2010. június 20., vasárnap

Zarándoklat önmagunkban

...folytatódik továbbra is az olvasói kérdések és válaszok sorozat!

Nagyszerűek a kérdések, igazi öröm rájuk válaszolni, ugyanis sok közülük bennem is felmerült amikor kezdtem a sahaja jógát! (-:
Nézzük a mai témákat:

- Vallások szent zarándoklatai és a sahaja jóga viszonya? Azok is egyfajta meditáció?

- Álom és a valóság közti síkon mi történik?

- Annyira jól érzem magam, hogy egyáltalán semmi kérdésem sincs! Jól van ez így? Nem fura? Régen tele voltam kérdésekkel.

- Bérház 4. emeletén hogyan kapcsolódjak a Földanyához? A padlószőnyeg, meg maga az épület is tele van negativitásokkal. Hatásos lehet ilyen körülmények közt a meditáció?


Akkor kezdjük is, nézzük sorban a válaszokat:

Vallások szent zarándoklatai és a sahaja jóga viszonya? Azok is egyfajta meditáció?

Egy korábbi bejegyzésben, készült pár mp3-as hanganyag a sahaja jóga alapjairól. Abban található egy 15 perces fejezet, aminek a címe: Meditáció és a vallásosság >>

Visszatérve a vallásokhoz, bizony azoknak a sok-sok külsőségei, rituáléja, szervezeti hierarchiája, elüzletiesedése, vagy akár "divatja", azok bizony egyre távolabb kerültek a Lényegtől. Kétségtelen hogy vannak igaz hívők, Igazi Keresők, akik ezekben is keresik és kutatják, az Isteni Jelenlétet és kapcsolatot, és Számukra egy ilyen zarándoklat lehet hogy közelebb hozza ezt az egészet, de miután az ember elkezd meditálni, és megérzi a kundalini üzenetét és erejét, akkor már teljesen más megvilágításba kerülnek a dolgok. Sokkal intenzívebbé és közelebbivé válik az egész.

A meditáció és a belső figyelem, az önismeret, a tudatosabb élet fejlődésétől bizony élhet úgy az ember, mintha egy folyamatos zarándoklaton, elvonuláson lenne. Ha az ember őszintén és meditatívan él, akkor nem kell elfordulnia a világtól, hogy önmaga (és a mindenség) lelkére rátaláljon. Shri Mataji többször említette, hogy elmúltak azok az idők, amikor elvonultak az emberek az erdőbe és barlangokba hogy megvilágosodjanak, majd ott egy-két tanítványt magukhoz hívjanak. Ma ez a folyamat már elérte a városokat, falvakat, a hétköznapi közösségeket! Akiben van Vágy,
rátalálhat itt is...

(hisz tudod, a "Bölcs hegyi guruk a városba költöztek" >> )

Persze, mi meditálók is van hogy tartunk szemináriumokat, intenzívebb összejöveteleket, amit nevezhetünk akár "zarándoklatoknak" is, ahol egy intenzívebb belső utazásra hívjuk meg önmagunkat, aminek élményeit és tanulságát aztán visszavisszük a hétköznapokba.

Álom és a valóság közti síkon mi történik?

Nem tudom. Kérdes az, hogy fontos-e tudni? Egyébként már maga az, hogy "valóság", az is már egy becsapós, illuzórikus élmény. A korábbi bejegyzésben szó volt róla. Az, amit mi megtapasztalunk valóságként, az valójában az érzékszerveink korlátoltsága, és sokkal több minden van emögött. Nem jelenthetjük ki azt, hogy amit nem érzékelünk az nincs is. Ha ezt megértjük/megérezzük, akkor más megvilágításba kerül az hogy valójában mikor is vagyunk a valóságban, vagy mikor "álmodunk"? Mint amikor Neo-t felébresztik a Mátrixban, csak hát itt a (való)világ amibe kerülünk, sokkal színesebb, szebb és boldogabb.

Visszatérve az álom (aminek szintén lehetnek különböző mélységei) és a valóság közti síkra visszatérve, gondolom az Egyéni Tudatunk lelazul, leereszti saját maga érzékelési korlátait, és szépen lassan elindul a tudatalatti és egyéb más dimenziók világába...

Kérdés lehet még az, hogy valójában ez honnan indul ki? Azaz az egyéni tudatunk indul útjára, vagy pedig egy magasabb tudat hívja őt magához...
Bár ez a kérdés a meditációra is fennáll, ugyanis ott is, az Egyén feloldódik a Kollektívben! Na de honnan indul ki a Vágy? Az Egyéntől, ami vágyik a Kapcsolatra, vagy a Kollektívtől, ami magához vonzza az Egyént? Az élet nagy kérdései és misztériumai...

Lehet a válasz akár az is, hogy mindkettőtől elindul a Kapcsolat, a Találkozás Vágya a másik irányába...
Lehet a válasz akár az is, hogy ennek az egész folyamatnak a Játéka is csupán az érzékelésünk korlátozottsága, és nincs is semmiféle "elszakadás", pusztán a Kollektíven belül történik egy kis "Játék", hogy a vízcseppek különálló kis cseppnek érzékeljék önmagukat, aztán felismerjék azt, hogy ők bizony mindig is A Nagy Tenger részesei voltak, együtt hullámoztak, csak mindegyik azt hitte hogy ő egy különálló kis vízcsepp, pedig dehogyis...

Érdekes téma, mi? (-:

Ahogy a blog legfőbb tanácsa az, hogy "Csak Könnyedén", úgy itt erre különösen ajánlom, nehogy felforrjon tőle az elméd! (-:
Szóval csak könnyedén, feküdj fel a hullámokra és vedd észre a többi csepp mellett A Tenger csendes hullámzását is...

Annyira jól érzem magam, hogy egyáltalán semmi kérdésem sincs! Jól van ez így? Nem fura? Régen tele voltam kérdésekkel.

Tökéletesen! Csak így tovább, érezd jól magad a bőrödben! Az állandóan zakatoló elmének teljesen fura, ha megáll... Sőt az egónk is sokszor furának érezheti azt, hogy minden OK nélkül boldog az ember és örül! "Há' hogy? Miközben a munka meg a fődeken nincsen eevégezve?!?!" - csak hogy egy klasszikust idézzek! ;-)

Vagy ha el is van végezve, vagy történjen bármi, de a meditáció csendje és békéje sohasem valami külső dolognak örül... azért, mert...meg még azért mert ez, meg ez, meg ez történt...

OK nélkül, csupán a Létezés Öröme az ami átjárja az embert! Csak add át magad neki, és létezz a mindentől független öröm és a béke állapotában! Ha elmúlik, elmúlik...majd jön újra...ha már egyszer megtapasztaltad, vissza fog térni nyugodj meg...ha van vágyad, jönni fog...csak vedd észre ha már ott van...sőt már lehet hogy most is ott van, csak néhány viharfelhő eltakarja...nézz a felhők mögé, és csak élvezd az életet!

...és ebben az állapotban térj vissza a hétköznapok pillanataiba, hogy a fődeken is el legyen végezve a munka! ;-)

Bérház 4. emeletén hogyan kapcsolódjak a Földanyához? A padlószőnyeg, meg maga az épület is tele van negativitásokkal. Hatásos lehet ilyen körülmények közt a meditáció?

Nagyon jó kérdés! Engem is sokáig foglalkoztatott, ugyanis amikor kezdtem a sahaja jógát, Budapesten, az Almássy tér, egyik régi házának a 2. vagy a 3. emeletén voltak a programok. Bennem is felmerült hogyan is kapcsolódhatok én itt a FöldAnyához?

A legjobb tényleg a közvetlen (fizikai) kapcsolat, amikor kimegyünk a szabadba és le tudunk ülni a földre, vagy éppen mezitláb tudunk sétálgatni a természtben. Miért is jó ez? A FöldAnya és az egész természet, az Ártatlanság Erejével bír. Teljesen átjárja a természetet az Isteni Erő. Nincs benne egó, nincs benne rosszindulat, vagy bármi. Amikor "haragosnak" érezzük, valójában akkor is Tanít! És az egész természet egy nagy közös meditációban él. Ennek mi magunk is a részesei lennénk, csak a természetellenes életformánk miatt elszakadtunk ettől. Pedig érdemes visszatalálnunk...

Menjük vissza a bérház 4. emeletére. Kétségtelen hogy vannak negativítások, amelyek ilyenkor közénk, és a természet közé kerülnek. Padlószőnyeg, 4 emeletnyi beton, esetleg valamilyen műanyag tapéta, vagy műanyag ruha, ami éppen rajtunk van, stb. stb. stb.

Viszont van egy erő, ami ezeken "simán" túllép! Ez pedig a Megvilágosodott Figyelem! A kundalini által megvilágosodott lélek figyelme! Amikor meditálunk ez ébred fel bennünk, itt gyúlad "világosság", és ez bizony áthatol minden fizikai és egyéb korláton! Ebben az állapotban, ha a Figyelem a FöldAnya iránti kapcsolatra helyeződik, akkor "találkozni" fognak! Persze érdemes keresni fizikailag is a közvetlenebb kapcsolatot, de a Tiszta, Megvilágosodott Figyelem sokkal messzebbre elér, mint azt elmével felfoghatnánk. Tehát ha meditációban vagyunk, közel kerülhetünk bármihez... erre érdemes figyelnünk...

(ráadásul ha rendszeresen meditálunk egy helyen, akkor a meditáció és a kundalini vibrációja elkezdi feltölteni finomszinten azt a helyet, és egyre erősebb, és vibrációdúsabb lesz ott a tér! De azért nem árt fizikai szinten is rendbe rakni a helyiséget egy porszívózással, újrafestéssel, ilyesmikkel...)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Köszönöm a szuper kérdéseket, és bízom benne hogy a válaszok valamelyest segítenek Hozzád közelebb hozni ezt az egész meditációs világot! Sokkal közelebb, hogy beköltözzön az életedbe, felemelje és boldogabbá tegye azt! A Te, a családod, és az egész környezeted életét és hétköznapjait! Tényleg ne hagyjuk hogy lehúzzanak minket a hűlyeségek és a negativitások!

Az olvasói kérdések listán, ha úgy éreznéd hogy nem sorban haladok, az azért van, mert már jópár kérdés válaszát felvettem videón, amelyeket itt találhatsz >>

Amúgy a kérdések listája sem teljes, mert miután összesítettem, még azután és érkezett be jópár kérdés, amiket itt a kinyomtatott listámra tollal felirtam, és hamarosan azok is megválaszolásra kerülnek!

További Szép Napokat Kívánok!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.