2014. február 1., szombat

Máté Bence A Láthatatlan Természetfotós

------------------------------------------------------------------
A Türelem Bajnoka
MÁTÉ BENCE
A Láthatatlan Természet Fotós

 -------------------------------------------------------------------


Ha már követed egy ideje a kolostoros blogot, akkor tudhatod hogy nem csak a meditáció témája szokott itt megjelenni. Hanem egyéb dolgok is. Érdekes, figyelemreméltó, tanulságos, vagy éppen elgondolkodtató témák. Egy ilyen következik most is.

A hétköznapok rohanásában jó egy picit megállni, és néhány különleges témán elgondolkozni. Tűnődni és rácsodálkozni. Az élet körülöttünk lévő csodáját felismerni. Jöjjön hát a mai "csoda"! Egy fiatalember, akikre mindannyian büszkék lehetünk. Máté Bence, a Láthatatlan Természetfotós, hozzáteszem, a türelem bajnoka!

Néhány évvel ezelőtt figyeltem fel rá egy könyvben. Engem nagyon lenyűgöznek azok az emberek, akik valamilyen különleges dologgal foglalkoznak. Vagy ha nem is különlegessel, hanem akár teljesen hétköznapi tevékenységgel, viszont azt maximális profizmussal, egyre "mesteribb" szinten űzik. Ahogy megismertem Bence történetét, azt vettem észre, hogy nála mindkettő jelen van. Különleges dologgal foglalkozik, ráadásul olyan mesteri szinten űzi, ahogy talán még a világban is nagyon kevesen! Magyarországon mindenesetre egyedülálló. Nézzük hát!


Természetfotózással kezdett fiatalon foglalkozni. A madarak különleges pillanatait szerette volna elkapni, fotón rögzíteni. Bevallom, eddig még nagyon nem érintett volna meg engem a téma, hanem amikor a hozzáállásáról olvastam, na akkor esett le az állam! De nagyon! Akkor kezdtem egyre lelkesebben olvasni, mit is írnak róla.

Bence tudta, hogy úgy tudja a lehető legjobb fotókat elkapni, ha szinte "Láthatatlanná" válik a madarak számára. Beleolvad a természetbe. Mintha ott sem lenne. Akkor az állatok nem riadnak meg, ráadásul sokkal természetesebben viselkednek. Ledöbbentem amikor írták, hogy egyedül, órákat, akár napokat is képes volt egy fotóért lesben ülni. Hidegben, melegben, szélfújásban, vagy bármiben. Beolvadt a tájba, és aztán türelemmel várt. Hosszú órákat, napokat. Aztán elkezdett komoly madárfigyelő helyeket építeni.

Az ember azt gondolná, hogy összeeszkábál valamifajta kis odút néhány deszkából.
Nem-Nem.
Bence nem az a típus.
Olyan profi kis odúkat épített, hogy ledöbbentem. Látszott mennyire komolyan veszi ezt a témát. Nemcsak úgy félvállról, hobby-ból kattintgat, hanem hihetetlen odaadással képes az energiáját erre fordítani. Nagyon megkapó, amikor valaki egy téma iránt (legyen az bármi is) ilyen odaadással és rajongással van. Ezekből születnek a profik! Akik valami olyat alkotnak, amitől másoknak tátva marad a szájuk. Máté Bence ilyen!

Visszatérve a madárlesekre, amiket épített, nekem is tátva maradt a szám. Apró részletekbe menően leírták a könyvben, hogy milyen precízen kidolgozva építi ezeket a néhány négyzetméternyi kis helyeket, a természet legeldugottabb sarkaiban. Különleges üveggel, álcázással, internettel, technikai felszereléssel, és sok minden egyébbel, amire szükség lehet az ott eltöltött hosszú órák alatt. Hiszen oda kiköltözik, és akár napokat tölt el  teljesen egyedül, csöndben és türelemmel, hogy a megfelelő pillanatokat elkapja.

Fotói az elmúlt években rengeteg díjat kaptak hazai és nemzetközi szinteken is. Megismerték külföldiek is. Ma már bérbe is lehet tőle venni ezeket a madárleseket, a téma rajongóinak hogy eltöltsenek ott néhány napot, és hogy igazán kiváló fotókat készíthessenek.


Sőt, elkezdett külföldön is, a világ távoli pontján is hasonló madárleseket építeni, hogy az ottani élővilág csodálatosságát is lefotózhassa, és bemutassa az embereknek. Fantasztikus! Micsoda ötletek, micsoda kreativitás. Lenyűgöző. Bámulatos! Engem legalábbis nagyon megérint ez a fajta odaadás, türelem, alkotás és kitartás.

Itt láthatsz egy előadást Bencétől, aki a fotózásról, és a madárlesépítés viszontagságairól tartott bemutatót, gyönyörű fotókkal és remek sztorikkal színezve:



No, milyen volt? Mit szólsz hozzá?

A hétköznapok nyűgjeiben szerintem néha érdemes megállnunk, és körbetekintenünk, hogy milyen fantasztikus emberek is vannak körülöttünk. Az ő tevékenységük inspirálhatnak minket, taníthatnak, vagy tarthatják bennünk a reményt. Vagy egész egyszerűen csak lenyűgöznek. Épp mire van szükségünk.

Ha megérintett Téged Bence tevékenysége, akkor itt lesz még egy rövid kis dokumentumfilm, amiben megnézheted hol és hogyan, kivel is lakik, és milyen leseket is épít!



--------------------------------------------------------------------------

"...ez az életnek a rendje, én egy szemlélője vagyok.
Igyekszem ezt egy egyedi
nézőpontból dokumentálni és bemutatni másoknak... "


Máté Bence
-----------------------------------------------------------------------------



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!