2017. január 14., szombat

Graphisoft Park - Smart City


Bojár Gábor a Graphisoft Park elnöke
Smart City Symposium
Hong Kong


Meghívott előadóként vett részt Bojár Gábor a Graphisoft Park elnöke, a Hong Kong -i Smart City konferencián. Ahogy a rendezvény honlapja írja:

"Urban, technology and green are the essence of the 21st century economy. To succeed in the 21st century economy our cities need to be productive, accessible and sustainable – a transformation of Smart City - which will grow the innovation economy. Smart City Symposium will serve as a unique platform for international and local smart city experts and stakeholders within the AEC community, to share knowledge and innovation ideas for building a smarter and more sustainable community in the 21st century. Through this Symposium, we also aim to forge closer links between stakeholders who would like to join in collaborative efforts in providing a smart living for Hong Kong citizens."

- - -

Ahogy 10 évvel ezelőtt Steve Jobs világhódító útjára indította az "Okos Telefon" kifejezést, úgy ver már egyre nagyobb hullámokat ez a "Smart" koncepció. Hiszen, ahogy a "Normál" telefonok "Smart" -tá váltak, úgy fognak az autóink, a hűtőink, a lakásunk, de a komplett élettereink is, pl. a városok is Smart -tá válni. Itt a kolostor udvarán, a blog jellegéből fakadóan általában az emberi (esetleg meditatív, spirituális) oldala kerül megvilágítás alá a témáknak. Most is.

Smart People

Bízom benne hogy a Smart koncepciók előbb-utóbb magával húzzák a társadalom nagy részét is. És itt nem is kifejezetten csak a technikai újításokra gondolok, hanem egyfajta Smart létezésre. Azaz hogy, "Okossá" válik a társadalom.

Miért, most nem okos? - kérdezheted vissza joggal.
Miért, szerinted okos? - kérdezhetném vissza én Tőled joggal kedves olvasó.

Vajon

ha "okos" lenne a társadalom, akkor (és maradjunk most csak Magyarországon) ilyen országvezetése lenne? Ilyen oktatása lenne? Ilyen elitje? Ilyen politikája? Ilyen egészsége? Ilyen jövőképe? Ilyen gazdasága? 

Hosszan lehetne még sorolni a kérdéseket. Mit lehet tenni ezügyben? Nyilván egy komplett társadalmat nehéz megváltoztatni, pláne akkor, ha az ember őszintén szembenéz önmagával, és beismeri, hogy még önmagán is milyen nehéz változtatnia. Pedig mese nincs, itt kell elkezdenünk. Önmaguknál. Mindannyian a magunk szintjén, kicsiben. No de van itt még valami!

Smart - Wisdom

Az "Okosság" remek dolog, de mégis, valahogy félkarú óriásnak tűnik csak. Hiányzik mellőle a Wisdom, azaz a Bölcsesség. Viszont ha a kettő együtt megjelenik, akkor csodákra képesek. Akkor olyan dolgok is megvalósulhatnak, amilyenekben az álmainkban reménykedünk. Egy jó szándékú, egyensúlyban lévő, bölcs és intelligens társadalom. Hát nem lenne ez nagyszerű? Dehogynem. Rajtunk múlik, nem máson. Kicsiben elkezdhetjük mi magunk is, egyenként megvalósítani a Smart and Wisdom People, Isteni Koncepcióját. Hajrá!


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: