2019. december 15., vasárnap

Ray Dalio - Elvek

Bill Gates idei téli könyvajánlójával találkozhattál az előző bejegyzésben, kedves olvasó. Alatta pedig láthattad az én idei decemberi könyvlistámat is, azokat, amelyeket néhány napja szereztem be a könyvesboltokból. Nem volt átfedés a Bill Gates által ajánlott, és az én könyvvásárlásom között, azonban egy műnél mégiscsak volt egy közös pont. Ez pedig Ray Dalio írása.
 
 
A bejegyzésben, a Bill Gates alatti képen látható könyveim közül a legalsó, Ray Dalio, Elvek című munkája volt. A borítóján pedig pontosan a fenti képen látható Bill Gates idézet ajánlja az olvasó figyelmébe a könyvet. Természetesen Ray Dalio munkásságára nem csak Bill Gates tekintett kíváncsisággal és érdeklődéssel, hanem sokan mások is az üzleti világban. Mr. Dalio ugyanis az általa alapított befektetési céget vezette nagy sikerre az elmúlt évtizedekben Amerikában, és mára már sok ügyfél pénzét fektetik be figyelemre méltó eredménnyel. És ha valaki ezt hosszútávon is sikerrel csinálja, akkor arra az emberre azért érdemes figyelni, hiszen tud valamit. És nem csak a pénzügyek terén!
 
ELVEK
 
című munkája pont erről szól, a pénzügyi sikereken túli gondolatairól. Azokról a tapasztalatokról és meglátásokról, amelyek sikerre vezették az életben, a cégben, az üzleti világban, és amelyek rengeteg ember számára szolgálhatnak tanulságul.
 
A könyv természetesen sokkal több a megszokott "legyél pozitív", vagy a "csak kérj az univerzumtól" típusú bazári siker-ezotériától. Nem-nem. Sokkal mélyebb összefüggésekre, és sokkal komplexebb gondolkodásba nyújt betekintést. Ezzel a könyvvel kezdtem hát a decemberi időszakot, az év végi ünnepi hangulatot. Minden oldala lenyűgöz, elgondolkodtat és elemzésre ösztönöz. Ráhangolódásnak pedig itt lesz egy kis animációs film Mr. Dalio-tól:
 
 
Hogy a siker, a fejlődés, és a tudatosság emelését milyen komolyan veszi, azt jól mutatja az a munkahelyi kultúra, amit megvalósítottak a cégénél. Ebből mindjárt következik egy kis ízelítő is. Előtte azonban hadd mondjam még el, hogy miért is nagy szó ez.
 
A tudatosság emelésében, 
 
és ezáltal egy sokkal bölcsebb emberi létezés elérésében, vagy egy sokkal sikeresebb cég működtetésében, van egy óriási nehézségi faktor. Mégpedig az, amikor ez kollektívvé válik. Egyrészt, lehet ez egy óriási inspirációs erő is, másrészt pedig egy hatalmas hátráltató is a kollektív együttműködés. Miért?

Ha az ember őszintén elmerül, akár a meditációban, akár pl. a C.G. Jung féle önismereti pszichológiában, akár egyéb hasonló dolgokban, akkor veheti csak észre, hogy milyen nehéz önmagával szembesülnie. És itt a kulcsszó, az őszinteségen van. Mert lehet ezeket a tevékenységeket felszínesen, fanatikusan, vagy csak úgy immel-ámmal művelni, és akkor semmi nehézséget nem jelent. Akkor ezek a tevékenységek csupán kellemes délutáni lityi-lötyi semmiségek. Azért, mert nem hatol mélyre, és pusztán pótcselekvés az egész. Azonban ha igazán őszintén és teljes tudatossággal van benne az ember, akkor bizony sok nehézséggel jár a fejlődés.
 
És amikor őszintén megtapasztalja az ember ezt a nehézséget, akkor elkezdheti megsejteni azt is, milyen nehézségekkel járhat az, ha ezt a tudatosságbeli utazást kollektívan művelik. (feltéve ha valóban őszinte és tudatos a kollektíva!) Most már hogy valamelyest elképzeltük ennek a tudatossági folyamatnak a nehézségét, akkor emeljünk a nyomáson, és emeljünk a téteken!
 
Képzeljük el azt, 
 
hogyha ebben a kollektív tudatossági utazásban egy munkahelyen például, pluszként már nemcsak családok és emberi sorsok anyagi egzisztenciája jelenik meg, azaz a munkavállalók élete, hanem még milliárd dollárok sorsa is. Az ügyfelek és a cég pénze. Tehát amikor már nem csak álmos hétvégi délutáni, tea melletti önelemezgetési csoportkák tere-feréje folyik két vaníliás kekszecske, és egy kis halk, lágyan andalító zene között, hanem hatalmas vagyonok sorsa is. Ott bizony megnő a döntések súlya, a feszültség, és a felelősség is. És ez történik Ray Dalio cégénél.
 
A TED-en mutatott be erről egyszer egy bennfentes videót Mr. Dalio, hogyan, mi módon megy a döntéshozatal náluk a cégnél. Megmutatta hogyan próbálják elérni azt, hogy a legtöbbet, a legjobbat, és a legbölcsebbet hozzák ki önmagukból a piaci körülményekhez, és a rendelkezésre álló tudásukhoz képest. Viszont ehhez mindenkinek meg kell tanulnia önmaga, és mások gyengeségét, hibáit és korlátait kezelni. És ez nagyon nem könnyű!

Mr. Dalio megmutatta még azt is, hogyan segíti ezt a folyamatot az ember és a gép nagyszerű együttműködése. A videón a 6.20 perctől látható ez a rész:
 

Ő tehát Ray Dalio, akinek már magyar nyelven is elérhető a könyve, az, amiben 500 oldalon keresztül osztja meg az olvasóval életének legfőbb tanulságait, eredményeit, buktatóit, bölcsességeit, és a végső ELVEIT. Érdemes rá odafigyelni!
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: