2011. február 23., szerda

Te tolerálsz, vagy Téged tolerálnak?

--------------------------------------
Kiakasztanak mások?
Hidd el, Te is Őket!

--------------------------------------

Ismerős a szitu, amikor valakinek már a csak a nézésétől is ki vagy akadva teljesen? Vagy amikor előjön a szokásos dumájával, az idegesítő stílusában, jaaaaj, a hajad is ki tudna hullani akkor, mi?! Bizony-bizony, vannak ilyen emberek az életünkben, akitől ilyen szinten kinyilik a bicska a zsebünkben. A legrosszabb ráadásul az, amikor az illetőben nincs is rossz szándék, pusztán csak valamiért ki vagyunk akadva tőle! Vicces lehet ezt most így olvasni, meg elképzelni ezeket a helyzeteket, én is mosolygok magamban most míkor írom, na de tudom jól hogy amikor benne vagyunk ezekben a helyzetekben, akkor minden van bennünk csak épp mosolygás, meg jókedv nem! Mit is lehet akkor most tenni? Négy egyszerű kis dolgot ajánlok, amit ha a figyelmedbe helyezel, könnyebbé válhatnak ezek a szituációk.

--------------------------------
#1 Tisztánlátás
--------------------------------

Először is a legfontosabb, hogy mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy van amikor mi tolerálunk másokat, van amikor pedig Ők minket! Bizony. Hidd el, nemcsak Te vagy akkora "szent" hogy tolerálni vagy képes másokat, hanem Ők is képesek nagylelkűen elviselni Téged alkalomadtán. Ha már ezt el tudod képzelni és fogadni magadban, hogy bizony van az hogy olykor Te vagy az, aki kiakasztasz, fárasztasz, ingerelsz másokat, akkor könnyebb lesz a helyzet amikor a Te idegrendszereden játszanak az emberek. Amikor idegesítenek mások csak gondolj arra, hogy néha bizony Te váltasz ki másokból hasonló érzéseket. Szerintem már ez a tudat, ez az őszintébb hozzáállás is enyhíthet valamelyest a feszültségeiden.

--------------------------------------
#2 Ne ess szélsőségbe!
--------------------------------------

Két nagyon elkülönülő, szélsőséges hozzáállás létezik. Az egyikben birka módjára, mindenkit és mindent tolerálunk, még az olyan helyzeteket is, amiket nem kéne. (behódoló hozzáállás) Ilyenkor mások könnyen kihasználhatnak, megalázhatnak, becsaphatnak minket. Ilyen esetben bármilyen birkatürelemmel is rendelkezik valaki, és folyamatosan "tolerálja" a környezete "csapásait", azért az folyamatos frusztrációt okoz benne. Ez már nem a tolerálás, hanem a birkaság szintje. Ezt minél hamarabb tudatosítani kell magadban ha így van, és a cselekvések mezejére lépni, hiszen addig addig gyűlnek a sérelmek, míg azok egyszer "robbani" fognak! Ilyenkor súlyos csapás és "sebesülések" keletkeznek.

A másik szélsőséges viselkedés és hozzáállástípus, amikor valaki semmit sem képes tolerálni, és amolyan diktátorként próbál uralkodni mindenen és mindenkin! (domináns hozzáállás) Az egész környezetét próbálja folyamatosan dominálni ilyen olyan módszerekkel, és bizony a világ körülötte kell hogy forogjon, hozzá kell hogy igazodjon. Ha ilyen hozzáállást tapasztalnál magadban, akkor azért Neked is érdemes lehet magadba nézni, hogy miért is van ez.

Mindkét szélsőséges viselkedésben, nagyon is meg tudjuk magunkak indokolni és magyarázni, hogy miért is viselkedünk úgy ahogy. De nem magyarázkodásra, hanem őszinte szembenézésre van szükségünk. Az az érdekes, hogy ezek a szélsőséges hozzáállások, még ha nem is mindig ennyire durván, de jelentkezhet akár egy emberen belül is. Bizonyos emberekkel és környezetben így viselkedünk, másikban pedig máshogy. Vajon miért van ez? Ha ezt megfejtjük magunkban, hogy miért változik meg a vielkedésünk bizonyos emberek, vagy bizonyos szituációk közelében, akkor már egyre inkább vissza tudunk "vonulni" a szélsőséges viselkedésből, egy harmónikusabb, amolyan Arany Középútra.

-----------------------------------------------------------
#3 A bölcsesség átadhatatlan receptje
-----------------------------------------------------------

Ha már tudatosítottad magadban, hogy Te is képes vagy másokat frusztrálni, ugyanúgy ahogy Ők Téged, és már fel is fedezted hogy a szituációkban résztvevő egyének (beleértve magadat is) épp melyik szélsőség felé haladnak, akkor jön az hogy mit is tegyünk! Hát ez az, amihez mindenkinek magában kell a válaszokat megtalálnia. Persze tekinthetünk nagy példaképek útmutatására, Pl. Gandhi hogyan tolerálta, és győzte le az angolok elnyomását, az erőszakmentes mozgalmával, esetleg Jézus, milyen alázatos hozzáállásról tanúskodott, ahogy a környezete tudatlanságát és kegyetlenségét tolerálta, vagy Krishna is milyen tanácsokat adott Arjunának amit a Bhagavad Gítában olvashatsz, szóval sok-sok példa van, de mit is kezdjünk mi? Néha az a helyes ha megszólalunk! Néha az a helyes, ha csendben maradunk. Néha az a helyes ha megmozdulunk, és megteszünk valamit. Néha többet segítünk ha "mozdulatlanok" maradunk. Szóval nem könnyű. A bölcsességünkre, a belátásunkra, és a helyes megkülönböztető képességünkre van bízva hogy kivel és hogyan cselekszünk. Ezt egyénileg kell tudnia mindenkinek magában felébresztenie. Nem könnyű ez sokszor, tudom, azonban van ami segít!

-----------------------------------------------------------
#4 A független tanácsadás sikere
-----------------------------------------------------------

Amikor nem Veled történik nehezen megoldható helyzet, hanem mondjuk a barátnőddel, kollégáddal, rokonsággal, szomszédsággal, akkor ugye milyen könnyű tisztán látni?! Szinte ordít a helyzet a megoldásért, amit Te tisztán látsz! Bizony, neki ezt és ezt kéne lépnie. Neki ezt meg kéne mondania a másiknak. Őneki jó tenne ha.... Számára nagy segítség lenne ha meg tudná lépni... Neki visszakéne vennie picit stb. stb. stb. Másoknak tisztán látjuk a megoldását az életükben, a magunkéban vajon miért nem?

Azért mert érzelmileg bele vagyunk bonyolódva az adott szituációba! A helyzetben résztvevő emberek felé, vagy már a szituációtól is különböző emlékek, ingerek, érzelmek indulnak el bennünk, amik nem engedik hogy tisztán lássunk és bölcsen cselekedjünk. Tehát ha szeretnénk javítani a saját életünk nehézségein, meg kell próbálnunk annyira objektíven és függetlenül, amolyan "külső szemlélőként" tekinteni önmagunkra, mint ahogy másokat látunk egy nehéz helyzetben. Ezt teszik a tanácsadók is. (a jók!)Az adott szakterületen független szemlélettel elemeznek, majd a kellő tanácsokkal, ajánlásokkal látják el a tanácsadásra szorulókat.

---------------------------------
BÓNUSZ JÓTANÁCS
---------------------------------

Ahhoz hogy a tolerancia szinted sokkal magasabb legyen, azaz hogy ne borítsanak ki lépten nyomon a dolgok, és hogy olyan személlyé is tudj válni, akit nem szükséges másoknak tolerálniuk, lépj a tettek, azaz a meditáció mezejére!

Próbáld a Benned rejlő mély, ősi és alapvető bölcsességeket felszínre hozni, azt a bizonyos független tanácsadói szempontot megtalálni belül, és végül tereld magad vissza a szélsőséges hozzáállásokból és viselkedésekből az Arany Középútra! Kerülj harmóniába önmagaddal és a világgal!

Most szombaton ismét kiváló lehetőséged lesz erre, hiszen a Meditatív Szombatok Pécsen program keretein belül ismét csak közös meditáció lesz! Gyere el Te is, meditáljunk együtt!
Pontos helyszín és időpont itt >>

...a múltkori programon

Egy fiatal hölgy, közel egy éves "töprengés" után szánta el magát, hogy eljöjjön meditálni! Érdekelte a téma, tetszett neki a kolostoros blog, Pécsen is lakik, de valahogy eddig mégsem jutott el odáig hogy eljöjjön. Aztán a programon végülis jót meditáltunk, beszélgettünk és töltődtünk. Tudom hogy "jobb később, mint soha", de azért engedj meg nekem egy jószándékú kis noszogatást! Ha Benned is hasonló érzések vannak, hogy érdekel a meditáció, tetszik a kolostoros blog, szívesen kipróbálnád a közös meditációt másokkal együtt is, akkor ne várj hónapokat erre az élményre!!!
Ne halogasd!!!

Gyere el most szombaton Te is, és add meg Magadnak az esélyt egy sokkal emelkedettebb, tudatosabb, harmónikusabb élet, egy igazán meditatív szombat délután lehetőségére! Ezt az épületet keresd! Pontos helyszín és időpont itt >>


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
VIDD HÍRÉT A MEDITÁCIÓ NYUGALMÁNAK! - Kérlek ne foszd meg az ismerős és ismeretlen társaidat a közösségi oldalakon a kolostoros meditációk békéjétől és nyugalmától! Ha tetszett ez a bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor most mindenképp küldd tovább! HAJRÁ!