2022. április 15., péntek

Jonna Jinton különleges élete a havas északon


Feleségem, Zsuzsa javaslatára tekintettem bele egy különös fiatal hölgy youtube csatornájába, és akkor még nem is sejtettem mennyire magával ragadó lesz. Jonna Jintonról van szó, aki Svédország északi részén él egy egészen kis faluban (10-20 fő!) egy tó mellett, és egy hatalmas fenyőerdő szomszédságában.

A hölgy bájosságán és kedvességén túl magával ragadó még a kreativitása is. Fotókat és videókat készít, fest, zenét szerez, és egészen rendkívüli nézőpontból képes megmutatni nemcsak a természet különböző arcait, hanem az emberi leleményességet is, amire valóban nagy szükség van egy ilyen, bármennyire is szép, de sokszor eléggé zord tájban.

Jonna Jinton ráadásul olyan, világok közt lebegő különös lény, aki egyszerre tűnik modernnek és archaikusnak. Egyszerre művészi és mégis marketing tudatos. Meditatív, miközben bámulatosan szorgalmas, és egyszerre tűnik eviláginak, miközben gyanúsan misztikus. Ki is ő pontosan? Nem tudom.


Rendszeresen tölti fel youtube videóit, amiben egyszerre számol be az élet legapróbb dolgairól, miközben mesteri könnyedséggel mutatja a mélységet. Kitartóan, szinte fizikai korlátokat nem ismerve készíti lélegzetelállító felvételeit egy tóról, jégről, emberről, állatról, a holdról, vagy a csillagokról. Érdemes leülni mellé és meghallgatni mit mond, vagy csak együtt figyelni vele azt az igazán rejtélyes és misztikus, havas északi tájat.


A Kolostor Őre