2023. április 22., szombat

Zűrzavar


Párhuzamosan több könyvet is olvasok általában, meg pdf doksik, üzleti beszámolók, gazdasági elemzések, plusz napilapok, és ilyesmik. Az elmúlt hetek olvasmányaim között volt egy nagyon tanulságos könyv, ezért gondoltam rá, hogy mindenképp megemlítem itt a kolostoros blogban is, hátha sokaknak hasznos lesz.

Jared Diamond professzor munkásságát széles körben ismerik a világon, mélyreható felismeréseit közérthetően tálalja, ezért műveit több nyelvre lefordították. Zűrzavar című könyve elgondolkodtató lehet egy egyénnek, aki krízisben van, de nagyobb csoportoknak is, akár egy munkahelyről, akár egy teljes országról van szó!

Az egyénből indul ki a könyve, és bemutat egy olyan terápiás programsorozatot, amit szakemberek dolgoztak ki, arra nézve, hogyan lehet mély válságból kikecmeregni. Aztán ezt a gondolatmenetet továbbviszi, és hét ország krízisén keresztül elemezi ezt az egyénekre szabott lélektani, mentális programsorozatot. Finnország, Németország, Japán, Chile, Indonézia, Ausztrália, és USA modernkori példáin keresztül mutatja be azt, miként tudnak országok súlyos válságba kerülni, és hogyan tudnak belőle kijönni. Tanulságos gondolatok fejezetről fejezetre.

Azt ajánlom, hogy olvasás közben érdemes folyamatosan magunkra vetíteni, hogy mi mit tennénk az adott helyzetben, de a még mélyebb gondolatkísérlet akkor indulhat be, ha az országok példáit összehasonlítjuk Magyarországgal! Azaz, figyeljük meg, hogy hasonló helyzetben a magyarok mit reagáltak, hasonló helyzetben a magyarok mit tettek, hogyan gondolkodtak és éreztek. Mindezek után pedig gondoljuk át, milyen esélyünk van kikecmeregni a mostani nagy magyar mentális gödörből. Ha benne vagyunk egyáltalán. Benne vagyunk? Döntse el a kedves olvasó, de azt ajánlom, hogy egy esetleges elhamarkodott válasz előtt tanulmányozza inkább alaposan Jared Diamond írását! Megéri.


A Kolostor Őre