2010. július 5., hétfő

Beszélgetés egy tudatos hölggyel

Egy igazán kellemes beszélgetés erejéig szakítanám most meg, a hetek óta zajló, olvasói kérdések megválaszolásának sorozatát.

Mai beszélgetőtársam, a kolostoros blog egyik kedves olvasója, akinek nagyon is átjárja mindennapjait a tudatosság! Kiderül majd hogyan is zajlik ez az Ő életében, és munkássága által sok-sok tipphez és ötlethez is hozzájuthatsz, hogyan használhatod a Tudatosság adta előnyöket Te is, az életed különböző területein! Fogadd sok szeretettel az interjút Márton Anikóval, a www.tudatoslet.hu portál főszerkesztőjével!


Őr: Anikó, mondanál pár szót arról, hogy miért is a „Tudatosság” köré építettél fel egy komplett weboldalt, egy cikkekben gazdag portált? Honnan jött az ötlet, miért pont ezt a témát választottad, miért fontos ez Neked?

Anikó: Az elmúlt 2 évben történt a saját életemben sok olyan változás, tapasztalat, melyek hatására kezdtem másként tekinteni a körülöttem lévő világra. Folyamatosan jöttek olyan emberek, könyvek, filmek, amelyek kapcsán a világ egy nagyon másik arcát kellett észleljem. És azt láttam, hogy valami nagyon nincs rendben, az emberek, emberiség nagyon rossz irányba tart.

Mindemellett 2009 nyarán érlelődött meg a gondolat, hogy szeretnék egy olyan „zöld” oldalt, ami még nincs. Mert van sok oldal, ami környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel, gondolkodásmóddal stb.stb. foglalkozik, de azt tapasztaltam, hogy ezek vagy nagyon technikai jellegű információs portálok, vagy nagyon egy téma köré csoportosítják tematikájukat. Én szerettem volna egy olyan átfogó képet, talán inkább gondolkodásmódot, szemléletet mutatni és képviselni, ami mindenki számára érthető, és bár van benne építészet, technika is, de más megközelítésben.

Összefoglalva úgy mondanám: egy felelősségteljes gondolkodásmódot tükröz, valamint olyan szemléletet, amely tudatos gondolkodásra, életvitelre serkent. A mindennapi életünk, tetteink, gondolataink átgondolására és szükség esetén megváltoztatására.

Őr: Említed, hogy változás volt az életedben, és hogy erre szüksége lenne az emberiségnek is. Tudom, hogy sokszor nem könnyű a változás, akár saját magunknak sem, de szerinted hogyan tudunk ezen mégiscsak könnyíteni? Mi az, ami segíthet ebben? Egy jó cél? Remény? Hit? Jó példák, vágyak, meditáció, vagy mi az, amivel szerinted elő tudjuk segíteni TUDATOSAN a változást?

Anikó: Néha azt gondolom, amíg az emberek nem szembesülnek sokkszerűen azzal, hogy változni, változtatniuk kell: életvitelükön, gondolkodásmódon, szokásokon, addig nem változtatnak. Hogy ez a sokkszerűség éppen egy betegség, szerencsésebb esetben egy nagyszerű tanfolyam, vagy könyv, vagy film, ami van akkora hatással az illetőre, hogy apró lépésekkel is, de másként kezdi látni a világot, és élni az életet, akkor kezdenek tudatossá válni. Amíg az emberek nem látnak összefüggéseket a világ működése, valamint saját működésük, vagy az élet törvényszerűségei között addig inkább csak ösztönszerűen teszik a dolgukat.

Ami mégis segíthet: a hit, de leginkább az önmagunkba vetett hit, valamint a jó példák, mások hatásos történetei. Úgy gondolom a leghatásosabb változás mégis belső indíttatásból tud működni, mivel minden magunkból indul, érzéseink, gondolataink. Ilyen szempontból a meditáció különösen jó, hiszen akkor mindenki saját magával van, magára figyel, könnyebben válik tudatossá.


Őr: Milyenek az olvasói visszajelzések? Te hogy látod az emberek viszonyát ehhez a „tudatosabb létformához”?

Anikó: Mivel a weboldalon nincs fórumozási lehetőség – erre nincs kapacitásom, hogy figyeljem – így közvetlenül emailekből, vagy szóban kapok visszajelzést arra, hogy nagyon tetszik az oldal tartalma és gondolatisága az olvasóknak. Az oldal látogatottsága folyamatosan nő. A megkeresésekkel kapcsolatban pedig örömmel tapasztalom, hogy egyre többen gondolkodnak és élnek tudatosan.

