2017. február 7., kedd

25 év 25 nagy átverés


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Az elmúlt negyedszázad átveréseinek krónikája
 - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sokszor hallani

sikeres színészektől, sportolóktól, üzletemberektől, hogy a pályájuk során a bukásokból tanulták a legtöbbet. Azokból a helyzetekből, amikor nem sikerült valami. Mert egy ilyen szituáció megállásra, átgondolásra, tanulásra, fejlődésre késztette őket. És ezáltal jutottak tovább. Bizony, így is hozzá lehet állni a dolgokhoz. Ennek a szemléletnek a fényében ajánlom figyelmedbe ezt a mostani könyvet, ami Magyarország pénzügyi átveréseinek elmúlt negyedszázados alapos krónikája.

25

nagy, országos pénzügyi botrányról szól a könyv. Olyanokról, amelyekkel tele volt a sajtó. Lehetne még több is. Sőt, lehetnének olyanok is, amelyek nem kerültek be a hírekbe. Amelyek szűkebb közösségeket érintenek. Lehetne olyan is, ami nem pénzügyi szélhámosságokról szól, hanem művészeti, sport, politikai, vallásos, tudományos, vagy egyéb területek átveréseiről mesél. Hiszen bőven volt és van ezekből is! Sok területen történnek átverések, egy valami azonban közös bennük. Az ember. Emiatt került be ide most a téma, a kolostor meditatív udvarára. Az ember miatt. Hogy felismerjük a helyzetekben magát az embert, és az ő gyengeségeit. Hátha ez segítség lesz ahhoz, hogy a következő 25 év másról szóljon. Kezdjük hát!

Ki a hibás?

Ha olcsó poénnal szeretném elütni a témát, akkor a "nép" egyszerű gyermekeinek kedves és divatos szava járását, az épp aktuális "hibáztatókat" lenne érdemes említeni. Pl: Soros György, a zsidók, a migránsok, az UFÓ-k, a kommunisták, a nyilasok, a cigányok, Trianon, Putyin, Obama, Clinton, a szabadkőművesek, a Bilderbergek, az EU, a nyugat, a kelet, Tel-Aviv, az MSZP, a FIDESZ, Kádár, és még sorolhatnánk...

Mindig mindenért mások a hibásak. Hát nem egy egyszerű magyarázat ez, kérem szépen? És milyen kényelmes ebbe belesimulni, ugye? Leveszi a felelősséget a vállunkról, és kedvünkre lehet gyűlölködni, és hibáztatni másokat a sanyarú sorsunkért.

De vajon

a bennünk lévő tudatlanságért, mohóságért, ostobaságért, felelőtlenségért, vajon tényleg a fenti szereplők lennének a hibásak? Biztos?

Kanyarodjunk picit vissza a bejegyzés elején lévő mondatokra. Azok az illetők, akik elértek valami jelentős dolgot a saját területükön, bizony ők is sokszor "hibáztak", elbuktak, nem jöttek össze nekik a dolgok, de valahogy mégis más a hozzáállásuk. Nem egyfajta sértődött, durcás, másokat hibáztató, önbecsapó állapotba hergelik magukat, hanem leülnek és átgondolják a dolgokat.

Megfigyelik hogy ők mit rontottak el. Hol kellett volna máshogy cselekedni? Hogyan kellett volna ügyesebbnek, bölcsebbnek, jobbnak lenni? Azt mondják sokszor, hogy ezekből a "bukásokból" sokkal többet tanulnak és fejlődnek, mint a sikereikből. Azért, mert levonják a megfelelő következtetéseket, és újult erővel haladnak tovább. Bölcsebben, átgondoltabban, megfontoltabban, okosabban, ügyesebben. Hát nem egy sokkal ragyogóbb hozzáállás ez?

A pszichológia

Még ha konkrétan a pénzügyek mélységei nem is foglalkoztatnak annyira Téged, kedves olvasó, a pszichológia miatt mindenképp megéri elolvasni a könyvet. Kiváló interjúk, háttéradatok, és információk tárják elénk a 25 átverés történeteit. Benne az emberrel, és az ő pszichológiájával. És ezek a  pszichés dolgok nem távoli bolygón élt emberek ügyei. Ezek mi magunk vagyunk. A rokon, a szomszéd, a kolléga, a család, vagy éppen személyesen mi magunk!

És ha valamin érdemes elgondolkodnunk, azok épp mi magunk vagyunk. A saját érzelmeink, félelmeink, vágyaink, mohóságunk, butaságunk, dacosságunk, hiszékenységünk, vagy bármi.

"Kis lépés ez egy ember számára...

...de nagy lépés az emberiség számára" - szólt a mára már klasszikussá vált holdra szállás mondata. Valahogy ezt tudom ehhez a könyvhöz is illeszteni. Kis lépés ez egy ember számára az önismeret, és a felelősebb, átgondoltabb, bölcsebb hétköznapok építésének útján. Azonban ha a tanulságok levonásra kerülnek, talán mégis egy szebb, ígéretesebb jövő, és egy bölcsebb társadalom kialakulásához vezet. Tanuljunk a hibáinkból, nézzünk velük alaposan szembe, bölcs következtetéseket vonjuk le, és aztán ezekből egy csodás jövőt építsünk! A lehetőségek és képességek itt vannak bennünk. Éljünk velük!


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: