2010. szeptember 15., szerda

Birger Schafermeier - a Tudatos Tőzsdés Tanácsai

Birger Schafermeier, a német Tőzsdecápa gondolatait hoztam most el ide a kolostorba. Még mielőtt olvasatlanul és elhamarkodottan bezárnád ezt a blogbejegyzést, mert hogy ez a földhöz ragadt, anyagias és tőzsdés, pénzügyes világ vajon mit is taníthat nekünk meditálóknak, arra kérlek adj egy esélyt a témának! Megéri!

Még ha óperenciás tengernyi távolságra úszkálnak is Tőled a Birgerhez hasonló, a pénz és tőzsdevilág cápái, akkor is van itt egy-két gondolat amin érdemes picit "filóznunk"! Érdemes lehet megvizsgálni egy-két párhuzamot, egy-két buktatót, hiszen a cél az, hogy sokkal tudatossabban, emelkedettebben és boldogabban érezzük magunkat a bőrünkben, ehhez viszont elengedhetetlen egy kis nyitottság, önmagunk és a világ megismerésének irányába, hátha valamit, picit más megvilágításból jobban megértünk.

Birger Schafermeierről csak pár mondatban, mielőtt rátárnék a lényegre. 14 évesen kezdte a keresekedést a tőzsde világában. Megjárta ezen a területen a mennyet és a poklot. Jelenleg az aktív kereskedés mellett, előadóként is tanítja az érdeklődőket, ráadásul nemzetközi, úgynevezettt "Trader Párbajokon" is összeméri technikáját és stratégiáját más, Hozzá hasonló kaliberű kereskedőkkel, amit akár élőben is lehet követni. Na de most már tényleg nézzük azokat a bizonyos párhuzamokat, tanulságokat és buktatókat! Ime, Birger szavai arról, hogyan is kezdődik "önmagunk megismerése":

"...fontos felismerni, hogy mennyire befolyásolnak minket érzelmeink. Olyan nyelven szólnak hozzánk, melyen nem tanultunk meg beszélni, azonban a sikeres kereskedéshez létfontosságú ennek elsajátítása.

Egy embernek úgy 60.000 gondolata támad naponta, ennek 90%-a ismétlődő. Ki szól ilyenkor hozzánk? Ki mondja, hogy "Meg tudod tenni!", vagy "Ez úgysem megy neked!"? És főleg miért, milyen célból? A pszichológia számtalan magyarázatot ad, én nem vagyok híve egyetlen irányzatnak sem. Magamon azt figyeltem meg, hogy egy időben több gondolatom is szokott lenni, melyek gyakran legalább részben ellentmondásosak. Hogyan hozzam ezeket közös nevezőre? Mi okozza az egyes gondolatokat, hogyan tudom irányítani őket? Miként idézhetem elő a jó, pozitív érzéseket vagy a kereskedéshez előnyös lelkiállapotokat? Ez mind fontos kérdés, érdemes rajtuk elgondolkozni. Ezzel kezdődik önmagunk megismerése, saját magunk csiszolása."


A teljes interjút itt találod:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=138254
(sajnos már csak a portfólió előfizetői láthatják a teljes interjút az archivumban)

A beszélgetésből kiderül, hogy a tőzsdei kereskedés sikerének nagy része pszichológián múlik, azaz hogy milyen szinten vannak hatással az emberre az érzelmei és a gondolatai, és hogyan tudja ezeket kezelni. Hidd el, (vagy olvass utána neten) hogy Birger, a maga területén igazán KIVÁLÓ (!) teljesítményt nyújt, és ahogy az interjúból kiderül, ehhez elengedhetetlen egy magas szintű Tudatosság az érzelmek, a gondolatok, és az önismeret terén. Azaz, folyamatosan figyeli és vizsgálja, hogy milyen folyamatok zajlanak Benne, és azt hogyan tudja harmonizálni a tőzsdei tevékenységeivel. Itt főként erre, a Tudatosságra hívnám fel a figyelmet, amit érdemes "ellesni", hogy az ember egyre inkább tudatában legyen a Benne zajló folyamatoknak!

Nagyon nagy segítség lehet életünk több területén is, ha egyre tudatossabbak vagyunk érzelmeink és gondalataink világában. A meditációban, és önmagunkra találásunkban, a Lélek állapotához való eljutásunkban, kezdetben elengedhetetlen egy ilyen fajta tudatos létezés. Mi is zajlik a testemben, az elmémben, az érzelmeimben? ...ez a fajta önvizsgálódás, egyre közelebb vihet minket a problémák és nehézségek gyökeréhez. Mi az ami miatt ezt (vagy azt) érzem, és miért? De VALÓJÁBAN MIÉRT? Miért gondolkodom így vagy úgy? De VALÓJÁBAN MIÉRT? Miért cselekszem így, (vagy éppen úgy) egy szituációban? De VALÓJÁBAN MIÉRT? Mi az igazi OK, az igazi mozgatórugója a cselekedeteimnek? Szóval mehetünk egyre mélyebbre, ahol egyre őszintébben tudunk szembesülni önmagunk válaszaival, korlátaival, gyengeségeivel, erősségeivel és miértjeivel. Hogyan tovább? Még mielőtt rátérnék, előtte nézzünk egy nehezen felismerhető buktatót!
------------------------------------------------------------------------------
MI OTT KEZDJÜK, AHOL AZ ÁTLAG ABBAHAGYJA!
Az "Én majd megoldom" csapdája!

------------------------------------------------------------------------------

Szóval a fenti példa kapcsán, tudatosságunk fejlődésének nagyon nagy tere van Bennünk. Annál nagyobb "felületet" tudsz bejárni ezen a "terepen", minél inkább őszinte vagy önmagadhoz. Azonban nagyon kell arra vigyázni, nehogy úgy beragadj az "alagútba", hogy a kijárathoz vezető fényt sem látod már! Mire is gondolok pontosan?

Már az "E mítoszban" is érintőleg szó volt, az új kor "Tudatos Teremtőiről, a Titok Tudóiról", akik Mágnesi Mániával használják a "Vonzást". Kicsit eltúloztam a fenti alagutas képpel a hasonlatot, ahogy az Agykontroll és a sahaja jóga című videóban kis túlzással, egy kis házhoz/szobához hasonlítottam az ilyen "ÉN megoldom" agykontrollos, bevonzós, tudatalattis, és egyéb, az ÉN nagyságában hívő technikákat. Kétségtelen hatalmas az "alagút" is, és a videóban említett "ház" is, azonban a lényeg, a bezártságon, a korlátoltságon van! Hiába nagy és tág a "ház" is és az "alagút" is, TE be vagy bennük korlátozva! Önmagad korlátait jó bőven tágíthatod, de akkor még mindig benne leszel az ÉN korlátjába. Ahhoz hogy ebből kijuss, ahhoz szükséges a meditáció! Miért is kéne "kijutni" ezekről a helyekről? Erre is mindjárt rátérek, de még előtte...

Az "átlag" nem nagyon akar ebből kitörni, mert az alagúton kívül, már nem az ÉN-en van a hangsúly. Itt már egy Kollektívebb Létezés van. A meditációban megtapasztalt Lélek állapota az, ahol a Tudatosságod, egy sokkal magasabb szintre emelkedhet! Shri Mataji ezt az állapotot, Gondolatmentes Tudatosságnak nevezte! Szerinted KI a Tudatos Benned, ha nincsenek gondolataid? Lényed melyik része a Tudatos, ha lecsendesedik az elméd, az érzelmeid, szóval az egész ÉN-ed? Milyen szintű Tudatosság ébredhet fel Benned ilyenkor, ha TE, azaz az elméd, az értelmed és az érzelmed annyira lecsendesedik, hogy olyan mintha meg is szünne, elaludna... milyen szintű Tudatosság lehet az, ami megjelenik ilyenkor Benned?

Ezekre nem szeretnék most választ adni, keresd meg inkább Magadban Te. A kérdésekhez illő válaszok Benned vannak! Ha meglesz, akkor meg fogod arra a kérdésre is kapni a választ, hogy miért is érdemes kijönni az alagútból, és mit veszíthetsz ha bent maradsz...


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

ui: 2010 A Tudatosság éve, című cikkben pedig nem túloztam, komolyan gondoltam hogy:

"...Nem csak maga a szó, hanem az az erő, lehetőség, és remény, ami mögötte van. Elkerülhetetlenül jön, és dörömböl az ajtónkon. Készülj fel lassan, hogy inkább Te nyisd ki a vendég előtt az ajtót, különben Rád lesz borítva, és meglepődve, értetlenül fogsz pislogni, hogy mi történt!..."

Úgyhogy, Hölgyek és Urak,
egy sokkal Tudatosabb Létformára felkészülni kérem szépen!