2010. április 7., szerda

Lesd el Poirot titkát!


A híres belga detektív, Poirot történeteit néztem az utóbbi időben vacsora (és a hétvégi reggelik) közben. A TV előfizetést hónapokkal ezelőtt lemondtuk, azóta DVD-zés van. Ezek a lassú, megfontolt, elegáns és titokzatos detektív történetek, egyre jobban tetszenek nekem.

----------------------------------------------------------------------------
LESD EL POIROT TITKÁT!
Azt, ami hozzásegít egy sokkal harmónikusabb élethez!

----------------------------------------------------------------------------

Sok olyan tulajdonsága és jellemvonása van Poirotnak, amivel különbözik a film többi karakterétől. Az egyik viszont olyan, ami számunkra, meditálók számára is nagyon hasznos, írhatnám azt is, hogy elengedhetetlen. Érdemes ezt elsajátítanunk. Poirothoz képest, csupán egyetlen egy határozott 180 fokos irányváltást kell megvalósítanunk ennél a tulajdonságnál, és olyan erővel segíti az életünkben a harmónia és az egyensúly megalapozódását, hogy még mi magunk is meglepődünk majd! Nézzük miről is van szó pontosan!

A Poirot történetekben, általában 3 ember nyomoz az ügyben. Hárman "agyalnak" a bűntény megoldásán. A Scotlandyard embere, Japp Főfelügyelő, Hastings Kapitány, aki Poirot közvetlen munkatársa, és maga a belga mesterdetektív, Hercule Poirot. Amiben nem biztos hogy utánozni tudjuk Poirot, az a pengeéles esze, amivel látszólag össze nem illő szálakat, úgy köt egymáshoz, hogy fény derül a rejtélyre! Viszont ezt megelőzően szüksége van arra a tulajdonságára, amivel sem Japp Felügyelő, sem Hastings Kapitány nem rendelkezik, és aminek hiánya miatt fordulnak mindig kérdőn Poirotra. Ha a pengeéles logikát, és az átlagon felüli észjárást nem is, de ezt bizony minden halandó el tudja sajátítani! A jóhír, hogy a meditáció még segít is ennek kialakításában!

------------------------------------------------------------------
180 fokkal az ellenkező irányba!
------------------------------------------------------------------

Poirot titka, ami segíthet minket egy harmónikusabb élet kialakításában, az az, hogy nagyon alapos! Hogyan kapcsolódik az alaposság, a harmónikus élethez? Mindjárt elmondom, de előbb had részletezzem miben is alapos, és merre is irányítsuk azt a bizonyos 180 fokot!

Egy bűntény helyszínén, egy ember ruházatán, egy szoba elrendezésén, vagy bármi hasonló hétköznapi dolgon, amikor Japp Felügyelő és Hastings Kapitány már semmi rendkívülit nem fedez fel, Poirot szeme előtt még olyan árulkodó nyomok és jelek mutatkoznak meg, amelyek kulcsfontosságúak, és mindig közelebb visznek a megoldáshoz. Kollégái bizony sokszor elég felszínesek, és nem vesznek észre olyan jeleket, amelyek bizony az alapos Poirot tekintetén hamar fennakadnak.

Mindent észrevesz, mindent kiszúr, mindent felfedez, még a legapróbb kis, jelentéktelennek tűnő dolgot is! Ezekből, a másoknak semmitmondó kis elemkeből, látszólag lehetetlennek tűnő nyomozásokat sikerül megoldania! Na, ezt a fajta alaposságot kell nekünk elsajátítanunk, csak az irányzékon kell egy nagyot állítanunk!

Poirot, mindenre kiterjedő alapos és éles figyelmének iránya "kifelé" mutat. A külvilág jeleit kell neki megfejtenie, így tehát azokat tanulmányozza a lehető legalaposabb módon. Mit tegyünk mi? Hasonlóan éles, és alapos figyelmet kell kifejlesztenünk, csak nem "kifelé", hanem "befelé"!

--------------------------------------------------------------------------
Ingerültség és feszültség, mint bűntények?
--------------------------------------------------------------------------

Igen! Mindenfajta ingerültség és feszültség, az egy komplett bűntény a belső békéd, a nyugalmad ellen! Ahhoz hogy fényt deríts az ügyre, alaposan meg kell vizsgálnod mindent! Mivel a figyelmünk túlságosan is "kifelé", a világ irányában mutat, ezért fordíts most rajta egy nagyot, és figyelj egy kicsit "befelé"!

Alaposan vedd szemügyre Magadat, lehetőleg minél többször! Vedd észre az apró "rezdüléseket", momentumokat, jelzéseket! Milyen érzelmek, milyen gondolatok, milyen vágyaid vannak? Milyen félelmeid, milyen indulataid, és milyen intúicióid? Ismerd meg alaposan a Benned lezajló folyamatokat! Legyen az akár pozitív, akár negatív! Figyelmesen tanulmányozd magadat különböző szituációban! Érzékeled, hogy mi mit vált ki Benned!

A belső viharok és "bűntények", már csupán attól, hogy egy nyomozó alapos szemével figyeled őket, gyengülni fognak! Ne zavarjon az, hogy felfedezed önmagad gyengébb, kevésbé tetszetős oldalát is! Mindannyiunknak van ilyen! Ne zavarjon az, hogy megismered önmagad korlátait, és a kevésbé előnyös "arcaidat" is! Ahhoz hogy ez változzon, és a Benned lévő negatív erők ne kövessenek el újabb és újabb "bűntényeket" a belső békéd ellen, az első és az egyik legfontosabb fegyver, hogy felismerd őket!

--------------------------------------------------
A rendszeres "nyomozás" előnye
--------------------------------------------------

Ahogy Poirot fényt derít az igazságra, úgy fogsz Te is fényt deríteni önmagadban arra az állapotra, amit belső békének, harmóniának, örömnek, vagy éppen mindentől független szeretetnek hívunk. Észre fogod hamar venni hogy mik azok, amik eltakarják Benned ezt az állapotot. Ha rendszeresen meditálsz, akkor egyre türelmesebb, tudatosabb és éberebb, sokkal alaposabb figyelemmel fogsz szemlélődni! Egyre kevésbé fogod becsapni Magadat, és egyre kevésbé fogod a külvilágot okolni a belső viharokért, és "bűntényekért"! Meditálj, keresd a csendet, és válts egy tudatosabb, szemlélődőbb életmódra! Sok sikert, eredményes "nyomozást", és igazán boldog, kiegyensúlyozott életet kívánok Neked!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

ui: A témáról bővebben, szó lesz a Meditatív Szombatok Pécsen című programsorozat következő alkalmával! Gyere el, és "nyomozzunk együtt"! Természetesen csakis könnyedén! (-:
Részletek itt >>

Ha Pécs messze lenne, de tényleg érdekel a téma, akkor érdemes így az interneten keresztül is, az Önismeretre, és a Helyes Életre tanító Ősi Mesterek útmutatását tanulmányoznod!
Részletek itt >>