2009. február 14., szombat

A nyugodt napok légzőgyakorlata

A nyugalom nagy erő. Ha nyugodt vagy, erős vagy. Ha béke van benned, megnyílik a szíved. Ha megnyílik a szíved, nyugalmat teremtesz magad körül. Ha nyugalom lesz körülötted, mások szíve is megnyílik. Ha mások szíve is megnyílik, jobb lesz a világ...
Kell ennél több? (-:

Van az a "nyugalom", ami teljesen független a külső eseményektől. Figyeld meg az életedben azokat a pillanatokat, amikor "nyugodt"nak érezted magad! Az mindig valamiért volt. Annak OKa volt. Szabin voltál... Végeztél a munkáddal... Csend volt körülötted... Sikerült gyarapítani a bankszámládat... stb. stb. stb.
Mindig azért váltál nyugodtá, mert valami történt. És ha az a valami nem történt volna meg, akkor nem is váltál volna nyugodtá! Sőt, akkor inkább izgatottá, feszülté, nyugtalanná váltál volna. Így játszik velünk a világ, így rángatnak minket a dolgok, a külső körülmények, ilyen-olyan állapotba.

Ne haragudj ezért a világra, az ő természete ilyen, ezáltal tanít Téged! Ezáltal juthatsz el az igazi nyugalom birodalmába. Azt hiszem Zorán énekli egy dalban,

"...hogy tudd egy pohár víz mit ér, ahhoz sivatag kell..."

Ha már sok-sok időt töltöttél életedben a nyugtalanság sivatagában, ne bánkódj, megérkezett a pohár víz! Sőt, egy egész kancsó! (-:

A nyugtalanság valójában egy aktív állapot. Egy olyan aktivitás, amikor az elméd folyamatos gondolatokkal zaklat Téged! Azon pörög az agyad, hogy aggódsz, félsz, izgulsz, ideges vagy, haragszol, feszülsz, utálsz, gyűlölsz... Ilyen érzelmekkel kapcsolatos gondolatokkal bombáz Téged az elméd, és minél inkább ki akarnál ebből törni, annál jobban belekerülsz. Ilyenkor szoktak az emberek mesterséges lazító szokásokat felvenni (alkohol, drogok, gyógyszerek).

Minél nagyobb a nyugtalanság, annál inkább belemerülnek a káros szenvedélyeikbe, és annál nehezebben kerülnek ki belőle, mert aztán már annak a hiánya is izgatottá, nyugtalanná teszi őket.

Most itt három olyan légzőgyakorlatot, technikát ismerhetsz meg, amit ha rendszeresen alkalmazol majd a hétköznapjaidban, akkor egyre nyugodtabbá fogsz válni! És nem azért, mert valami külső esemény történt, hanem saját magad, önállóan nyugodtá tudsz majd válni. Függetlenül a körülményektől! Minél inkább gyakorlod ezeket, annál erősebb leszel, még a legnagyobb "viharok" közepette is!
Képzeld el azt a szituációt, amikor történik valami egészen durva esemény, akár a munkahelyeden, akár a családodban, és mindenki ki van borulva, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, és van egy ember, akit nem ránt magával a dolog, aki higgadt, derűs és nyugodt tud maradni... ez az ember leszel Te!

-------------------------------------------------
Légzőgyakorlat kezdőknek
-------------------------------------------------
Ezt bárhol, bármikor elvégezheted, akár úgy is hogy egyedül vagy, de még társaságban is. Nem is fogják észrevenni, viszont Téged segíteni fog ez a nagyon egyszerű kis technika abban, hogy ne ragadjanak túlzottan magukkal a gondolatok, és érzelmek...Legalábbis függetleníteni tudd magadat a hatásuk alól.

A normál lélegzetedhez képest, vegyél mélyebben levegőt háromszor. Nem szükséges nagyon látványos, nagy mély lélegzetet venni. A lényeg hogy a megszokott lélegzetvételi ritmushoz képest, azért ez a három, nagyobb, mélyebb legyen. Hagyd most az agyadat, ne foglalkozz a gondolataiddal, és csak figyeld ezt a három lélegzetvétel minden pillanatát! Figyeld, hogy hogyan áramlik be a levegő, és hogyan fújod ki... Ne kapkodj, csak lazán... Ami még fontos, hogy miközben ezt a levegővételt "figyeled", ez a "figyelem, ne olyan erőltetett koncentráció legyen, hanem inkább egy laza, és könnyed érzékelés. Amolyan meditatív, tudatos, harmatkönnyű lélegzetvétel...

3 mélyebb beszívás, majd kifújás, amelynek minden pillanatát kövesd végíg...

Miért jó ez?

Azért mert segíti, hogy maga a figyelem erősebbé, és tudatossabbá váljon. Segíti azt, hogy ki tudd magad billenteni a felkavaró gondolatok-érzelmek kupacából, és egy olyan állapot felé tarts, ahol megerősödsz, és nem rántanak magukkal a külső dolgok.

Folytatás

A 3 mélyebb, és tudatosabb lélegzetvétel után "engedd meg" a testednek, hogy visszatérjen a normál légzési ritmusba, és "csak" figyeld...
Ne elemezd, ne gondolkodj rajta, hanem "csak" érzékeld, tudatosan figyeld, hogyan áramlik be a levegő, majd hogyan fújja ki a tested...
Ezt nem érdemes az elején sokáig csinálni, mert a figyelem hamar befeszül, és utánna már erőlködve, és koncentrálva fogod figyelni a légzést, az pedig nem a nyugalmat, hanem a feszültséget táplálja benned. Bőven elég pár perc, de azt naponta többször.

Tehát egész egyszerűen, 3 mélyebb be, és kilégzés, aztán 2-3 percig a normál levegővétel figyelése.

Ez egy nagyon-nagyon egyszerű, kis könnyű gyakorlat, amit ha rendszeresen gyakorolsz, akkor segíteni fogja a nyugalom megalapozódását benned, és egy sokkal tudatosabb, éberebb, figyelmesebb emberré fogsz válni. Hamarabb észre fogod venni magadban is, és másokban is a nyugtalanság okát, és meg lesz a módszered ahhoz, hogy távol kerülj ezektől az okoktól. Nem fizikailag, hanem belsőleg. A benned lévő feszültség lufit, így egyre könnyebben leeresztheted, és kiszellőztetheted a belsődet.
Jól hanzik, nem?

Próbáld ki most rögtön ezt az egyszerű kis gyakorlatot, és ma még csináld meg párszor! Figyeld meg, hogy egy nap alatt micsoda változást hoz az életedbe!

-------------------------------------------------
Légzőgyakorlat haladóknak
-------------------------------------------------
Ha már a fenti légzőgyakolatot könnyedén végzed naponta többször is, és jól is esik, érzed hogy jó hatással van Rád, akkor mindenképp érdemes továbbmenned!

Ez a mostani gyakorlat már valamivel több éberséget, tudatosságot, és élesebb figyelmet kíván Tőled, de ha ezt is rendszeresen gyakorlod, akkor aztán már tényleg nehéz dolguk lesz a "külső" körülményeknek Veled! A nyugalom, a béke, és a kiegyensúlyozottság nem távoli fogalmak, hanem valós állapotok lesznek Benned!
Nézzük, mitől is "haladó" ez a szint.

A megosztott figyelem titka!

A feszültség, és a nyugtalanság azért alakul ki, mert egy belső gondolatsor, érzelmi hullám teljesen leköti a figyelmedet. Nem tudsz tőle elvonatkoztatni, teljesen rátapadtál, és "nem megy ki a fejedből"!

A fenti, kezdőknek szóló légzőgyakorlatból megtanulhattad, hogy a figyelmedet, hogyan távolítsd el erről a dologról, amire rátapadt. Ez egy nagyon jó kezdet, egy kiváló alapozógyakorlat, viszont ezt még erősebbé teheted, ha nap mint nap, gyakorlod a megosztott figyelem technikáját!

Ha ebben is rutinossá fogsz válni, akkor a nehezebb helyzetekben, egész egyszerűen "csak" érzékelni fogod a háborgó tengert, látod majd Magadat a hánykolódó hajóban, de Lényed igazán nyugodt része, már egy kellemes kis felhőn ülve fogja békében, és nyugalomban szemlélni az eseményeket!

A megosztott figyelem technikáját úgy tudom legegyszerűbben leírni, hogy a Légzőgyakorlatok kezdőknek című, fenti fejezetet helyezd be, egy aktívabb cselekvés sorozatba. Vidd be ezt a kezdő légzőgyakorlatot egy olyan szituációba, amikor több mindenre kell figyelned. Könnyedebb dolgokkal kezd, például egy laza sétánál, kint a természetben. Miközben sétálgatsz, nézelődsz, gondolkodsz stb. stb. st. néha vedd elő a fenti légző gyakorlatot és csináld meg séta közben! Komolyan mondom nagyon fantasztikus lesz, majd meglátod! (-:
Egy új élményt ad a sétának!

Gyakorolhatod ezt buszhoz sétálás közben, vagy kutyasétáltatás, vagy akár kocogás közben is... A lényeg itt is a könnyedség... A cselekvés, és a mozgás közben néha lazán kezd el figyelni a légzésedet... Nem koncentrálva, nem erőlködve, hanem lazán, egyszerűen csak, legyen a figyelmedben a mozgás mellett, az éltető, Isteni levegőáramlás is....

Séta - úszás - biciklizés - pakolás stb. stb.

Természetesen ezt a légzés figyelést (érzékelést) bármilyen cselekvéssorozatba beviheted. Gyakorold minél többször, minél több helyen, és csak figyeld meg milyen hatással van Rád!

--------------------------------------------------
Légzőgyakorlat profiknak!
--------------------------------------------------
Megérkeztél a kezdő, majd a haladó légzőgyakorlat után a profihoz. Ez akkor lesz eredményes, és akkor fog igazán nyugalommal eltölteni, ha ez előző kettő már könnyedén megy. Ha azok még nem mennek annyira, akkor inkább még gyakorolj, és azután folyatasd ezt a részt.

Az előzőkben azt a tanácsot olvashattad, hogy a kezdő gyakorlatot egyszerűen csak helyezd be, egy aktívabb, cselekvés sorozatba, és abban gyakorold. Most is egy hasonló tanács lesz.

A kezdő és a haladó gyakorlatot helyezd bele egy olyan szituációba, ahol több szereplő is van. Egy párbeszéd, egy munkaebéd, egy irodai diskurzus, egy vonatjegyváltás stb. stb. stb... szóval olyan esemény, amikor valakivel, vagy valakikkel beszélgetésbe, érintkezésbe lépsz. Ez azért nehezebb, mert itt a figyelmedet, amúgy is igénybe veszi a másik fél (vagy a többiek) de azért szépen lassan gyakorold csak, ezt a légzésfigyelést közben! Kezdetben inkább egy nyugodt társalgást válassz, mert ott könnyebb lesz.

Tartsd a figyelmedben a beszélgetést is, legyél aktív, válaszolj, kérdezz, szóval beszélgess a megszokott módon, viszont közben, néha-néha figyeld a légzésedet is! Lazán, és könnyedén (nem erőlködve, nem koncentrálva!) csupán helyezd a figyelmedbe a levegővételt!

Ezt ha begyakorlod, nagyon nagy segítséget fog adni olyan beszélgetésekkor, amikor szépen lassan felmegy benned a pumpa, és finoman szólva is, kezdenél feszültté, idegessé, nyugtalanná válni... Ha akkor már rutinosan tudod alkamazni a megosztott figyelem technikáját, hamar észreveheted, hogy nem fog magával ragadni a párbeszéd okozta feszültség, és nyugtalanság!
Azért ez jó hír, nem? (-:

Az igazán jó hír, hogyha egy ilyen szituációban sikerül figyelned a légzést, nyugodt maradsz, és kiegyensúlyozott, akkor a másik ember sem fog annyira befeszülni! Ez azért van, mert valamelyikőtökből ha elindul egy feszültség, akkor keresi a párját, és ha megtalálja, akkor együtt feszültök, együtt nyugtalankodtok. Viszont ha Rád ez nincs hatással, és a másik emberben lévő nyugtalanság és feszültség magára marad, nem lesz figyelem, és partner ami táplálná azt, akkor vagy megszűnik benne is (a benned lévő nyugalom őt is megnyugtatja) vagy egész egyszerűen magadra fog hagyni Téged, hiszen érzi, hogy Veled most nem tud együtt befeszülni, és nincs esélye közös nyugtalanságra!

Ezek nagyon kellemes, és ösztönző szituációk arra nézve, hogy milyen lehetőségeink vannak, milyen életet is élhetnénk a mostanihoz képest!

Tanulj, figyelj, gyakorolj, és meglátod hamarosan Te fogod az embereket, a nyugalom művészetére oktatni!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

A következő bejegyzésben egy olyan meditációs gyakorlatról olvashatsz, egy olyan technikát tanulhatsz meg, ami még ezeknek a légzőgyakorlatoknak a hatékonyságán is túlmutat!

Egy olyan lehetőség, amire ha napi 10-15 percet fordítasz, akkor megtanulhatod a belső, érzelmi és gondolatvilágodat rendbetenni. Képes leszel rá hogy esténként ne csak a fogadat, és a testedet tisztítsd meg, hanem a szívedet és az elmédet is!
Ezáltal olyan állapotban feküdhess le, és térj nyugovóra, a fárasztó, és igazán kimerítő hétköznapok után, hogy az alvásod, tényleg igazi pihenés, és feltöltődés legyen!

Ha ezt a technikát beépíted az életedbe, és ezzel zárod a napjaidat, nagyon hamar olyan szintű változás fog beállni az életedben, hogy arra gondolsz majd,
...bárcsak hamarabb ismertem volna meg ezt a lehetőséget!

Igen, bárcsak.....
Mindegy, a múlt nem fontos. A lényeg hogy most megismerheted, megtanulhatod (ingyen!!!) alkalmazhatod, és annyit meríthetsz a meditáció csendjéből, és nyugalmából, amennyi jólesik...
Hamarosan jön!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.