2019. január 23., szerda

Nelson Mandela - Davos - 1999

"Felelősséget kell vállalnunk a saját sorsunkért."

Nelson Mandela

A svájci havas hegyek között zajlik most a héten nagy erőkkel a davosi gazdasági fórum. Az események követése mellett kicsit elidőztem még a rendezvény archivumában is, és egy különleges videóra bukkantam, pont 20 évvel ezelőttről.
 
Nelson Mandela volt ugyanis a 1999-es év egyik kiemelt vendége. Felszólalásában alapvető emberi értékekről beszélt. Az együttérzés kultúrájáról, a toleranciáról, a megbékélésről és hasonlókról. Hozzátette, hogy ezeket nem lehet megvalósítani gyengélkedő gazdaságban és gyenge intézmények között.
 
Említette hogy globális kihívások ezek, amelyekkel szembe kell nézni, és vannak olyan vélemények, akik azt mondják mindenki foglalkozzon a saját problémájával, másokat pedig hagyjon meg a sajátjával. De Mandela szerint ezt már nem tehetjük meg, nem engedhetjük meg magunknak. Milyen érdekes ez 20 év távlatából, visszanézve Trump, Brexit, és a többi populista világából...
 
Felveti a kérdést is hogy vajon a globalizáció csakis a pénzügyi világnak, és a hatalom birtokosainak ad előnyöket és nyereséget, és semmit sem nyújt a társadalom alsóbb rétegeinek, a szegénységben élőknek? Azt mondja, ha a válaszunk "Igen", az csak újabb és újabb konfliktusok és problémák gerjesztője lesz. Viszont ha a válaszunk "Nem", akkor el tudunk kezdeni egy sokkal jobb, emberibb közösséget építeni.
 
Mélyreható, elgondolkodtató és inspiráló beszédét aztán állva tapsolták meg a résztvevők.
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: