2016. január 2., szombat

Az Oltár
Egy olyan témával kezdődjön az év itt a kolostor udvarán, ami egész évre a kellő irányba és mélységbe állítja a figyelmünket.

Részlet Dan Costian úr könyvéből, a Megvilágosodott Bibliából:

"Az oltár képviselte a mikrokozmoszt és katalizálta a szentséget. A szertartás mozdulatai és az építészeti vonalak az oltár felé mutattak, mert még ha kisebb mértékben is, de az jelenítette meg az időt, és az egész univerzumot. Az oltáron, vagy mellette felajánlásokat és áldozatokat mutattak be.

A zsidó vallásban az oltár a szentélyek szentélye a Jeruzsálemi templomban, aminek az alakja a tökéletes kocka (mint a mandala térbeli kivetülése, a Hindu templom környezete). Az elnevezést a keresztények is használták. Az áldozati oltár létezett Egyiptomban, Mezopotámiában, és a Kolumbusz előtti Amerikában. A kereszténységben Golgotát szimbolizálta, Krisztus önkéntes áldozatának helyét. A védikus oltár az időt képviseli, a mozgásban lévő univerzum kerekének szimbóluma által."

Dan Costiantól már olvashattál 

- - -

Mózes II. 20:24

"Földből csinálj nékem oltárt, és azon áldozd a te égő- és hálaáldozatodat..."

Mózes II. 24:4

"Mózes pedig felírá az Úrnak minden beszédét, és felkele reggel és oltárt építe a hegy alatt..."

Mózes III. 9:24

"Tűz jöve ugyanis ki az Úr elől, és megemészté az oltáron az égőáldozatot... "

Királyok Könyve I. 18:32

"És oltárt építe a kövekből az Úr nevében..."

- - -

Shri Mataji

"Még a korai keresztények közt is voltak, akik megtartották a tisztelet Pujáját (Puja jelentése: Istentiszteleti szertartás - ejtsd: Pudzsa) szobroknak, vagy esetleg képeknek, azaz az Anyát és Krisztust ábrázoló üvegfestményeknek. 

Később az emberek elkezdtek egyre racionálisabbakká válni, és nem értették a Puja fontosságát. És már nem tartottak rendszeresen Pujákat, felhagytak a szabályos módon végzett Pujákkal.

Már Krisztus előtt is volt az embereknek egy bizonyos fajta, méretre, speciális módon elkészített tabernákulumjuk (szentély), és kialakítottak egy Puja helyet, hogy imádják azt, akit ők Jehovának hívtak." (1986.05.24.)

- - -

"Az Istenségek megörvendeztetésével keletkezik egy átjáró a Kundalini számára, amin keresztülhatolhat. Azáltal, hogy lesz egy átjáró, a Kundalini felemelkedik és akkor a figyelmetek elkezd eggyé válni a Lélekkel.

Lépésről lépésre haladtok, az anyagtól a finomabb anyagig, a finomabb anyagtól a csakrákig, a csakráktól az Istenségekig, az Istenségektől a Lélekig. Ekkor a Lélek élvezi önmagát. Ott semmit sem kell tennetek. Csak adjátok a Lelketeket a Léleknek." (1980.09.27.)

- - -

"A Puja tényleg egy olyan dolog, amely beindít benneteket. Egy másik birodalomba röpít, tényleg csodálatos. A Puja elvégeztével sokkal többet tudtok árasztani, pusztán a csend által. A bennetek lévő csend maga oly erőteljessé válik." (1980.07.19.)Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!