2017. április 29., szombat

A kör

Kép: HVG

Sötét teremben belesüppedve a kényelmes ülésbe, ölemben egy adag fűszeres nachossal adtam át magam a varázslatnak. Tom Hanks legújabb mágiájának. Moziban voltunk Zsuzsával néhány napja, a kör című film vetítésén. Ajánlom figyelmedbe Neked is kedves olvasó, mert egy olyan kérdést feszeget, amely végigkíséri az emberiség életét a kezdetektől! És nemcsak hogy végigkíséri, de folyamatosan rá is kényszeríti az embert, hogy újra és újra átgondolja ezt a dolgot, és a hozzá fűződő viszonyát. Mi ez?
 
A bölcsesség
 
arra vonatkozóan, hogy az újabb és újabb találmányaink azok vajon rombolni, vagy építeni fogják az életünket. Legyen szó bármilyen új dologról. Akár a tűz, a könyvnyomtatás, egy új vallás, fegyverek, televízió, repülés, internet, és lehetne ezt sorolni még hosszan.
 
Az új találmányok sok mindenben hozzájárulnak ahhoz, hogy életünk kellemesebb, jobb, hasznosabb, szebb, okosabb legyen, azonban egy ponton túl akár veszélyessé is válhatnak. Hiszen ki kérdőjelezné meg a könyvnyomtatás hasznosságát, azonban ha pusztító és veszélyes eszmék terjesztésére használják, akkor már...
 
Az internet
 
terjedésének újabb és újabb dimenzióira hívja fel a figyelmet ez a film. Kétségtelenül egy fantasztikus és hasznos dologgal állunk szembe immár 1-2 évtizede, azonban hol van az a határ, ahol már veszélyessé és pusztítóvá válik? A kérdés nem könnyű. Rajtunk és a bölcsességünkön múlik. Szinte, mint minden. És ezen hogyan javíthatunk? Önmagunkon és a bölcsességünkön? Hmm... talán ez is megérne egy újabb mozifilmet. És talán ez a kérdés is visszavezetne minket az emberiség kezdeteihez, hiszen, mintha e körül is mozgolódnánk már évezredek óta. Hogy jobbá és bölcsebbé váljunk.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: