2013. augusztus 18., vasárnap

"Hara Hachi Bu"

avagy,
az "elég" művészete

Kánikula, ragyogó napsütés, hosszú hétvége, nincs is ilyenkor jobb mint víz mellett, vagy fák árnyékban egy kellemes padon, netán a hűs  falak közt pihengetni, relaxálni, elmélkedni, meditálni.

A föld forgásán, részvényárfolyamok cikázásán, a lusta lajhárok ráérős mozgásán, vagy töprengeni  a több mint 100 éves japánok ősi titkán.




Hara Hachi Bu

Így szól ez a tradícionális japán tanítás, amit a "Hosszú élet oázisai" című videó felvétele után ismertem meg. Elolvastam ugyanis a könyvet ami a hosszú élet titkáról szólt, és ebben szerepelt ez a mondás, amit a japán emberek használnak. Mégpedig étkezés előtt, de szerintem hatással van ez az egész életükre.

A jelentése valami olyasmi jótanács, hogy ne edd magad degeszre, hanem tanúsíts mértékletességet, és kb. 80%-os jól lakottság érzésnél fejezd be az evést. Ennek van állítólag fizikai szintű előnye és oka is, ugyanis az éhség és a jóllakottság érzését az agy, egy kis késéssel érzékeli ahhoz képest, mint amilyen lendülettel lapátoljuk a gyomrunkba az ételt, ezáltal rendszeresen, a testünkhöz képest már felesleges mennyiségű ételt felhasználva. Ezért is ajánlatos például lassabban rágni, hogy a testünk érzékelésének üteméhez igazodjon a táplálék bevitel is. Na de nem vagyok se orvos, se táplálkozási szakértő, ezért lépjünk ezen túl, a számunkra, meditálók számára talán érdekesebb részéhez ennek a jótanácsnak.

Az "elég" művészete

Nézzünk picit a mélyére ennek a jótanácsnak!
Képzeld csak el milyen ereje lehet annak, ha elégedettség van Benned! Jó, kezdjük inkább ott, mi van, ha nincs! Akkor van a boldogtalanság, a szomorúság, a lehangoltság, a csalódottság. Hiszen Te akkor lennél elégedett, ha még ezt és ezt átélnéd, ez még a birtokodban lenne, amaz megtörténne, (addig semmiképp) ebből lenne jó sok, amabból meg még több, és hát akkor maradva a példánál, ételből is lenne még még még, no meg akkor még a desszertből is ez és ez és ez, meg hát az étel utáni ebből és ebből még egy jókora, meg hát le is kell öblíteni még egy jó korsó ...-rel, vagy legalább 1-2 kupica, vagy 4-5, no de ha már belelendültünk, akkor gyerünk még ezt is, azt is, amazt is...

...és nem!

A japánok tudnak NEM-et mondani. (legalábbis azok az öregek, akikről a könyvben szó volt) Tudják hol az elég. Boldogok a kevesebbel is. Kiegyensúlyozottak, harmonikusak és vidámak akkor is, ha kevesebb van valamiből. Akár az ételből. Félre ne értsd, kielégítő, egészséges és tápláló ételeket esznek, csak van bennük annyi önmérséklet, hogy egy bizonyos pontnál azt tudják mondani, elég. (és ettől nem lesznek csalódottak se)

Játszunk el a gondolattal, hogy mi lenne ha...

Tudnánk az életünkben azt, hol van az elég! Ha pontosabban éreznénk azt, mikor kell megállni. Ha finomabban éreznénk annak a ritmusát mikor mondjunk már nem -et, az evésre, az ivásra, a munkára, a rohangálásra, a kapkodásra, a stresszre, a felszínes bugyutaságokra,  fecsegésre, pletykálkodásra, tv-zésre, a facebookozásra ( ...jajajj, de még előtte azért oszd meg a barátaiddal ezt a blogbejegyzést! ;-)

Szóval milyen lenne az életünk, ha többször tudnánk önmérsékletet tanúsítani, és meg tudnánk elégedni a kevesebbel is? Vajon harmonikusabbá válna az életünk? Jobban egyensúlyban lennénk testileg, érzelmileg, mentálisan, spirituálisan?
Ha úgy hiszed igen, akkor...

Elégedettség

Figyelj az életedben arra, hogy ne a többet hajszold, hanem az eleget! Ne a sokat keresd, hanem az eleget! Ne a reklámok, a külvilág, és az elégedetlenség rángasson Téged, hanem saját magad megvilágosodott és bölcs ereje! Élvezd az életet a kevesebbel is! Lelj örömöt a kisebben is! És tanuld meg megkülönböztetni azt, mikor mire mondod hogy: elég, köszönöm, a többit már nem kérem. Elég nekem így is, kösz, nagyon jól vagyok, az arcomon a mosolyt az elégedettség okozza, nem a mohóság, és nem is a buzgalom...


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Meditatív ücsörgésünk, tűnődésünk és ráérős szemlélődésünk mai helyszíne és padja pedig:


A kép beküldője Margit,
helyszín München, Forstenriedi park.
Nagyításhoz klikk a képre!




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

***********************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!