2015. szeptember 27., vasárnap

A hét könyvét itt találod! (és még valami mást is)

A "minimalizmus mesterei"


A különleges Tokyo -i szushi mester után, jöjjön ismét egy elgondolkodtató téma a "mininmalizmus mestereinek" hazájából, Japánból. Szintén Tokyóból. Egy könyvesbolt.

Szó volt már itt a blogban az egyszerűségről, a letisztultságról és a minimalizmusról többször is. Ha ilyesmit látok valamerre, mindig lenyűgöz. A legújabb felfedezésem e témában egy könyvesbolt.
"Single room with a single book"


"Egy hely egy könyvvel." Ahol nem állnak hegyekben a könyvek. Nincsenek kategóriák. Nincsenek hosszú polcok és sorok. Nincs semmi. Csupán egy könyv. Minden héten más.

Azt írják egy cikkben a tulajdonosról:

"...Yoshiyuki Morioka egy másik könyvesboltot is vezet, onnan jött az ötlete, hogy lehetne egy bolt, ami minden héten csak egyetlen könyvre koncentrál. Ehhez egy borzasztó minimalista designt találtak ki a Takram tervezőirodával. A könyvesbolt mindössze egyetlen teremből áll, melyben van egy asztal, ezen található a hét könyve, egy fiókos szekrény, körülöttük pedig műalkotások és tárgyak, melyek valahogy kapcsolódnak az adott könyvhöz. Esténként a boltban rendezvényeket is tartanak, szintén a könyvhöz kapcsolódva. Kivéve hétfőnként, olyankor zárva vannak."

Egy másik cikkben említik, hogy a tulajdonos hisz benne, hogy ez a fajta ajánló, a sokkal mélyebb megértését fogja eredményezni a könyv mondanivalójának, és közelebbi kapcsolatba hozza az olvasót, magával az olvasásnak az örömével és élményével.

Elgondolkodtató, nem?
Menjünk picit a mélyére, és az is kiderül majd, hogyan kapcsolódik mindez a meditációhoz.

Bátorság

Üzletileg, emberileg, és minden tekintetben elég bátor dolog ez. Ahogy a szushi mesternél sem lehet mást kapni, mint szushit. Nem kortyolgathatsz mellé pezsgőt, vagy kólát, de még egy finom tiramisut sem falatozhatsz el a szushik után. Nem-nem. Csak a szushi. Abból is a legtökéletesebb. A legkifinomultabb. Mint egy szentély, olyan az étterem. A maga letisztultságával és kifinomultságával. Csak a szushira koncentrálsz ott. A figyelmedet teljesen egy dologra helyezi. Nem esel szét, nem hullasz szét. A figyelmed és a lényed koncentráltan egy dolgon van. Valami ilyesmi ez a könyvesbolt is.

Egy

Manapság amikor az óriási "zaj" világában élünk, ahol hurrikánként áraszt el minket az információ, az ingerek és a benyomások világa, képesek vagyunk egyáltalán EGY dologra figyelni? Egy emberre? Egy olvasnivalóra? Egy ízre? Egy gondolatra? Egy érzelemre? És ha mégis, akkor vajon mennyi ideig?

Mennyi ideig bírod ki, hogy egy emberrel beszélsz, és közben nem masszírozod a mobilodat, közben nem rágcsálsz, nem izegsz-mozogsz, nem kavarognak a gondolataid ide-oda, nem újabb és újabb ingerekre vadászol, hanem figyelsz. "Csak" figyelsz. Mennyi ideig tudsz így figyelni?

A SOK helyett, mennyire tudod az életedben az EGY-et választani? Persze ez a választás nem kötelező, meg nem is mindig ez az előrevivő, de azért mégiscsak érdemes elgondolkodni, hogy képesek vagyunk-e egyáltalán rá. A SOK helyett, tudjuk-e az EGY -et választani? Képesek vagyunk rá?

A segítség

Ahogy látom ennek a könyvesboltnak a példáját, az ilyesmi ebben segít. Hogy egy rövid időre kiszakadj a SOK világából. Hogy kilépj az őrületes ZAJ forgatagából. Mindezt úgy, hogy egy letisztult környezetben találod magad. Egy egyszerűbb világban. Ahol megpihenhetsz, megnyugodhatsz. Ha szeretnél. És ha bírsz. Ha képes vagy rá, hogy befogadd az egyszerűséget. Mondjuk egy könyvet. Csak egyet.

Meditáció

A letisztultság. A csendesség. A felébredés. Sorolhatnám.

Azaz, amikor a Lényedben lévő ZAJ-t csillapítod le. A gondolatok és érzelmek kavalkádját. Nincs azokkal semmi baj, csak nem árt néha picit kilépni belőlük. Megpihenni, feltöltődni. Majd felfrissülve, újra visszatérni, és már egy teljesen más minőségű életet élni. Persze ez nem könnyű. Ráadásul vannak akik a SOK -ban élnek, és ezt a fajta rajongásukat a meditációba is magukkal hozzák.

Ész nélkül pörgetik, "darálják" a mantrákat. Elveszve a rituálék felszínességében és forgatagában pörgetik magukat tovább. Vagy egyik meditációs tanfolyamról és programról a másikig rohannak, mintha ez valamifajta teljesítménykényszer lenne. Habzsolják a betűket, a tudást, egyik könyv a másik után, szaladgálás előadások után, miközben a lényeget nem élik át. Milyen kár...

Vagy tán mégsem.
És pont így kerek a világ.

Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!