2009. november 27., péntek

Ha problémád van, gondolj erre!

Shri Mataji Nirmala Devi rövid beszéde egy Capri szigetére tartó hajóúton 1989 május 5-én.

"Első amerikai utamra hajóval utaztunk. A hajóval való utazásnak van egy problémája: az, hogy nincsennek problémák a hajón. Azért mert nincsenek megoldások és mert annyira korlátozott. Bármi ami hiányzik a hajóról az nem elérhető. Tegyük fel, hogy szükséged van egy ollóra és nem találsz a hajón, akkor nem tudod máshonnan beszerezni. Tehát nincs probléma.

Problémák azért léteznek, mert vannak lehetőségeitek és van választási lehetőségetek is. Egy hajón megértitek, hogy azzal kell megelégednetek amitek éppen van. Egy sahaja jóginak ilyennek kell lennie: bármivel is rendelkezzék azzal boldognak kell lennie. Tehát nincs semmi probléma.

Tegyük fel, hogy eltévedtél valahol akkor azt kell mondanod:

"Valamiért itt kell lennem. Ez Isten akarata, itt kell lennem. Tehát valójában nem tévedtem el. Minden ami önmagamat jelenti az velem van. Akkor hogyan tévedtem volna el?"

Annyi ilyen hasonló dolog van. Oly sok ember van aki a problémáiról ír nekem. Ezek a problémák valójában nem valós problémák. Ha ily módon kezdtek gondolkodni a problémákról, hamarosan elcsodálkoztok, hogy milyen könnyen megoldódnak ezek.

Olaszországban az utóbbi napokban nem esett az eső. Az emberek azt szerették volna, hogy érkezésem előtt essen az eső, és mindent megtisztítson. Azt kellett volna mondaniuk: nincs semmi probléma. Ugyanis végül esett az eső. Egy másik na nagyon hideg volt, de sokan szerették volna, hogy legyen zenés program. Mivel nagyon hideg volt, úgy döntöttünk, hogy nem tartjuk meg a programot. Tehát nincs semmi probléma. Szépen lefeküdtünk aludni és így jól kipihenve, könnyen felkelhettünk korán reggel. Másképpen lehet, hogy késő éjszaka 3-ig énekeltünk volna. Tehát jobb, hogy végül is így alakultak a dolgok. Ma viszont már szép az idő és meleg van.

A sahaja jógában úgy kell gondolkodnotok, hogy a hátrány az valójában előny számotokra. Betekintést kell nyernetek a hátrányos helyzetek lényegébe és felül kell kerekednetek oly módon, hogy megtaláljátok benn az előnyöket.

Az emberek már sokszor cselekedtek ily módon. Például Hollandiában. Tudjátok, hogy itt a tenger szintje magasabb mint a szárazföldé. Tehát, hogyan is segítettek ezen a helyzeten?! Csatornákat hoztak létre. Így automatikusan nagyon jó közlekedési útvonalakat nyertek és nem kell állandóan aggódniuk az útjaik állapota felől.

Ha megtanuljuk, hogy minden helyzetben élvezzük a hátrányokat, vagy az úgynevezett problémákat, akkor látni fogjuk a megoldást is: azt, hogy valójában nincsenek problémák. Nem úgy kell tekinteni az ilyen helyzetekre mintha kihívás volna, hanem úgy mint az úszó, aki egy nagy hullámmal találkozik: élvezi, hogy átúszhat a taraján.

Ezért nem vagyunk mi olyanok, mint azok akik megölik az örömet és nem vagyunk ünneprontók. Ünneprontók. Vannak akik a sportot is tönkreteszik. Tehát ne mondjátok azt, hogy "Ezt nem szeretem", "Ezt nem élvezem", hanem azt kell mondanotok "Miért ne?!"

Ha úgy döntöttök, hogy valami nem tetszik, akkor megölitek az örömet. De legyen tartásotok és döntsetek úgy: "Én ezt élvezni fogom" és akkor élvezni is fogjátok. Nekem például nehéz volt megszoknom kezdetben a capuccinót. De most már élvezem." (nevetés)


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.