2009. október 30., péntek

A takarékoskodás 3 alapvető szintje

----------------------------------------------------------------------------
Látókörszélesítő takarékoskodási filozófia szegényeknek és gazdagoknak egyaránt! Az önsanyargató, nadrágszíj megszorító érzés helyébe, a sokkal felemelelőbb és nemesebb, az igazi küldetéstudat érzését fogja adni Számodra!
----------------------------------------------------------------------------

Ma van a takarékosság világnapja. Ezt 1924 óta tartják október utolsó munkanapján. Ezen a napon, egy Milánóban rendezett nemzetközi konferencián, 28 ország takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy a jövőben minden év októberében tartsák meg a takarékosság világnapját. Hazánk legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank 1964-ben csatlakozott a nemzetközi tanács felhívásához. Azóta Magyarországon is ünnepeljük ezt a napot.

Ezzel a bejegyzéssel az a célom, hogy a takarékosság szó mellé, ne a "szükséges rossz" érzése társuljon Benned, hanem valami sokkal szebb, és nemesebb hozzáállás érzése. Olyané, amellyel öröm lesz a takarékoskodás, függetlenül az anyagi helyzetedtől!

3 szintje, 3 lépcsőfoka létezik a takarékosodásnak. Ismerd meg Őket, és ha teheted lépj fel minél hamarabb a 3., azaz a legnagylelkűbb, és legnemesebb szintre! Oda, ahol azok tartózkodnak, akik kilépnek az egó szorító kötelékéből, és a figyelmük az ÉN helyett, sokkal inkább egy nagyobb közösség jobbléte felé irányul! Nézzük ezt a 3 szintet, és figyeld meg hogy Te melyiken tartózkodsz jelenleg.

1. szint
"Takarékoskodom mert muszáj!"


Ezen a szinten a szükség irányítja a lépéseket. Nyilvánvalóan az ember, az egyre emelkedő árakkal kapcsolatban keresi, és kutatja azokat a lehetőségeket, amelyekkel minél többet tud spórolni, hogy ki tudjon jönni a fizetéséből, nyugdíjából. Odafigyel az otthonában minden kis részletre, hogy mivel tudna takarékoskodni. Nem égeti feleslegesen a lámpákat, igyekszik csak a legszükségesebb vizet felhasználni, és megpróbálja az igényeit lejjebb vinni.

2.szint
"Takarékoskodom, mert céljaim vannak!"


Ezen a szinten takarékoskodók alapvető különbsége a 1. szinten lévőktől, hogy ők egy határozott, általában hosszútávú cél miatt keresik, és kutatják a takarékoskodás különböző formáit. Ez lehet egy nagyobb vásárlás, vagy éppen egy befektetéshez szükséges megtakarítás. Ez megvalósulhat a jobb, és a kevésbé jobb anyagi körülmények közt élők közt is. Elviselhetővé teszi számára a spórolást és a takarékoskodást, hiszen tudja, hogy ezt valamiért végzi.

Céljai vannak, és amikor lejjebb veszi a fűtést két fokkal, nem vesz annyi csokoládét, vagy éppen a fürdés helyett mondjuk a sokkal gazdaságosabb gyors zuhanyzást választja, akkor tudja hogy ezek az apró kis lépések sorozata, mind-mind elvezetik őt a céljai beteljesüléséhez!

Erős akarat, eltökéltség, kitartás, és határozott cél szükséges ehhez, de ha ezek megvannak, akkor az öröm érzése is megjelenhet a hétköznapok spórolásában, hiszen minden egyes alkalommal érzi, hogy egy lépéssel közelebb került a céljához.

3.szint
"Takarékoskodom MINDANNYIUNKÉRT!"


A legnemesebb szint. Ráadásul ebbe beletartozhat mindkét előző csoport is. Nem kell feltétlenül milliomosnak lenned, hogy erre a szintre emelkedj! Itt felébred az ÉN-nek a közösségtudata. Az, ami egyre inkább kiveszni látszik az emberiségből. Az a hozzáállás, amikor egy-egy cselekedetet nem (csak) Önös érdekek vezetnek, hanem egy emelkedettebb, a közösség javát szolgáló vágy.

Ahogy a Nagy Mahatma Gandhi mondta: "A jól elvégzett munka egyetlen jutalma, hogy elvégezhettük" Lefordítva a takarékoskodásra: Függetlenül a külvilág hozzáállásától, és takarékoskodásunk eredményétől, az, hogy számunkra teljesen ismeretlen emberekért, a föld lakóinak nagy családjának a jobb életéért, és a FöldAnya kellemesebb létezésért teszünk, akár csak egy hangyányit is, az teljes mértékben önmagában hordozza ennek az örömét. A viszonzatlan, és elvárásmentes ADÁS örömét! Gondolj erre amikor legközelebb, már nem annyira nyomod meg a gázpedált az autódban, hogy takarékoskodj az üzemanyaggal! Egy ilyen kis mozdulattal, Te is hozzájárulsz a Közös Jóhoz! Hát nem nagyszerű ez az érzés?!?!

FOGADD MEG, hogy ezután a bejegyzés után, ma elvégzel legalább egy, takakarékoskodó cselekedetet értünk! Énértem, a rokonaidért, a településed lakóiért, és a Föld egész lakosságáért! Nem fontos hogy más csinálja vagy nem, vagy hogy érzed-e az eredményét vagy sem. Csak csináld meg, a JÓTETT cselekedet öröméért! Oltsd le picit a villanyt, vagy vedd lejjebb 1 fokkal a fűtést, picit kevesebbet folyasd a vizet, vagy bármi hasonló. Végezz el egy ilyen egyszerű kis cselekedetet még ma, és közben legyen a figyelmedben az, hogy ezt most másokért is teszed! Előre is köszi! (-:

------------------------------------------------------------
* * BÓNUSZ TIPP * *
hogy legyen miből spórolni,
hogy tudjál miből takarékoskodni!

------------------------------------------------------------

Éppen a napokban publikálta a GALAXYCENTRUM magazin, a takarékoskodási témához igencsak közelálló korábbi írásomat, a
"Hogyan forintosíthatod a meditációdat?" címűt!
Fogadd sok szeretettel, itt találod >>


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.