2012. május 8., kedd

5 könyv, 5 tanulság

Van egy különleges jelenség amit sűrűn látok a meditálóknál. Amikor elkezdenek nyitni és érdeklődni a meditációs és spirituális világ iránt, akkor mintha teljesen be is zárkóznának, és hátat fordítanának az addigi világnak. Szerintem ez egy picit zsákutca. Itt most el is olvashatod hogy szerintem miért, és hogy mire is gondolok pontosan. Olvasd át, és nézd meg nálad hogyan is jelentkezik ez, aztán pedig találsz még 5 könyvajánlót, 5 lenyűgöző tanulsággal.

Hogyan is néz ki ez a hátat fordítós jelenség pontosan? Általában amikor valaki elkezdi az életében felfedezni a meditációt és a spiritualitást, akkor sokan szinte fejest ugranak bele. Érthető hiszen tetszik nekik, érdekli őket, és valami olyasmit keresnek, amit az addig életükben, a "kinti" világban nem találtak meg. Együttérzést? Nyugalmat? Emelkedettséget? Harmóniát? Bölcsességet? Békességet? Erőket és képességeket? Stabilitást? Végtelen szeretetet és örömet? Ki éppen mit. Tehát teljesen elmerülnek az emberek a fejük búbjáig az "új világban". Falják a könyveket, a gyakorlatokat, a tanfolyamokat, és közben pedig egyre kevésbé foglalkoznak az élet egyéb területeivel. Talán még egy picit le is néznek már minden egyebet.

Szóval egy idő után már szinte semmi mással nem akar foglalkozni az ember, csak a meditációs témákkal. (én is ilyen voltam) Pedig az igazi kiteljesedés még csak innen kezdődik! Jó oké, megtaláltad a meditációt, kezded gyakorolni, olvasgatsz is róla, kezd beépülni az életedbe, de ki mondta hogy állj meg itt? A meditációtól egyre figyelmesebbé, türelmesebbé, nyitottabbá válsz, talán még könnyebben is tanulsz. A meditációban "megszerzett" és felébresztett erőidet, energiáidat miért nem kezded el bevinni az élet egyéb más területeire is? Miért ne kezdhetnél megtanulni nyelveket? Vagy új sportokat? Új hobbykat, netán új szakmákat? Akár egy hangszeren játszani? Környezetvédelem, szociális, gazdasági, művészeti, sport vagy bármi egyéb terület? Miért zárkózol be teljesen, és miért nem nyitsz új dolgok, új lehetőségek iránt? Ki tudja mit hozna még az élet? Ki tudja mit tudnál belevinni Te magad az életbe? Gondolj csak bele! Új emberek, új témák, új szakmák, kihívások és sok sok egyéb dolog. Ma már itt van teljesen nyitva a világ előtted és csupán arra vár hogy felfedezd! Megértem hogy kellemes otthon egyedül meditációs zenéket hallgatni, nézni a gyertya lángját, a füstölő finom illatát érezni, de ne fordulj el teljesen a világtól! Fantasztikus felfedezéseket hagynál ki!

Kb.10-11 éve foglalkozom a meditáció témájával, és kb. 9 éve a sahaja jógával. Az első időkben persze én is fejest ugrottam ezekbe a dolgokba, és semmi más nem érdekelt. Kényszeredetten, amolyan muszájból foglalkoztam csak az élet egyéb dolgaival. Aztán szépen lassan ez átalakult. Elkezdtem egyre több egyéb dolog felé is nyitni. A meditáció iránti kíváncsiság mellett, egyéb hobby, vagy akár szakmai területeken is elkezdtem nyitni, érdeklődni, képezni magam. Az elmúlt években például rengeteg különböző szakterület internetes hírleveleire iratkoztam fel. Tanulmányoztam őket, olvasgattam, figyeltem, rácsodálkoztam dolgokra, elsajátítottam őket, és egyre inkább láttam, hogy azelőtt milyen "vakként" mozogtam a világban, persze elájulva a saját magam óóóriási nagy spirituális egójától (-:

Azóta is érdeklődésem töretlen, és igyekszem egyéb dolgok felé is nyitni. Például évek óta tagja vagyok a Pécsi Tudásközpontnak, azaz a központi megyei és egyetemi könyvtárnak, és minden héten elolvasok 1-2 könyvet. Ezek nem is annyira Spirituális Könyvek, hanem egyéb más szakterület "mestereinek" munkái. Mivel engem főleg az üzleti, managment, marketing, pénzügyes, befektetési dolgok foglalkoztatnak, így ezen területtel kapcsolatban szívok magamba annyi hasznos és érdekes információt amennyit csak tudok. Nos, erről a területről hoztam most Számodra 5 könyvet, amelyeket mostanában olvastam, 5 kiemelkedő tanulsággal. Megijedned nem kell, nem is annyira a szakmai részükkel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmedet 1-2 dologra, hanem az emberire, mert hát azért ez mégiscsak egy meditációs blog!  

Tehát nézzük az 5 üzleti könyv emberi tanulságait, azokat amelyekre ha odafigyelsz kicsiben Te is, az életedben sokkal szebbé, színesebbé és tartalmasabbá válnak majd a napjaid!

* * *
 
 A McDonald's Birodalom

Tudom, tudom, sokaknak a McDonald's maga az ördög, a globalizáció és a kapitalizmus egyik legirritálóbb szimbóluma. Tegyük most egy picit ezt félre, és nézzünk meg egy embert mögötte!

A könyv remekül mutatja be, hogyan indult be az egész lánc az 50-es évek Amerikájában, hogyan fejlődött a 60-as években, a 70-esben és hogyan teljesedett ki. Mi volt a titkuk, milyen vezetői karakterek és milyen menedzseri hozzáállások segítették vagy épp gátolták ennek az óriási cégbirodalomnak a megszületését és működtetését? Ki állt mindezek mögött? Az egésznek a legfőbb mozgatórugója egy ember volt, Ray Kroc. Általa bontakozott ki ez egész óriási, világon átívelő jelenség. És amiért idehoztam őt most a "kolostor udvarára", mert volt egy olyan hozzáállása az egész céghez, az élethez magához, amin szerintem nekünk meditálóknak is érdemes lehet eltűnődnünk, pláne itt Magyarországon!

Ray Kroc vette át az 50-es években úgymond a McDonalds menedzselését az alapító McDonald fivérektől. Akkor még csak pár kezdetleges étterem volt, azonban 1-2 évtized alatt Ray Kroc világbirodalmat épített belőle a munkatársaival együtt. Miért érdekes ez? Mert Ray 52 éves korában kezdte ezt a munkát! 52! Középosztálybeli életet élt addig, 30 éves értékesítési tapasztalattal a háta mögött, és amikor találkozott a McDonald fivérekkel, akkor érezte meg hogy eljött az Ő nagy pillanata, amire egész addigi életében várt! Megjelent a lehetőség a lába előtt, és aztán tudott is élni vele. De a lényeg hogy 52 évesen kezdett neki a világ meghódításának! Vajon egy magyar átlag középosztálybeli ember mit érez 52 évesen? Ray teljes erővel belevetette magát a munkába. Rengeteg buktató, kihívás, küzdelem történt aztán. Az első 6-8 évben alig vett fel komolyabb fizetést! Tehát igazából 60 éves kora környékén kezdett beérni a műve, és élete utolsó 20-24 évében kezdett fantasztikusan kiteljesedni, amikor is már élvezhette a páratlan gyümölcsét is. Persze a 84 éves halálát követő évtizedekben meg aztán tényleg egyedülálló világhódító utat járt be ez a cégcsoport, aminek alapjait ő tette le.

Tehát ez az ember 52 évesen kezdett bele élete nagy "művébe". Nem kapkodta el a befektetett munka gyümölcsét türelmetlenül, idő előtt "learatni" 1-2 év után, hanem kitartóan és kőkeményen építette továbbra is a cégcsoportot napról-napra, évről-évre, és majd csak jóval később, 60 éves kora környékén kezdett el igazán a "szüretelésre" gondolni. Nem semmi!

TANULSÁG:

Sosem késő elkezdni "építkezni"! Még 50 fölött sem!

* * *

A szentkirályi titok

A McDonald's után nézzünk egy magyar sikertörténetet, aminek ráadásul egyáltalán nincs is még vége, sőt! Balogh Levente története ez, aki az alföldi családi vállalkozásból ma már egy világhírű ásványvíz márkát a Szentkirályit felfuttatta.

Ha Ray Kroc igazán az 50-es évein túl kezdett lendületet venni, akkor vajon mi várhat még Balogh Leventére, aki talán még csak most lép be ebbe a korba. Nem titkolt célja hogy abszolút világmárkát hozzon létre. Ami engem nagyon megfogott az ő könyvében is, a hozzáállásában, az a kiválóságra való törekvése. Olvastam már erről a hozzáállásról több könyvet is, hogy amikor az ember, legyen az művész, vagy sportoló, vagy üzletember, vagy simán egy kisiparos, de a munkájára annyira igényes hogy nem elégszik meg azzal hogy valamit JÓL csináljon, hanem igazán KIVÁLÓAN teszi a dolgát, na akkor igazán kitűnő dolgok születnek. A Szentkirályi hozzáállása a víz minőségéhez, az ország, a márka és a cég érdekeihez, az alkalmazottakhoz, a környezethez, a mindennapokhoz, a közelebbi és távolabbi jövőhöz, számomra azt mutatta hogy igazán törekednek arra hogy a KIVÁLÓSÁG jellemezze tevékenységüket. Remek könyv egy kiváló vezetőről, és egy kitűnő cégről!

TANULSÁG:
Hozzáállásodat  a munkádhoz, másokhoz és az élethez ne az elégséges, ne a közepes, ne a jó, hanem a KIVÁLÓ jellemezze! Dolgozz ezen mindennap!

* * *

 Steve Jobs

Újra egy cégvezér elképesztő története. A nemrég elhunyt Steve Jobs életét legalaposabban feldolgozó könyv ez.

Megosztó személyisége abszolút egybeforrt az Apple céggel, ami egy kis garázsból indulva jutott el pár évtized alatt odáig, hogy a világ egyik legértékesebb vállalat lett belőle. Iphone, Ipad és hasonló technikai vívmányokkal forradalmasítottak több területet. Steve-ről nem alaptalanul keringenek legendák hogy mennyire összeférhetetlen és nehéz volt a személyisége. A könyvben őszintén nyilatkoznak erről sokan. Mindezeken túl folyamatosan kereste az Isteni harmóniát, közel állt hozzá a Zen Buddhizmus egyszerűsége, letisztultsága, de a meditáció egyensúlyát és belső békéjét nem nagyon találta. A kalandos és kihívásokkal teli életúton túl, amiért ide hoztam most ezt a könyvet, az egy folyamatosan vissza-vissza térő dolog ami megjelenik benne.

Ahogy lehet olvasni, a kollegái, partnerei és a környezetéből sokaktól és nagyon sokszor megkapta azt a hozzáállást, hogy "lehetetlen".  Steve egy örök újító, egy forradalmár, egy látnok volt, tehát nagyon sok mindenbe vágott bele, ráadásul a korábban említett Kiválóság megjelent nála is egyfajta sajátos maximalizmussal karöltve, legyen szó akár egy termékről, akár egy határidőről, teljesítményről vagy bármiről. Rengetegszer kapta azt a választ hogy ezt lehetetlen megcsinálni. Nem lehet valami ilyen kicsi. Lehetetlen valamit ilyenre, vagy olyanra készíteni. Ez a méret, ez a teljesítmény ez lehetetlen. Erre a határidőre ezt elkészíteni képtelenség. Steve életútja tele volt ezekkel. És tudod mi az érdekes? Az esetek túlnyomó többségében igenis lehetséges volt! És meg is valósult, meg is csinálták! Azt amire előtte többen is azt mondták hogy lehetetlen, amit el sem tudtak képzelni hogy megvalósul, ennek ellenére mégis lehetséges volt összehozni! Hogyhogy?

Vannak akik túlságosan realisták, vannak akik hitetlenek, vannak akik félősek, vannak akikben kevés az önbecsülés, vannak akik lusták, vannak akikben nincs kitartás, vannak akik fantáziatlanok, szóval az emberek különböző okok miatt mondhatják azt, hogy lehetetlen. Steve pedig egyáltalán nem hitt nekik. Tudta hogy igenis lehetséges. És az esetek nagy többségében neki volt igaza.

TANULSÁG:
Ha azt hallod körülötted hogy lehetetlen, meditálj egy picit magadban azon hogy valóban az, vagy pedig csupán a negatív erők próbálnak gátat szabni a kibontakozásnak!

* * *

Megvalósítás

Remek könyv arról, amiben mi Magyarok is sokszor szenvedünk. A meg nem értett zsenik és a 10 millió mindenhez szakértő országában érdemes picit ezen elgondolkodnunk. A könyv arról ír hogy az emberekben rengeteg jó ötlet van. Ugye?

Mindannyan tudjuk hogyan kéne a politikusoknak, a sportolóknak, a polgármesternek, a főnökünknek, a szomszédnak tenni-venni. Mindig tudjuk hogy mit is lehetne jobban csinálni, no de akkor miért nem tesszük? Sok kreatív és alkotó emberben ott vannak szuper ötletek. Olyan tippek és gondolatok, amitől másoknak jobb lenne az élete, jobban menne egy cég, egy város, egy iparág vagy bármi. És ezeknek a kiváló ötleteknek a nagy része ott is marad. Miért nem hozzuk ki? Mire várunk? Miért nem valósítjuk meg legalább egy részüket? Egyáltalán hogyan és mi módon tudjuk a leghatékonyabban megvalósítani az ötleteket?  Erről szól a könyv, a megvalósulást segítő gyakorlati tippekről és hozzáállásról.

Szerintem érdemes erre nagyon is odafigyelünk az életünkben, hogy ne csak okoskodjunk, hanem cselekedjünk is. A sahaja jógából ismerheted hogy ez a baloldali meg a jobboldali csatorna jellemzői. A vágy és a cselekvés csatornája. És ha ezeket bejártuk, utána jutunk csak középre, a harmóniába, a spirituális emelkedettségbe. Tehát az hogy Te tele vagy kiváló ötletekkel, elképzelésekkel és tippekkel, az még nagyon kevés. Ezt bizony be kell tudni ültetni a gyakorlatba, a megvalósításba is.

TANULSÁG:
Ne csak elmélkedj, vágyakozz, ábrándozz és ötletelj,
hanem cselekedj is!

* * *

 A rang nélküli vezető

Végezetül pedig szintén egy remek és példaértékű könyv. Ahogy az előző könyvben megjelenik az hogy sokakban "bennragad" a jó ötlet, és nem valósítják meg, valami hasonlóról ír ez is.

Sokszor látjuk azt egészen apró akár személyes kapcsolatokban, akár üzleti ügyekben, hétköznapi szituációkban, vagy bármi egyéb helyzetben hogy mi lenne a helyes, mi lenne az előrevivő, azonban várunk valakire. Várunk valakire aki felvállalja az ügy vagy a szituáció felelősségét, meghozza a döntést, megadja nekünk a felhatalmazást, kiosztja a feladatokat, szóval aki amolyan vezetőként lép fel, és tereli a folyamatokat. De nincs mire várni! Léptesd magadat Te elő vezetővé, add meg a felhatalmazást Te magadnak a kezdeményezésre! Ne várj arra hogy rangot kapj, hogy státuszt és címeket. Ha látod hol és hogyan tudnál segíteni, akár egy cégben, akár egy karitatív szervezetben, bármilyen egyéb közösségben vagy szituációban akkor lépj! Kezdeményezz bátran! Vállalj fel dolgokat, indíts be folyamatokat. Hogy lesz aki beléd köt, hogy lesznek akadályok? Hát persze! De ha igazán előrevivő és nemes szándék hajt, akkor valószínű kitartó leszel, és támogatókra is lelsz majd!

A könyv felhozza Mahatma Gandhit is példaként. Ő nem volt se politikus, se üzletember, se vallási vezető, nem volt rangja, nem volt kinevezése, és mégis óriási tömegek álltak mögé, és bámulatos "sikereket" és eredményeket értek el. Kicsiben mindannyiunkban ott van Gandhi! Az élet apró dolgaiban is oda lehet erre figyelni, és a saját kis életterünkben ezt megvalósítani. Aztán ha ügyesek vagyunk, nemes cél vezet, megjelennek a támogatók a segítők is, akkor szépen lassan csodafolyamatok bontakoznak ki. De ehhez mindig meg kell tennie valakinek az első lépést! Miért ne lehetnél pont Te az aki megteszi?

TANULSÁG:
Ne csak szidd az országod, céged, városod, kedvenc klubbod vezetőit, hanem mutass példát! Kezd kicsiben! Adj tanácsot, kezdeményezz folyamatokat, valósíts meg elképzeléseket, állj a jó ügyek mellé. Mutasd meg hogy érdemes Veled tartani, és tegyétek egy sokkal jobb hellyé a világot!

* * *

Ez volt az 5 könyv és az 5 tanulság. Gondold át. Meditálj rajtuk. Ízlelgesd és figyeld hogyan jelennek meg ezek Nálad az életben. Fedezd fel hogyan tudod ezeket hasznosítani mind önmagad, mind a környezeted legnagyobb örömére, hasznára és boldogságára.
Tedd jobbá a világot! Picit rajtad is múlik.  
Sok sikert kívánok hozzá!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

ui: ...ja, és nyugodtan szólj ha közben úgy érzed hogy van olyan,
amiben talán én is tudnék segíteni!

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!