2015. május 14., csütörtök

Érdekes kísérlet a hírekkel

Néhány hete olvastam egy hírportálon, hogy az egyik szerkesztőjük különös kísérletbe fogott. 

Önmagával és a hírekkel kapcsolatban. Arra volt kíváncsi, hogy ha kb. 5-6 napra teljesen elzárja magát a hírektől, se internet, se rádió, se tv, végül is spontán módon mit fog megtudni a világról. Számomra egy fontos üzenete volt ennek a tesztnek. Ha ennek tanulságát megérted, sokkal kiegyensúlyozottabb, letisztultabb, nyugodtabb lesz az életed. Erről szól ez a mostani bejegyzés.

Fontos - Nem Fontos

A kísérletben a szerkesztő, 1-2 hírhez azért hozzájutott a világból. Pl. a pékségben, és ilyen helyeken, teljesen véletlen módon. Azt vette észre, hogy ami igazán fontos volt azon a héten, azt így is megtudta.

A dolog érdekessége még, hogy a cikk után egy kommentelő jelentős csavart vitt a témába! Feldobta, hogy vajon a többi ember, pl.: ők a kommentelők, és mindenki más, aki az adott héten a szokásosnak megfelelő hírmennyiséghez jutott hozzá, azon a néhány jelentősebb híren kívül, (amit a szerkesztő is megtudott innen-onnan), vajon az emberek nagy része mi másra emlékszik? Ők rengeteg hírt és információt fogyasztottak, de vajon emlékeznek-e rá? Érdekes felvetés.

A zaj

Ezzel a témával most nem oda akarok kilyukadni hogy fogyasszunk-e híreket vagy sem. Nem. Hanem oda, hogy tudunk kell megkülönböztetni a fontos dolgokat, a nem fontosaktól.

Hát nem tudjuk megkülönböztetni? - kérdezheted joggal. Szerintem nem. Mert óriási a "zaj". Rengeteg információ áramlik felénk. Hírek, impulzusok, benyomások, gondolatok, érzelmek, sztorik, történések. Hatalmas információs "zaj" -ban élünk. És ha nem tudunk szelektálni, nem tudjuk mi a fontos (legalábbis számunkra), akkor nem is tudjuk mire figyeljünk igazán.

Stephen Covey

Ennek az úrnak a könyvéről volt már szó itt a kolostorban.
A festő, aki már senkinek sem ad interjút című bejegyzésben. A könyv címe: Először a Fontosat! Óriási könyv. Évek óta foglalkoztat ez a téma.

A "Fontos" dolgokhoz úgy juthatsz el, ha lecsendesíted a "Zaj"-t. Ha eltávolítod a "Felesleget". Mutatok néhány példát, figyelj!

Emailek: Naponta hány emailt küldesz? Ha le kéne szűkítened csupán 5 -re, melyik 5 lenne az? Melyik lenne az az 5 legfontosabb email, amit mindenképp megírnál és elküldenél? És miért pont az az 5 lenne az? Naponta hány helyről kapsz emailt? Ha csak 5 helyről lehetne, melyik lenne az?

Telefon: Naponta hány telefont bonyolítasz? Ha csak 5-öt lehetne, melyik lenne az?

Bútor: Hány bútor van a lakásodban? Ha csupán harmadannyi lehetne, melyik lenne az?

Beszéd: Ha már email és telefon, akkor maradjunk a kommunikáció legősibb fajtájánál. Mennyit beszélsz egy nap? Ha csak mondjuk negyedannyit mondhatnál, mi lenne az?

Pénzköltés: Mennyi kisebb-nagyobb pénzköltésed van egy nap? Melyik tartozhat a "Fontos" kategóriába, és melyik nem? Ha csak negyedannyi pénzt költhetnél, mire költenél?

Blogok: Ha csak 5 blogot követhetnél, melyik lenne az?

Telefonszámok: Ha csak 10 telefonszámot lehetne elmenteni a telefonodba, ki lenne az a 10 ember? Ha csak 5-öt lehetne?

