2008. november 5., szerda

A siker legveszélyesebb csapdája!

--------------------------------------------------------------------------------
Fedezd fel, és tanuld meg kivédeni a siker
legbecsapósabb, és egyben legveszélyesebb csapdáját!

--------------------------------------------------------------------------------

Ezt az írást főként nagymenőknek ajánlom,
azoknak, akik igazán sikeresnek érzik az életüket!

(ha nem tartozol ebbe a kategóriába,
akkor is érdemes elolvasnod, mert ezáltal
előre felkészülhetsz egy esetleges sikeres élet buktatóira!
)

A karrier, a család, az egészség már sínen van,
megy az élet mint kés a vajban, hát mi kellhet még!?!?!

VIGYÁZZ!!!
Mert a siker legveszélyesebb csapdája már ott leselkedik Rád,
és csak arra vár hogy beszippantson, megsimogasson, fényezzen,
és babusgasson, aztán egy nem várt pillanatban PORRÁ ZÚZZON!!!


Érdemes körbejárnunk először a legalapvetőbb kérdést!

MI A SIKER?

Egy jólmenő vállalkozás?
- vagy kettő?

Egy autó?
- vagy kettő?

Egy nagy ház?
- vagy kettő?

Egy jó fizetés?
- vagy egy még jobb?

Ismertség? Népszerűség? Sok szabadidő? Diploma?
Szép család? Politikai karrier? Hatalom?

Figyeld meg az életed különböző területeit!
Lehet hogy az egyikben sikeresnek érzed magad, míg a másikban nem. Az egyiknek örülsz, a másik miatt pedig szomorkodsz. Vajon tényleg siker az, amit annak hiszel? A környezet elvárása, a divat, és az aktuális trendek meglovagolása, és azon való pózolása jutatthat sikerhez?
Miért kell a siker? Kinek köszönheted? Mi a szándék vele?

Itt már bizony a felszín mögé kell tekintenünk.
Le kell hámoznunk minden felesleges külső csomagolást, és önmagunk mélyére kell hatolnunk. Meg kell keresni magunkban az OKokat.

Miért teszem ezt, vagy éppen azt?
Mi mozgat?
Mi motivál?
Mi a cél?
Mi a módszer?
Mi a szándék?

A siker, az emberség, és az élet viszonyához érdemes elolvasni
Albert Einstein szavait. Figyeld csak!

-------------------------------------------------------------------------------

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes."

"Én mindenkivel egyformán beszélek, a szemetessel ugyanúgy, mint az egyetem elnökével."

"Mi az értelme a létezésünknek és mi az értelme egyáltalán az élőlények életének? Erre a kérdésre válaszolni tudni nem egyéb mint vallásosnak lenni. Te azt kérded: van egyáltalán értelme ezt kérdezni? Mire én azt felelem: aki saját és embertársai életét értelmetlennek találja, az nemcsak boldogtalan, hanem arra is alig képes, hogy éljen."

-------------------------------------------------------------------------------

ÉRTÉKES - EMBERSÉGES - ÉRTELMES

A három idézet ezekről szólt,
vizsgáljuk meg most egyenként ezeket a fogalmakat.

Értékes
Einstein arra hívja fel a figyelmünket, hogy inkább értékes,
mint sikeres emberek legyünk. De vajon mit ért "értékes" alatt?
Mit értesz Te "értékes" alatt? Mi az "érték" egyáltalán?

Ha igazán őszintén és mélyen önmagunkba nézünk akkor felfedezhetjük a valódi értékeket. A hétköznapjaink legkisebb és legegyszerűbb szituációiban is, ha csak egy másodpercre megállunk, és figyelmünket ezekre az értékekre helyezzük, azonnal érezni fogjuk valójában mi a helyes döntés, és mi nem. Minél őszintébben figyeljük meg cselekedeteink mozgatórugóit
(a szándékainkat és a vágyainkat) annál tisztábban fog bennünk kirajzolódni mi is az hogy értékes.

Emberséges
Ez már az értékes élet egyik megnyílvánulási formája lehet. Az együttérző, támogató, megbocsájtó, és minden embertársát ugyanúgy tisztelő és szerető egyén, az már igazán az értékes, és emberséges élet útját járja.

Értelmes
Ahogy olvasom Einstein szavait, itt már értelmesnek nem azt a hétköznapi racionalitásban könnyen boldoguló "értelmes", okos agyi tevékenységet érti, hanem valami sokkal mélyebbet, magasabbrendűt. Olyan területet, ahol a vallások alapüzenetei járnak. "Értelmesen" (vallásosan) élni a legalapvetőbb feltétele a boldogságunknak, egyáltalán annak, hogy élet-nek nevezhessük az életünket. Legalábbis a fenti idézet alapján Einstein szerint. Nem is vitatkoznék ezzel egy percig sem.

-----------------------------------------------
MI A LEGVESZÉLYESEBB CSAPDA?
-----------------------------------------------

Eljutottunk a felszíni látszólagos sikerek világától, az Einsteini gondolatok mélyebb, és bölcsebb, a boldogabb "sikeresebb" élet területére. Szépen lassan átalakul az életünk, és egyre inkább megvalósul az, amiről Einstein írt. Egyre értékesebb, emberségesebb és értelmesebb tagjai leszünk a közösségünknek,
a társadalmunknak.

Ekkor jelenhet meg életünkben a legnagyobb és legveszélyesebb csapda, amibe nagyon könnyen beleeshetünk, és a végén teljesen elszakadhatunk az Einsteini élet hármasától (értékes-emberséges-értelmes). Zuhanásunk közben pedig nem csak önmagunkat fogjuk darabokra törni és porrá zúzni, hanem a környezetünkben lévőkben is komoly, fájdalmas sebeket ejtünk!
Innen felállni nagyon kemény és fájdalmas. A sérült és zúzott területek nehezen forrnak össze, hosszú időre van szükség. Rengeteg türelemre, alázatra és őszinteségre.

...és a legdurvább, hogy a csapda építője Te magad vagy!

A csapda neve pedig az egód. A sikeres élet esetében az egó óriási méretekre duzzadhat, amellyel egyre messzebb kerülhet az ember az "értékes" élettől is. Ilyenkor az ÉN tudat, az EGÓ nagyszerűsége, a sikerek kapcsán hájjal van kenegetve, és folyamatos öndícséretbe, egyfajta önmagasztalásban él. Ez egyre messzebb viszi az embert a valóságtól, a dolgok igazi természetétől. Az öndícséret szépen lassan beviszi az embert az erdőbe, és még fátylat is borít a szeme elé. Annak a fátylát amire az van írva:

TE CSINÁLSZ MINDENT
azaz,
Te érted el a sikereket, Te vagy a legnagyszerűbb, legügyesebb, Te, Te, Te....

Pedig valójában mindent a Sors Irányító Keze intéz az életünkben.
A sikerek közepette természetesen az egó ettől az érzéstől, és állapottól próbál elszakítani. Ha beleesel ebbe a csapdába, akkor amíg fut a szekér és jól mennek a dolgaid nagyon jól fogja érezni magát az egó, ám amikor a dolgok nem úgy alakulnak ahogy ő szeretné, akkor bizony nagyon nagy szenvedés következik be. Minél inkább nem az elvárásainak megfelelően alakulnak a dolgok, annál inkább befeszül, és a végén ROBBAN!!!
A Sors, mint egy éles kis tű, a nagyra nőtt egó lufit, pillanatok alatt kiszúrja, ami óriás robbanás közepette durran szét, és hullik darabokra.

Az egó rafináltsága

Amikor már túlléptél a bejegyzés elején említett felszínes sikerek kábulatán, és szépen lassan átalakul az életed az Einsteini idézetekhez hasonló állapothoz, még akkor ott is van az egó, és arra vár hogy a csapdájába ejtsen. Hogyan? Nagyon egyszerűen. Becsap.

Elhiteti Veled hogy Te mennyire jó ember vagy, mennyire értékes tagja vagy a társadalomnak, és bizony olyan emberséges is vagy már, hogy az csak na! Szépen lassan felértékeled magad, míg másokat - akik nem olyan jók mint Te - leértékeled. Ezáltal ismét a fogságába kerültél, és szépen lassan az egó játszmáját kezded játszani, ami ismét egy hullámvasútra ültet. Hol fent, hol lent.

A Sors Mindent Intéző Ereje előbb-utóbb itt is közbeszól, és nagyon fájdalmas vége lesz az egónak, nem győzi majd nyalogatni a sebeit!

---------------------------------
NEM VAGY EGYEDÜL!
---------------------------------

Nyugi! Valójában mindannyian ilyen egó játszmákkal töltjük a mindennapjainkat. Én itt a virtuális kolostor udvarán, te pedig valahol máshol. Némelyikünk jobban belemerült ebbe a játékba, míg mások kevésbé. Az egót le kell leplezni önmagunk előtt, és a figyelmünket a Sorsra, és a Lélekre kell helyezni, ha ki szeretnénk keveredni ebből a csapdából.

- Ha sikeres, esetleg értékes emberként éled a mindennapjaidat, akkor fogadd alázattal a Sors kényeztetését.

- Ha nem mondhatod magad sikeresnek, se értékesnek, akkor se csüggedj! A dolgok nem véletlenül történnek, és a legjobb amit tehetsz, hogy megpróbálsz közös nevezőre jutni a Sors-al. Ne próbálj ellenkezni, hadakozni vele, pláne nem haragudni rá, hanem inkább hangolódjatok egymásra! Figyeld meg a szavait, üzenetét, tanításait és útmutatásait. Ahogy lecsendesíted önmagadat és figyelmedet belülre, önmagadra, és a Sors üzenetére fordítod, hatalmas dolgokat fedezhetsz fel.

A legrövidebb út

Ahhoz hogy átláss az egó játszmáin, és könnyen megértsd a Sors üzenetét, a meditáció a legrövidebb út. Valójában nincs is más. A többi egyéb - ám nagyon hasonló - út, valójában a káprázat, az illúzió, és ismét csak az egó irányába visznek egy becsapós kitérővel. Csak óvatosan!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.