2018. április 14., szombat

Spiró György - Fogság

Nagy mű. Spiró György kétségtelenül nagy művet alkotott. Történelmileg, emberileg, irodalmilag is, bár ezeket pontosan megítélni nem tudom, csak sejtelmeim vannak. Uri-nak, a főszereplőnek a 2000 évvel ezelőtti kalandozásai az emberiség mélyére hatolnak. Nagy történelmi időkben zajlik az élete (bár volt olyan, ami nem az volt?) miközben mélyen megrázó emberi tapasztalatokon megy át.
 
Sztoikus nyugalommal, szinte zen szerzetesi derűs egykedvűséggel szemléli az események alakulását. Amiből pedig aztán kijut a kis vaksi, gyenge fizikumú Uri-nak, hiszen embert próbáló kalandokba keveredik. Bejárja a társadalmi ranglétrák szinte összes fokozatát. A hajléktalan földönfutó léttől a legelőkelőbb királyi termekig különböző helyekre sodorja az élet. Rómától Júdeáig, a tengereken és Alexandrián át végigkísérhetjük életét és hányattatásait, megpróbáltatásait és örömeit. Bár, tényleg olyan mintha nem érintenék meg Őt a dolgok.
 
Mintha csak szemlélője lenne az eseményeknek. Talán ez lehet a túlélés kulcsa, hogy az ember egyáltalán ép ésszel megússza ezt a világot. Hiszen ha az emberi természet legmélyére, legsötétebb kútjaiba is belelát valaki, akkor nehéz józan ésszel és bizakodóan tekinteni nemcsak a jövőbe, de a mindenkori jelenbe is. Maradnak az örök kérdések az Örökkévaló irányába, miért kell ennek így lennie? Uri-ban is gyűlnek a kérdések, keresi a válaszokat, de mintha mégiscsak egyfajta sodródás alakulna ki benne. Valamifajta emelkedett lebegés, egyfajta távolságtartó közöny. De olyan, aminek a mélyén azért mégiscsak egyfajta humánum van, valamifajta derűs bizakodás, és szeretetteljes gondoskodás.
 
Spiró György nagyot alkotott. Mind stílusban, mind ismeretterjesztésben, mind történetmesélésben. Engem teljesen magával ragadott, és örültem hogy Uri-hoz csatlakozhattam utazásai során Rómán és Júdeán át a parasztok, a királyok, a kuplerájuk, a kocsmák és a templomok világán át, annak a bizonyos Názáreti Jézusnak a szűkkörű, üldözött kis szektájának megismeréséig. Ajánlom figyelmébe Uri mélyreható történetét mindazoknak, akik most éppen e sorokat olvassák, mert most épp ide, a kolostor udvarára sodorta őket az élet. A MagyarNarancs úgy fogalmazott: Istentelen könyv
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: