2021. október 10., vasárnap

A 49. jel: FORRADALOM

Kép: RTL

Előválasztás és Taoizmus


Rengeteg változás van az életünkben. Akár a személyes egyéni, akár a kollektív létezést tekintve elmondható, hogy folyamatos változásban, átalakulásban élünk, kívül és belül egyaránt. Néha persze ez egy lassabban hömpölygő folyó, néha pedig villámgyors hirtelenséggel becsapódó átalakulás.

A magyar politikai élet mostani mozgásaival kapcsolatban az ősi taoista írás jutott eszembe, a Ji-king egyik jele.


Valahogy úgy kell ezt a Ji-kinget elképzelni, mintha a Tao te Kingnek egy bővebb, hosszabban kibontott verziója lenne. 64 szituációt, 64 élethelyzetet ír le a könyv, és az ahhoz tartozó taoista gondolatokat. Olyan szituációk és élethelyzetek ezek, amelyek valamifajta VÁLTOZÁST mutatnak be. A jin és a jang erők dinamikus átalakulását mutatja be. A változás dinamikájáról és a hozzá tartozó bölcsességről ír a mű.

Hosszan lehetne még írni a könyvről, a témáiról, és egyebekről, de most a 64 jelből egy konkrétat hoztam, amelyik szerintem kapcsolódik a mostani magyar politikai élethez valamelyest. Azért hoztam ide a kolostor udvarára, mert szerintem tanulságul szolgálhat mindannyiunknak, politikai oldaltól és pártszimpátától függetlenül.

49. jel
FORRADALOM
(vedlés)


részletek

- "A kutat időről időre ki kell takarítani, nehogy eliszaposodjon. Ezért következik a tartós berendezkedést jelentő KÚT jele után a FORRADALOM jele, amely a megszilárdult intézményrendszer szükséges átalakítására utal, elkerülendő a megmerevedést."

- "A jel eredetileg állatbőrt jelent, amely az év során vedlés révén átalakul. Átvitt értelemben az "átvedlés" az állam életére is vonatkoztatható, azokat a nagy, forradalmi átalakulásokat értve ezalatt, amelyek a kormányzás rendjének megváltozásával járnak."

- "A forradalom során az embernek helyesen kell eljárnia, hogy a népnek öröme teljék benne, s az emberek felvilágosításával meg kell akadályoznia a kicsapongásokat. Ezenkívül teljesen mentesnek kell maradnia az önös céloktól, s valóban a nép nyomorúságát kell orvosolnia. Csak ebben az esetben járhat el úgy, hogy később nem kell semmit megbánnia."

- "Az idők változnak, s ezzel együtt változnak a követelmények is, hasonlóan az évszakok változásához. A világ nagyobb évköreiben is megvan a népeknek és nemzeteknek a maguk tavaszi vagy őszi időszaka, amelyek megkívánják a társadalmi élet megfelelő átformálását."

- "Az ember akkor tud úrrá lenni a természet váltakozásán, ha felismeri annak törvényszerűségeit, s az idő múlását ennek megfelelően osztja fel. Ezáltal kerül rend és világosság az idő látszólag kaotikus váltakozásába, s válik az ember képessé arra, hogy előre felkészüljön a különböző időszakok követelményeire."

- "Szükség van egy olyan egyéniségre, aki rendelkezik a megfelelő képességekkel, s emellett bírja a köz bizalmát."

- "Amikor szükségessé válik a változtatás, az embernek két hibától kell óvakodnia. Az egyik a túl hirtelen és nem kellően körültekintő cselekvés, ami mindig bajjal jár. A másik a túlzott maradiságból fakadó tétovázás, ami ugyanolyan veszélyes."

- "Az embernek minden tettében valamilyen magasabb igazság szerint kell eljárnia, s nem szabad önkényeskednie, vagy kicsinyes indítékok alapján cselekednie. Ha így jár el, az nagy üdvöt eredményez."

- "Miután az alapvető, nagy kérdések már eldőltek, még a végrehajtás egyes részterületein kell kidolgozni az átalakításokat. Ezek a párducbőr ugyancsak jól látható, de kisebb foltjaihoz hasonlíthatók. Ugyanígy a közönséges emberek körében is végbemegy egyfajta átalakulás. Ők is átvedlenek az új rendnek megfelelően. Az ilyen átvedlés persze nem igazán mélyreható, ezt azonban nem is lehet elvárni. Az embernek meg kell elégednie a lehetségessel. Ha túl messzire mennénk, és túlságosan sokat akarnánk elérni, akkor ez csak nyugtalanságot idézne elő, és szerencsétlenségekhez vezetne. A nagyszabású forradalmaknak ugyanis csak tiszta és stabil állapotok elérésére szabad törekedniük, amelyek az időszak kínálta lehetőségekhez képest általános megnyugvást adnak."


A Kolostor Őre