2017. augusztus 15., kedd

Borgiák

Kép: HBO

"egyértelműen a pápaság legsötétebb alakja"
 
"11 évig tartó pontifikátusa alatt gátlástalan hatalomgyakorlatával és erkölcstelen életmódjával vált hírhedtté"
 
Főszerepben
 
tehát a hatalom. Ismét. Azon gondolkoztam mostanában a HBO nagyszerű sorozatát, a Borgiákat nézve, hogy van annál súlyosabb dolog, mint amikor az "Isten munkáját végezzük" címszóval zajlik a felfújódás, a pöffeszkedés, és a dominancia? Amikor a hatalomvágy burjánzása már Isten nevében zajlik.
 
Hasonló történik

amikor a politikában kap nemesi színezetet a gátlástalan hatalomvágy. Vagyis, amikor a "nemzet" nevében történik a gőg, a rablás, és az uralkodni vágyás. Populista és nacionalista színezetet kap. És a nép pedig boldogan ájul el tőle. Imádja. Borzong a gyönyörtől, hogy végre valaki az ő nemzetének az érdekeit hajtja. Ahogy Bödőcs Tibor klasszikusából ismerhető: "Magyar ütőérre magyar vámpírt!" Ugye-ugye? Egy magyar vámpír, azért mégiscsak MAGYAR vámpír, nem? Mégiscsak jobb, mint egy "idegenszívű".
 
Ennek a helyzetnek
 
a súlyosabb verziója az, amikor már Isten nevében történik az uralkodás, a rablás, és a hatalomvágy. Tehát nemcsak egy nemzet érdekében! Nem-nem. Itt már annál is magasztosabb szintre megyünk. Maga, az Isten érdekében és nevében történik a dominancia!

Kérdezem itt a kolostor udvarán a látogatótól, kijelenthető-e hogy az emberek többségében még ma is létező igény van ilyen irányultságú "vámpírok" vérszívására? Számomra úgy tűnik, sajnos igen. A nemzet nevében történő vérszívásra is, és az Isten nevében történőre is. Valahogy mintha nem szűnne ez. Nagy tömegek részéről bizony igény volt is, van is. Vajon lesz is?
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: