2024. május 5., vasárnap

Búcsú Charlietól


Kép: CNBC

30 ezer ember tapsolt állva azután a kisfilm után, amit az idei Berkshire Hathaway részvényesi közgyűlésen vetítettek le Omahában, és ami a 99 éves korában elhunyt Charlie Mungertől búcsúzott, az ő munkássága előtt tisztelgett.

Az amerikai üzleti élet legendás alakja, Charlie Munger tavaly novemberben hunyt el, pár héttel a századik születésnapja előtt. Írtam is róla akkor itt a blogban. Azóta eltelt pár hónap, és eljött a szokásos májusi részvényesi közgyűlés ideje, ahol az elmúlt évtizedekben mindig együtt volt a színpadon üzleti partnerével, Warren Buffettel. A két öregúrra tízezrek voltak kiváncsiak mindig, akik a világ különböző pontjáról sereglettek össze az év ezen alkalmára, hogy együtt töltsenek egy hétvégét, és a befektetési világ olyan időtálló bölcsességeiből részesedjenek, ami túlmutat a profiton. Olyan attitűdről volt itt szó, ami túlmutat az egyszerű businessmentalitás sikerén, és valami magasabb rendű emberi bölcsességbe enged betekintést.

A 93 éves Warren Buffett idén már Charlie nélkül volt kénytelen színpadra állni, viszont vele tartottak a cég alelnökei, az utódai. De mielőtt elkezdődött volna a több órás beszélgetés (tanítás) előtte még levetítettek egy kisfilmet Charlieról, a "Berkshire Építészéről". Ezután a megható film után állt fel a 30 ezer a stadionban, hogy állva tapsolva búcsúzzon az "Épitésztől".

Ég Veled, Charlie!


A Kolostor Őre




Kép: WSJ