mind anyagiakat, amikor teljesen a padlóra került, és hogyan állt fel onnan.

Ha olvastál már korábbi Kiyosaki Könyveket, akkor ez tetszeni fog szerintem Neked nagyon, hiszen sokkal közelebb kerülhetsz hozzá az eddigieknél. Sokkal több személyes történetet, fotót, véleményt és családi hátteret ismerhetsz meg. Ha még nem ismered Őt, akkor pedig azért érdemes elolvasnod ezt a könyvet, mert nagyszerűen bemutatja azt, hogy a magabiztos, sikeres és gazdag emberek is átmennek nehézségeken, drámákon és buktatókon, ráadásul a pénzen és a sikereken túl, Ők is keresik az Istennel és az emelkedettebb élettel való kapcsolatot. Nem minden gazdag és sikeres ember velejéig romlott és kapzsi figura. Úgy tűnik néha még Tőlük is el lehet lesni pár hasznos dolgot és gondolatot, életünk színesebbé és tartalmasabbá tételéhez.

EMI KIYOSAKI: Robert édes testvére, aki már fiatal korában teljesen más volt a fivérénél. Robert a tipikus győzelemre, harcra, kihívásokra vágyó, igazi szamuráj leszármazott volt, aki alig várta hogy belevesse magát a hadsereg kötelékébe, és Vietnámban szolgálja a hazáját. Emi pont az ellentéte volt. A konfliktuskerülő, mindenkinek megfelelni vágyó, befelé forduló kislány. Ő inkább a békemozgalmak és a hippiközösségek vonzásában élte az életét. Kereste a spirituális közösségeket, gurukat, és minden olyan csoportosulást, ami a világtól elfordultan él, magasabb eszmék kutatásával. Emi végül a buddhista vallási közösségben találta meg a személyes útját.

Meglepő őszintességgel ír arról, hogy minél inkább el szeretett volna fordulni a világi dolgoktól, és csakis a vallási, és ugymond szerzetesi életével törődni, az élet annál inkább igyekezett ebben meggátolni. Kapcsolatáról a bátyjával is sokat ír, hogy mennyire mások voltak, mennyire más irányban haladt életük, azonban a dolgok mélyén mintha mégis ugyanazt keresték, kutatták volna, ki-ki a maga módján. Életük útja néhol nagyon eltávolodott egymástól, aztán közelebb került. Sokat ír a halálról is, hogyan követte azt végíg több embernél az életében, és ezek milyen hatással voltak Rá.

-------------------------------------------------------------------------------
A sokat tapasztalt embereket mindig érdemes meghallgatni
-------------------------------------------------------------------------------

Építő jellegűnek érzem, és szeretem is olvasni vagy hallgatni azon emberek történeteit, akik felismerték azt, hogy bármi történjen is körülöttünk, valójában egész életünkben önmagunkkal küzdünk! Amíg önmagunkkkal bírkózunk, addig fenn áll a küzdelem a világgal is. Ha megszűnik a belső vihar, a külső dolgok se fognak tudni lehúzni. Ez nem könnyű. Egyáltalán nem. Én magam is sokat "küzdök" saját magammal. Minden nap, minden perc egy újabb és újabb próba, egy újabb teszt, hogy ebben a "megvilágosodásban" hogyan alakulunk, hogyan csiszolódunk. Azoknak, akik tudatosan vesznek részt ebben az "utazásban", figyeld és lesd minden szavát, foglalkozzon bármilyen területtel is!

Ez a könyv számomra ilyen volt, ezért is tetszett annyira, ezért is ajánlom a figyelmedbe! Azért azt meg kell mondjam, hogy itt-ott azért eltért kissé a véleményem a szerzőktől, de ettől függetlenül jó volt olvasni ennek a két embernek a fejlődését, gondolatait és tapasztalatait. Persze a terheidet nem fogják levenni a válladról se a könyvek, se mások, hiszen a saját dolgaiddal, igenis Neked kell szembenézned, akár tetszik akár nem. Azonban jó érzés más, hasonló hozzáállású emberek tapasztalatát is meghallgatni, és picit elmerengeni rajtuk, hiszen ki tudja, talán még tanulunk is belőle valamit.


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
VIDD HÍRÉT A MEDITÁCIÓ NYUGALMÁNAK! - Kérlek ne foszd meg az ismerős és ismeretlen társaidat a közösségi oldalakon a kolostoros meditációk békéjétől és nyugalmától! Ha tetszett ez a bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor most mindenképp küldd tovább! HAJRÁ!