Őr: Ezt örömmel olvasom, mert én is azt tapasztalom, hogy egyre több emberben indult már meg ez a fajta, sokkal Tudatosabb Létezés, és ez nagyon jó. Egyedül szerkeszted az oldalt, vagy többen vagytok?

Anikó: Egyedül szerkesztem, magam tartom kézben, hogy milyen anyagok kerüljenek fel, hogy mind küllemben, mind tartalmában olyan maradjon, amilyennek elképzeltem. Vannak szerkesztőtársaim, - mint például Te is – akinek írásait, anyagait már korábbról ismertem, és nagyon értékes gondolatoknak tartom, velük egyeztetve szoktam átvenni, közölni írásokat.

Őr: Igen, néha én is megjelenek a tudatoslet.hu –portálon, és ez nagy öröm számomra, hogy ilyen környezet helyet ad az írásaimnak, és ezáltal is még több emberhez eljuttathatom a kolostoros blog fő üzenetét, a meditáció, és az emelkedett élet lehetőségét.

Amikor emaileket szoktunk váltani, feltűnt, hogy Neked automatára be van állítva az aláírásod alá egy mondat, mégpedig ez: „Mentse a fájlokat és az erdőket! Csak akkor nyomtasson, ha tényleg szükséges. Magyarországon évente 830 ezer tonna papírt használunk, ez legkevesebb 10 millió fa életébe kerül.” Mesélnél erről picit bővebben, hogy miért ezt választottad?

Anikó: Az elektronikus levelezés mindennapos dolog akár hivatalos, akár magán témában, így rendkívül jó online marketing, közlési forma olyan témában, amit szeretnénk, hogy minél szélesebb kör megismerjen, hasznosítson. Ezt az üzenetet egy email-ben én is kaptam pár hónapja, talán épp egy „zöld” weboldal hírlevelében.

Az ötlet így jött, hogy az elektronikus levél aláírásba elhelyezzem. Mindemellett fontosnak is tartom, hogy akár ilyen egyszerű dologgal is tegyünk, és mindenki tegyen a környezetvédelemért, hogy amit nem muszáj, azt ne nyomtassa ki. Burkoltan ebben is egyfajta tudatosság van, figyeljen mindenki oda, és lássa azt, hogy banálisnak tűnő apróság is része egy nagy egésznek, a világ működésének, és működtetésének.

Őr: Én is teljesen így érzem. Abszolút hatással vannak, még az egészen apró (nak tűnő) dolgok is a világ működésére, és ha ezekre tudatosan odafigyelünk, akkor az akár még egy „lavinát” is elindíthat.

Mindezek mellett, hogy az ember tudatosan odafigyel a legapróbb dolgokra is, és próbálja tudatosan átélni és alakítani a pillanatot, hogyan fér Nálad ez össze, a Sors Irányító Erőjével?

Anikó: Ha van sors, akkor a sors irányító ereje az ember saját maga. Bár saját világlátásom szerint az Univerzum, a természet erejénél nincs erőteljesebb, de azon belül az ember maga teszi olyanná életét, napjait, amilyennek szeretné. És ez teljes mértékben a tudatosságon alapul, nem tartom összeegyeztethetlennek a két dolgot.

Őr: Végezetül, mit üzennél a kolostoros blogolvasóknak, akik olvassák most ezt a beszélgetést?

Anikó: Figyeljék a világ, az Univerzum működését, összefüggéseit, nyitott szemmel járjanak a valós és képzeletbeli utjaikon is. Ismerjék fel a feladataikat, ha sokadjára is „szembe jön” velük egy téma akkor figyeljenek oda annak üzenetére. Mindennap szánjanak saját magukra, gondolataikra, egy kis elmélyülésre időt, ha ez csak 10-15 perc az is fontos, ha több akkor még jobb.

Őr: Köszönöm szépen a beszélgetést, és továbbiakban is eredményes és örömteli munkát kívánok a TudatosLét szerkesztéséhez, és az egész élethez is! (-:



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

ui: Témánál maradva érdeklődnék Tőled Kedves Olvasó, láttad már a korábban felvett videómat, a "Sors vagy Szabad Akarat?" címűt?
Ha nem, mindenképp pótold, itt megtalálod >>