2011. október 10., hétfő

Favágó szerzetesek bölcs tanácsa az élethez

Olyan tanács, amit ha megfogadsz, messze fogsz kerülni az aggódástól, az idegeskedés, vagy éppen a csalódottság birodalmától. Észre fogod venni a jelen pillanat örömeit és áldásait, a világ megnyílik, és érezni fogod a Sors simogató gondoskodását.

Kedvenc őszi "sportom" a favágás. Minden nyáron rendelek egy nagyobb mennyiséget, hogy a fagyos téli estéken valódi tűz ropogjon a kandallóban. Olyan formában hozzák, hogy bizony van még vele feladatom bőven. Fel kell aprítani, hasogatni, úgyhogy ilyenkor jópár hétig keményen baltázok, vágom, majd hordom a fát halomba. Alaposan átmozgatja a testemet, kikapcsol, és igazán kellemes órákat lehet ilyenkor eltölteni kint a természetben. A frissen vágott fa illata szinte simogatja az ember orrát. Magányosan, és a tevékenységben kellemesen elmerülve hasogattam pár napja, amikor elfáradtam. Gondoltam megpihenek hűséges társammal a fejszével, kicsit kifújjuk magunkat. Leültem az egyik rönkre. Fáradtan és elégedetten néztem körbe a farakáson, amikor is eszembe jutott a favágó szerzetesek bölcs tanácsa, amit egy remek könyvben olvastam:


"Egy vándor az erdő szélén szerzetesekkel találkozott, akik fát vágtak. Megkérdezte tőlük:
- Mit csináltok?
- Fát vágunk - felelte az egyik szerzetes.
- Várjatok, csatlakozom hozzátok! - mondta a vándor. - Nekem is fát kell vágnom, ha tüzet akarok gyújtani.
- Hozzánk nem csatlakozhatsz, mert mi nem úgy vágjuk a fát, mint te.
- Nem értem - csóválta a fejét a vándor. - A favágás, az csak favágás, nem igaz?
- Nem egészen. Amikor mi fát vágunk, akkor fát vágunk, és nem az a tűz jár a fejünkben, amit majd rakni fogunk. Amikor mi fát vágunk, akkor csak fát vágunk.
- És mit csináltok akkor, ha már kivágtátok a fákat?
A szerzetes elmosolyodott.
- Amikor tüzet rakunk, akkor tüzet rakunk, és még nem gondolunk a melegre, amit a lángok adni fognak."


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Érted?
Nem szükséges előre rohannod.
Se hátul kullognod. Ott légy, ahol vagy.Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!