2009. szeptember 1., kedd

Szabad Lélek - (VillámInterjú!)

Szabad Lélek angol fordításban: Free Spirit

Ebben a kis villáminterjúban, a FreeSpirit portál főszerkesztőjével, Bagaméri Vikivel folytatott beszélgetést olvashatod. A téma nagyvonalakban az volt, hogyan is látjuk a világot...

Őr: Magánemberként is, és a 20 éves ELIXIR magazin, internetes testvérlapjának, a FreeSpirit.hu portálnak a főszerkesztőkéjeként is köszöntelek itt, a „Kolostorban”!

Viki, a FreeSpiritnek látható az oldalán, hogy a „testi lelki egészség”-et céloztátok meg fő témaként. A testi egészség még csak-csak, de ez a lelki egészség témakör, jópár évvel, esetleg évtizedekkel ezelőtt, csak nagyon keveseket érdekelt. Nem foglalkoztak ezzel az emberek. Ma meg egyre nagyobb teret hódit magának ez a téma. Hogy látod, miért? Mi változott?


Viki: Azt gondolom, hogy az utóbbi időben egyre többen felismerték azt az igazságot, hogy a test, a lélek és a szellem szorosan összefonódik egymással. Ma már nem titok, hogy a betegségek hátterében lelki okok húzódnak, nem szabad tehát félvállról venni a tartósan fennálló negatív érzelmeket, a stresszt. A rendszeres sport – amiben örömét lelheti az is, aki pörgésre, dinamizmusra vágyik és az is, aki épp elcsendesedni, befelé fordulni szeretne –, a lelki „edzés” például meditációk, relaxációs technikák alkalmával segíthetnek abban, hogy megelőzzük a bajok kialakulását vagy helyreállítsuk a felborult egyensúlyt, ha már megtörtént a baj.

Korábban sokan csak akkor ismerték fel ennek jelentőségét, amikor megbetegedtek, és kiutat kerestek a kellemetlen helyzetből. Napjainkban a lelki egyensúly tudatos fenntartása és kialakítása egyre többek igénye, ami nemcsak azért örvendetes, mert hozzájárul a belső harmóniához, hanem azért is, mert számos betegség kialakulása megelőzhető általa. Úgy gondolom, hogy ez a holisztikus szemlélet egyre több fiatalban is kialakul, így a kedvező hatások mind hamarabb érvényesülhetnek.

Internetes oldalunk látógatóinak átlagéletkora valamivel alacsonyabb, mint az Elixír magazin olvasóié, vagyis mi is igyekszünk tenni azért, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az ezotéria iránti vonzalom és a fogékonyság a testi-lelki egészség kialakítására. Szerencsére sokan vannak azok is, akik rendszeresen olvassák az újságot, ugyanakkor a Freespirit.hu oldalt is nap mint nap látogatják.

Őr: A főszerkesztői munkád, gondolom elég sok határidővel, koncentrációval, szervezéssel, egyeztetéssel, és sok-sok munkával telik, Te hogyan figyelsz erre a testi lelki egészségre, erre a harmonikus életre önmagadban?

Viki: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám rendkívül inspiráló, így ritkán érzem úgy, hogy óriási nyomás alatt állnék. Ez persze nem jelenti azt, hogy engem elkerül a stressz vagy hogy „büntetlenül” éjszakázhatom egy-egy cikk miatt, de biztos, hogy így könnyebben veszem az akadályokat. Az Elixír magazin révén számos olyan módszerrel kerültem kapcsolatba, melyek kevés időráfordítással is nagy segítséget nyújthatnak, amikor szükségét érezzük egy kis feltöltődésnek.

A legutóbbi „felfedezésem” például a Bach virágterápia – amiről az októberi számunkban külön melléklet is megjelenik majd – a jól megválasztott eszenciák ugyanis csodákra képesek. A rendszeres mozgás is rendkívüli energiákkal tölt fel, de van, amikor a barátokkal töltött esték vagy egy-egy érdekes könyv is elegendő ahhoz, hogy félretegyem a munkával kapcsolatos gondolataimat. Amikor úgy érzem, hogy ideje egy kicsit lassítani, megengedem magamnak azt a „luxust”, hogy egy-egy délelőttre mellőzöm a számítógépet.

Sokan azt mondják, nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy feltöltődjenek, pedig nem kell ahhoz wellnesshétvégére mennünk, hogy enyhítsük a stresszt, a mindennapos feszültséget. Hatékonyan alkalmazható például az aromaterápia mondjuk egy illatos fürdővel vagy masszázzsal, és – akár a Te oldaladon is – találhatunk olyan meditációs technikákat, amikre csak az időt kell rászánni. Ahhoz, hogy álljuk a sarat a mindennapokban, tényleg nagyon fontos, hogy jóban legyünk magunkkal és odafigyeljünk a testünk jelzéseire: nem szabad megvárni, míg teljesen kimerülünk, amikor elfáradunk, igenis találnunk kell néhány órát arra, hogy kizárólag magunkkal foglalkozzunk.

Őr: Én is tapasztalom a meditációs programjainkon, vagy a blog levélíróin, hogy egyre nagyobb az igény erre a lelki harmóniára. Egyre többen, és nyitottabban állnak ehhez hozzá. Neked mi a tapasztalatod az olvasóitoknál? Hogyan változott ez az elmúlt években? Miként jelenik ez meg nálatok?

Viki: Néhány hete ért véget a Freespirit.hu első születésnapjához kötődő nyereményjáték, melynek nyerteseit e-mailben értesítettük az örömhírről, hogy Fortuna rájuk mosolygott. Magam is meglepődtem azon, hogy közülük többen is azt írták válaszként, hogy az elmúlt napokban céltudatosan programozták, hogy valamilyen játékon ajándék üsse a markukat. Az ilyen visszajelzések – és persze a cikkek kapcsán érkező olvasói levelek – folyamatosan megerősítik, hogy igenis megéri törődni a lelkünkkel, konkrétan megfogalmazni a vágyainkat és különféle technikákkal vizualizálni azokat. Ezek az apró sikerek alátámasztják, hogy merhetünk nagyot álmodni, csak hinnünk kell a sikerben, hiszen a pozitív gondolkodás hihetetlen erővel ruház fel bennünket.

A kérdésedre válaszolva tehát én is úgy látom, hogy egyre többen törekszenek tudatosan a lelki harmónia fenntartására vagy helyreállítására. Aki egyszer saját tapasztalatokat szerez arról, hogy a meditációnak, relaxációnak, lelki nagytakarításnak stb. köszönhetően jóval többre képes, mint korábban hitte, rendszeresen alkalmazza is a sikert hozó technikákat. Természetesen nemcsak azért, hogy egy-egy sorsoláson Neki kedvezzen a szerencse, hanem hogy békében éljen magával és a környezetével, megőrizze vagy visszanyerje az egészségét, megtalálja a párját, javítsa az anyagi helyzetét és a sort még hosszan folytathatnánk, hiszen szinte bármit elérhetünk.

Őr: Viki, köszönöm szépen az interjút, és kívánom Nektek, hogy munkásságotok kedvezően alakítsa és segítse az embereket. Kiegyensúlyozott, tudatos, és igazán örömteli életet kívánok mindannyiunknak!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.