Íróasztal: Hány darab tárgy és eszköz van az íróasztalodon? Ha nem lehetne csupán 5, melyik lenne az? 3?

Nyaralás: Ha egy ismerősöd megkérne hogy mesélj a legutóbbi nyaralásodról, de csupán 10 mondatban, mit mondanál? Ha csak 5-ben kéne elmesélned? Képes lennél rá egyáltalán hogy csupán 5 mondatba sűrítsd a lényeget?

Könyv: A legutóbbi nagyszerű könyv amit olvastál, ami nagy hatással volt rád, el tudnád mesélni a lényeget, a legfőbb üzenetet 10 mondatban? 5 mondatban? 3 -ban?

Ezekkel a kérdésekkel nem az volt a célom, hogy valamifajta őrült, elnémított aszkétizmusba hajszoljalak, hanem hogy próbáld felismerni a Fontos dolgokat. És ha felismerted, akkor gondolkodj el azon, hogy mennyi időt és energiát fordítasz a fontos helyett, a nem fontos dolgokra.

80/20

Ma már szinte klasszikusnak számít a Pareto elv.

Tevékenységeink és dolgaink csupán 20% -a az, ami igazán fontos és előrevivő. Ruháidnak csupán a 20% -át hordod, az időd 80% -ban. Munkád, vállalkozásod, befektetéseid során a tevékenységek 20% -a hozza az eredmények 80% -át. Tudod miért sikertelen az emberek nagy része? Mert pont azt a 20% -ot nem akarják megtenni. Sokkal inkább a 80% -os részben, a "zaj"-ban tevékenykednek és élnek. A "pótcselekvések" világában. És ez csupán nyüzsgés, nem előrehaladás. Ezt a 80/20 -as szabályt sok egyéb területen is meg lehet figyelni. Aztán van hogy ez az arány változik. 90/10 akár."Az egyszerűség, a kifinomultság
legvégső formája"


Letisztultság. Évek óta foglalkoztat ez, és egyre nagyobb erőt érzek benne. Az egyszerűségben. A letisztultságban. Ez megjelenhet művészeti területeken, épitészetben, lakberendezésben, kommunikációban, és mindenfelé. Úgy hívják, minimalizmus. A dolgok lehető legegyszerűbb, és letisztultabb megjelenése. Az egyszerűség. Az, amikor a "zaj" elhalkul. A kevesebb, több. Azaz, annak a művészete, amikor a lehető legkevesebb kifejeződéssel mondjuk el, mutatjuk be, a lehető legtöbbet. Ezt sokan nem értik. Megvalósítani pedig még kevesebben tudják.

Sok

Akik a "sok"-ban élnek nem értik ezt. Mert az életük a halmozásról szól. Még több információ, még több beszéd, még több email, még több telefon, még több bútor, még több ruha, még több kacat, még több nyüzsgés, még több ez, még több az, még több amaz...

Aztán valahogy ez a még több, mégsem ad még több boldogságot. Mégsem ad még több elégedettséget, még több szeretetet, még több örömet. Csak az őrült hajszolása folyik a "még több" -nek. Pedig a kevesebb a több. Csak ide nehéz eljutni. Ehhez erő kell. Fegyelmezettség. Erő, hogy az óriási és szédítő "zaj"-ban, egyáltalán meg tudj állni egy pillanatra. Aztán hogy letekerd a hangerőt. Majd el kezd keresni a valóban "Fontos" hangokat. És ha megtaláltad, ki is tarts mellettük.

80/20 újra

Talán ennek a mostani blogbejegyzésnek is a 80% -a inkább "zaj" volt, és csupán 20% -a az "esszencia". A Fontos rész. Van még hova fejlődni. Nekem is.


* * *


Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:


A fotó készítője Szilvi,
helyszín, a "pécsi panelerdő tövében".
Nagyításhoz klikk a képre!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!