2015. július 14., kedd

A felelős állampolgár


Mi a feladata? Mi a motivációja? Mik a lehetőségei?
Egyáltalán milyen ember a "felelős állampolgár"?

A spirituális és meditáló ember vajon foglalkozzon közügyekkel?
Ha nem, miért nem?
Ha igen, milyen mélységig?
Vannak erre vonatkozóan jó példák?

Sok-sok kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban.

Még mielőtt azonban mélyebben

belemerülnénk, hadd meséljek el egy történet. Most tavasszal történt, amikor Budapest egyik különleges helyszínén jártam.
A Graphisoft Parkban. Ott mondott az igazgató egy olyan mondatot, ami azóta is a fülemben cseng.

A Park

A világ legelső Steve Jobs szobra kapcsán, 2012-ben olvashattál
itt a blogban a Graphisoft Parkról
. Jó néhány éve már, hogy ebben a különleges irodakomplexumban, ebben az üzleti parkban kisebb tulajdonrésszel rendelkezem. Ebből kifolyólag volt egy alkalom most tavasszal, amikor ott jártam. Az igazgató úrral, Kocsány Jánossal páran körbejártuk a Parkot. Megmutatta az új épületeket, beszélt a fejlesztésekről, szóba kerültek a pénzügyek, és sok minden egyéb.

A kérdés

Az egyik tulajdonos feltette a kérdést az igazgatónak, vajon nem lesz abból baj, hogy a cég elnöke, Bojár Gábor úr, a közügyekkel kapcsolatban rendszeres kritikával él.

Egyébként már ez a kérdés feltevés is komolyan elgondolkodtató. Vajon normális az, hogy olyan "légkör" van egy országban/közösségben, ahol bizonyos közéleti témák felvetése kapcsán, felmerül a lehetősége a "félnivalónak"? Döbbenet!

A válasz

Az igazgató úr (néhány nem publikus rész után) azt mondta, hogy egész egyszerűen nem tehetnek mást. Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek igenis felelős állampolgárként, vagy üzletemberként, értelmiségiként, vagy bármilyen szerepkörben is, de meg kell szólalnia. Ez kötelességük. Nem maradhatnak csöndben.

Aztán ezt ki-ki a maga módján teszi. Ki éppen hogy. Akár csak kisebb baráti, szakmai körben, akár szélesebb nyilvánosság előtt. Sajtóban, (blogban), beszélgetésekben. Szolidabb stílusban, vagy keményebben. Vagy ki éppen hogy.

A téma folytatása előtt még, ha van kedved, ismerd meg kicsit közelebbről a Graphisoft Parkot, és az alapítóját! Érdemes.



Visszatérve a felelős állampolgár, és annak megnyilvánulásának témájához, itt is a két alapvető erő jelenlétét érzem:

Jin-Jang

Azaz a passzívabb női jellegű erő, vagy az aktívabb, férfias jellegű energiák "táncát". A meditáló embernek valahogy rá kell éreznie, hogy mikor melyik a helyénvaló. Azaz, mikor segíti a folyamatokat inkább a csönd, vagy mikor a tett.

Aztán ha sokkal finomabb szintűvé válik a meditáló, akkor ez a jin-jang kettősség egybe is olvadhat. E fölé kerülhet az ember. Amikor egyszerre lesz ott mindkettő. Egyszerre jelenik meg benne a Tiszta Vágy energiája, és a Megvilágosodott Cselekedett ereje is. Sőt, még ezeken is túljuthat. Oda, amikor egyszerre válik az ember, a Tiszta Isteni Erő "Eszközévé". Vagy csatornájává. És ennek megnyilvánulási terepe nem más, mint mi magunk, és a hétköznapok.

Mert a mai korszak megvilágosodása már nem távoli barlangok mélyén történik. Hanem itt a hétköznapok ügyei közben. És ilyenekre látni példát a Mesterek, Isteni Inkarnációk, szentek, megvilágosodottak életében is. Hiszen ők nem csak távoli Isteni dimenziókról, csakrákról, Istenségekről, Univerzumról és ilyesmikről beszéltek. Nem. Néha sokkal gyakorlatiasabb, "földi", hétköznapibb dolgokról is. Pl:

Shri Mataji aktív részvétellel támogatta
férje munkáját az ENSZ -ben >>


Konfúciusz konkrét állami tisztséget is betöltött >>

Krishna királyként élt

Mózes egy komplett népvándorlást vezetett

Gandhi szintén "közéleti" mozgalom élén állt >>

Ezekből a példákból merítve, a magam kis egyszerű eszközeivel és kolostoros lehetőségeivel, szintén valami hasonló célból született meg,

"A diktátorok lélektana"

című bejegyzés is. A közügyek kapcsán. Hogy tisztábban lássuk a hatalom természetét. Hiszen kicsit rajtunk, egyénen is múlik hogy mi felé mozdul a társadalom. Hogy mivel "töltjük be a teret". Felelős állampolgárként.



* * *


Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:


A fotó készítője Zsuzsi,
helyszín, Dobogókő.
Nagyításhoz klikk a képre!






Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!