2010. november 10., szerda

Okosság vagy bölcsesség?

Jeff Bezosnak, az amazon.com, óriási könyvbirodalom alapítójának tulajdonítanak egy mondást, miszerint:

"Személyes márka az, amit az emberek a hátad mögött beszélnek rólad."

Hogyan is kapcsolódik ez a mai témához, és helyi szinten itt a kis falunkhoz? Zsuzsával, kb. 3 éve költöztünk Budapestről ide Baranyába, egy Pécs közeli, kellemes kis településre. A napokban beszélgettem az egyik szomszéddal. Többek közt szó esett egy családról is az utcánkban. Nem laknak tőlünk messze, és mivel ritkán látom őket, nem is nagyon volt alkalom jobban megismerkedni és beszélgetni, ezért a szomszédot kérdeztem róluk, hogy milyenek Ők. Mire Ő:

"Okosok. Túlságosan is okosok."

Ezen hatalmasat kacagtam. (-:
Látod, még egy kis "utcai közösségben" is van az embernek "személyes márkája". Persze tisztában vagyok vele, hogy minden embernek más és más véleménye lehet rólunk, és egyáltalán nem is szabad hogy az legyen az embernek a célja, hogy ezeknek a véleményeknek és hangoknak megfeleljen. Szerintem a legjobb ha önmagát adja az ember, és persze ebben benne van az is, hogy pontosan tisztában van vele hogy kiknek a vélémenyére ad, és azzal is nagyon tisztában van, hogy MIÉRT PONT AZ ÖVÉKRE!!! (ez is megérne egy külön témát az önismeret területén, hogy kiknek a véleményére adunk, és miért pont az övékre, de erről majd inkább máskor.)

"Okosok, túlságosan is okosok." Azért ebben sok minden benne van, nem? Magad elé tudsz képzelni egy családot, amit úgy jellemez valaki, hogy "túlságosan is okosok"? Ennek kapcsán gondoltam, hogy érdemes lehet ezt az okosság-bölcsesség témát nagyító alá venni, és most picit jobban megvizsgálni.

Okos vagy Bölcs szeretnél lenni inkább? Jó-jó tudom, hogy nem kell ragaszkodni a "vagy-vagy"-hoz, hanem lehet akár "és" is. Úgyhogy akkor újra felteszem a kérdést, picit máshogy. Szeretnél Okos és Bölcs is lenni? Mit jelent az hogy "Okos"? Mit jelent az hogy "Bölcs"? Nyílván erre mindannyiunkban vannak elképzelések, hogy milyen egy Okos, és milyen egy Bölcs ember. Erre most pontos megfogalmazást nem tudok adni, úgyhogy hagyatkozzunk a bennünk lévő "sejtésekre" és intuíciókra, arra nézve hogy milyen is az Okos, milyen is a Bölcs ember... na de menjünk tovább...

Lehet-e valaki úgy Okos, hogy nem Bölcs? Lehet-e valaki úgy Bölcs, hogy nem is Okos? Lehet-e valaki Okos is, Bölcs is? Ismét csak Rád bízom a kérdések megválaszolását és ízlelgetését. Remélem nem bánod, hogy most ez egy ilyen bejegyzés, hogy nem válaszok, hanem inkább csak kérdések vannak. (-: Ismét csak haladjunk tovább.

- Hogyan érhetjük el, hogy Okosabbá váljunk?
- Érdemes egyáltalán Okosabbá válnunk?
- Hogyan érhetjük el, hogy Bölcsebbé váljunk?
- Érdemes egyáltalán Bölcsebbé válnunk?
- Hogyan segíthetünk másokat abban, hogy Okosabbá váljanak?
- Kiket lehet egyáltalán segíteni abban, hogy Okosabbá váljanak?
- Hogyan segíthetünk másokat abban, hogy Bölcsebbé váljanak?
- Kiket lehet egyáltalán segíteni abban, hogy Bölcsebbé váljanak?
- Érdemes egyáltalán bármit is tenni másokért?
- Mi az Okosság mértékegysége, és felső határa?
- Mi a Bölcsesség mértékegysége, és felső határa?
- Mennyi idő azt elérni?
- Hogyan él egy Okos ember?
- Hogyan él egy Bölcs ember?
- Érdemes egyáltalán ilyen kérdésekkel foglalkoznunk?

Mivel ezekre a kérdésekre lehet teljesen egyéni válaszokat adni, ezért Magadra is hagylak most velük egy kis töprengésre, szemlélődésre. Megyek, hátha sikerül még itt az utcánkban, valami hasonlóan érdekes témára lelni! (-:


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

ui: Ha nem találom az utcán se a szomszédot, se az okos családot, kénytelen leszek a "Kollegák klasszikus tanácsára" hagyatkozni! Sebaj, az is jó szokott lenni! ;-)