2016. június 5., vasárnap

Jezsuiták, Szabadkőművesek, és Nagy Töhötöm 

Nagy Töhötöm könyve:
Jezsuiták és szabadkőművesekKülönös olvasmány akadt néhány hete a kezembe. Önéletrajz- szerű írás, de valamivel azért több annál. Egy komplett életút, döbbenetes kanyarokkal, és egyáltalán nem hétköznapi szereplőkkel. A huszadik század különös pillanatai, rejtélyes szobái, titkos termei, és néha háborús frontok puskaporos lövészárkai. Olyan egyéni nézőpont, amit csak kevesen élhettek át. Izgalmak, mint egy jó filmnél. És néha nem is tudja a néző eldönteni, hogy ki a szerencsésebb, a főhős, aki átéli a döbbenetes kalandokat, vagy inkább a néző, aki mégiscsak egy kényelmes otthoni fotelből izgulja végig az eseményeket. A történelemformáló döntések, zárt ajtók mögötti világát, vagy a puskaporos lövészárkok izgalmát.

A történet kibontakozása közben az sem mindig egyértelmű, hogy most kinek is szurkoljon a "néző". Ráadásul ahogy a "főhős" szerepe kibontakozik, ahogy az életét megismerjük, ahogy egyre jobban belefolyunk az eseményekbe, már abban sem lehetünk biztosak hogy egy dokumentumfilmet, krimit, fantasy-t, vagy épp propagandát nézünk. Vagyis, ez esetben olvasunk.

A magyar James Bond

alakja bontakozik ki vajon az olvasó előtt a könyvben? Könnyen lehet. De az is lehet, hogy csupán egy intelligens és jó szándékú ember őszinte sodródásait és útkeresését olvashatjuk. Viszont az is előfordulhat, hogy a szerző csupán ezt a képet akarja láttatni velünk. Nem tudni.

Nagy Töhötöm sorsa mindenesetre valóban könyvbe illő. Pláne ha elgondoljuk azt, hogy a sok-sok súlyos információ amit a leírt sorokban megoszt az olvasóval, nos, azok még el is törpülhetnek azok mellett, amit a sorok közti ürességek rejtenek. Ez azonban már az olvasó fantáziájára van bízva. Intelligensen. Amilyen ember Nagy Töhötöm, a sok-sok egyéb tulajdonsága mellett mindenképpen lehetett. Intelligens. Mert az volt, ez az egy, ez nem kétséges. A többi pedig... Na azt már tényleg mindenki döntse el maga. Nem könnyű, mert nagyon meggyőző

Talán nem is a leírt eseményekben, a sztorikban merülhet fel az egészséges kétely az olvasóban, hanem inkább a főszereplő összetett személyiségéből fakadóan. A főszereplő szándékaiban, (és a körülötte lévő emberek) mozgatórugóiban lehet erős kérdés. Mert James Bond is bármit el tud ám hihetni. Hogy ide tartozik, hogy oda, netán amoda. Vagy emide. Hogy küldetésének ez a célja, vagy az, netán amaz. Vagy párhuzamosan több is egyszerre. Nagy Töhötömnél se lehet tudni, hogy akkor most valójában ki is Ő.Több mint 20 év

A jezsuiták rendjében. Olyan "magasságokba" jutva az ottani "ranglétrán", a kimondott és kimondatlan "hierarchiában", ami csak keveseknek adatott meg.

Több mint 500 ezer

tagja volt annak a népi, nemzeti, katolikus agrármozgalomnak, amit egy társával szervezett a semmiből, szinte emberfeletti energiát, szorgalmat és lelkesedést téve bele.

"Ügynöki" feladatok

a második világháború alatt több "fronton" is. Titkos találkozók, egyeztetések és üzenetközvetítések az orosz hadsereg, a jezsuiták, a katolikusok és a Vatikán között. Életveszélyes helyzetek, puskaporos lövészárkok, hátsó udvarok, elhagyatott szobák, különböző érdekek, kalandok, egók, emberi gyengeségek, hatalom, befolyás, politika, történelmi pillantok. De a sok-sok titkos, már-már szinte ügynöki és diplomáciai munka végrehajtásában felmerülhet az olvasóban, hogy Nagy Töhötömnek valójában ki az igazi megbízója? Mik az igazi szándékai? Hová is tartozott Ő valójában?

Bukás és csalódás

sok mindenben. Olyan mértékben bonyolódtak össze körülötte a "történelmi szálak", hogy nem mehetett vissza Magyarországra. Rómában eldőlt a sorsa. Dél-Amerikába küldi a jezsuita rend. Így lesz mindenkinek a legjobb. Az ottani évek és akadályok aztán végképp megviselik Nagy Töhötöm személyiségét, és önként kéri távozását a jezsuita rendből.

Szabadkőművesség

Dél-Amerikában tagja lesz a szabadkőműves testvériségnek. A páholy életébe, a jezsuitáknál eltöltött hasonló lelkesedéssel, szorgalommal, alázattal és fegyelemmel kapcsolódik be. Itt is több mint 20 évet tölt el, "magasra jut" a szervezetben, sokat lát, sokat tud. Sok mindenről be is számol. Azonban miután kijött ezzel a könyvével, konfliktusok sora veszi kezdetét itt is. És csalódás.

Vissza Magyarországra

A 70-es években újra Magyarországon él, különböző civil munkákat ellátva. Bár továbbra is visszahúz a két rendhez, amelyek meghatározták az életét. Valamifajta kapcsolatot is fenntart velük, Rómában is sűrűn megfordul, és különböző írások úgy említik, hogy az állambiztonsági szolgálattal is együttműködésben állt. Célja és küldetése továbbra valamifajta modus vivendi megteremtése államok, rendek és vallások közt. Megilleti a feltevés, hogy higgyünk ennek a nemes szándéknak. Hogy ezen felül volt-e egyéb motiváció, akár az Ő részéről, akár a vele kapcsolatban állók részéről, arra a kérdésre minden kedves kolostoros olvasó önmagában keresse meg a választ. Én megadni nem tudom.

Ki is volt

valójában Nagy Töhötöm? Jezsuita szerzetes, egyszerű hívő, szervező zseni, szabadkőműves, vagy épp titkos ügynök, megbízott, titkos diplomata, és tevékenységével kikhez is tartozott igazán? Nem könnyű a válasz. Nem is mernék rá vállalkozni hogy megadjam. Amit viszont még mindenképpen hozzá szeretnék tenni a történetéhez, hogy ha mindezen "szerepek" mögé nézünk, akkor vele kapcsolatban is egy örök spirituális és meditatív kijelentéshez juthatunk:

Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén