2010. március 7., vasárnap

Remény és tanulság, egy "sérült" gyermek anyukájától

Régi kedves ismerősömmel, egy jógitársammal, Katival fogok most beszélgetni. Az Ő történetén keresztül megtudhatod, hogy a meditáció miként segítheti az életedet, még a legkeményebb helyzetekben is. Amikor ezt átéli az ember, már nem is tud mást csinálni, minthogy megossza másokkal a örömhírt. Van remény, kiút, és segítség, még a legaggasztóbb helyzetben is! Fogadd sok szeretettel a történetet!

************************************************************************

ŐR: Szia Kati! Hallottam hogy voltatok most páran egy különleges társaságnál, hogy a sahaja jóga meditációt megtanítsátok, átadjátok nekik. Mondanál erről pár szót, hogy kiknél jártatok?

KATI: Szia András! A különleges társaság talán nem a legjobb kifejezés. Olyan embereknek mutattuk meg a sahaja jóga alapjait, akik azért ismerkedtek meg egymással, mert hasonló szituácóba kerültek életük során. Ez a közös tényező az, hogy mindannyian úgynevezett „sérült” gyerekek szülei vagyunk. Mit értünk sérült alatt? Lehet genetikai probléma, születési vagy betegség, baleset során szerzett agykárosodás, illetve egyéb viselkedési zavar, aminek háttere még nem igazán megmagyarázható.

Szóval átlagemberekről van szó, akiknek az élete egy ponton igen nehézzé vált.

ŐR: Miért gondoltad hogy nekik szükségük van a meditációra, és segítheti az életüket?

KATI: Erre válaszolni igen egyszerű, a meditáció mindenkinek segít, így bárkinek ajánlom. Segít hogy megtaláljuk önmagunkat, belső békénket, segít hogy könnyebben vegyük az élet adta nehézségeket.

Magamról tudom, hogy amikor az embernek szembesülnie kell egy olyan traumával, hogy gyermeke genetikai hibával, oxigenhiánnyal születik, vagy adott esetben teljesen egeszséges gyermeke, egy baleset, vagy betegség révén szerez agykárosodást, azt igen nehéz feldolgozni. A feldolgozás néha évekig tart. És van, aki, amíg valamilyen szinten nem dolgozza fel ezt, nem is tud jó döntéseket hozni, hogy merre induljon, mit tegyen, hogy az orvosok által diagnosztizált szituációból a lehető legjobbat hozza ki.

A sahaja jóga egyrészt ebben segít. Legtöbben újra és újra átgondoljuk a történteket, mi lett volna ha... miért nem tettem ezt vagy azt... miért történt ez velünk? A meditáció gondolatmentes állapot, elménk megnyugszik, kipihenjuk magunkat az állandó marcangoló gondolatoktól, amik a gyermekeink körül forognak. Megnyugszunk és így jobb döntéseket hozunk. Ez az egyszerű élettani oldal.

Aztán ott van egy nagyon fontos spirituális oldal is, aminek több része is van, és amiben a sahaja jóga nagy segítség.

Sokan hallották már, hogy a gyerekek a szülők aurájában vannak úgy körülbelül 7 éves korig. A sahaja jógában ezt mi úgy mondjuk, a gyerekek tisztítják a szüleiket. Ez mindenkire igaz, egészséges és sérült gyerekekre egyaránt. Gyerekeink tőlünk tanulnak a legtöbbet, ahogy beszélünk, ahogy viselkedünk, ez egy kulturális dolog, de ahogy a kultúrát is tőlünk veszik át, átveszik a vibrációinkat is, a csakráink és csatornáink állapotát is. Ez természetes hisz együtt élünk. És itt jön megint a meditáció: elégedett, boldog szülők gyermekeinek könnyebb a dolga, hisz kevesebb „negativitást” vesznek át a szüleiktől, mint azok a gyerekek, akiknek a szülei sok problémával küzdenek maguk is.

Sérült gyerekek esetében, ez még fontosabb tényező lehet, hisz az ő idegrendszerük már eleve saját, belső problémákkal küszködik, ehhez már igazán nincs szükség, hogy a szülőktől is kapjanak plusz „munkát”. Tehát a legjobbat akkor tesszük a gyerekeinkkel, ha saját csakráinkat, csatornáinkat rendben tartjuk.

A másik, szintén nagyon fontos dolog, ha már mesterei vagyunk a sahaja jógának, ismerjük a csakrákat, a tisztítási technikákat, akkor aktivan tisztíthatjuk a gyermekeink finomrendszerét is. Mivel a finomrendszer fizikailag a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerként jelenik meg bennünk, közvetve javíthatjuk annak állapotát. Természetesen itt nem igérhetünk csodákat! A sahaja jóga egy természetes élő folyamat, aminek saját sebessége van. Amit tehetünk, hogy biztosítunk egy optimalizált állapotot, amit ha fenntartunk, akkor az összes fejlesztés, fizikoterápia hatékonyabb lesz. Magyarul, növeljük a gyógyulás, fejlődés esélyét. A sérült gyerekeknél minden, még a legkisebb változás is fontos, mert javíthatja az életminőséget!

Ezzel kapcsolatos még egy dolog, amiért fontos a sahaja jóga. Nagyon sok szülő elviszi gyermekét mindenféle gyógyítóhoz, kézrátevőhöz, sámánhoz. Legtöbbjük, tisztelet a ritka kivételnek, súlyos pénzeket gombol le a szülőről, és a hatás nem mindig egyértelmű.

Bennem sokszor felmerült a következő gondolat. Ha nekem egy sámán azt mondja levettem hat halott lelket a gyerekedről, honnan tudom azt, hogy ez igaz, és ha igaz is, honnan tudom hogy nem tett rá másik ötöt? Csak azért, hogy újabb problémával X idő múlva visszatérjek hozzá?

Ugyanakkor tökéletesen megértem a szülőket. Belső ösztönünk, hogy mindent amit lehet megtegyünk a gyermekünkért. Ha az a gyerek sérült, annyit jelent jobban függ tőlem, és ettől az én felelősségérzetem nő, így egy idő után, a kétségbeesés rávehet bármire, akár arra is hogy éveken át súlyos pénzeket fizessek valamiért, aminek nincs kézzelfogható eredménye.

Arra gondoltam, ha a szülők megtanulják a sahaja jóga meditációt beépíteni a saját életükbe, megtanulják használni azt, nem lesz többet arra szükségük, hogy ilyen gyógyítókhoz járjanak. Otthon, és ingyen tisztíthatják gyermekeik finomrendszerét, és ami a legfontosabb, biztosak lehetnek abban, hogy ami a gyerekükkel történik az egy jó, és valós dolog. Valami amivel véletlenül sem ártanak nekik.

ŐR: Te amúgy mióta foglalkozol a sahaja jógával, és miben változtatta meg az életedet, mit kaptál tőle?

KATI: 1991 őszén találkoztam a sahaja jógával, néhány héttel azután, hogy megkezdtem PhD tanulmányaimat Angiában. És hogy mit adott? Az első dolog a bizonyosság volt, abban, amit már korábban is gondoltam, éreztem, sejtettem a világról, önmagamról, hogy az igaz. Sőt a hiányzó részeket megtaláltam, a homályos részek pedig kivilágosodtak. Mit kaptam még? Rengeteg örömteli pillanatot, leckét és kalandot, valamit amitől teljesebb, boldogabb lett az életem, valamit amit a világ minden kincséért sem szeretnék kihagyni, ha mindent újra kellene kezdeni.

ŐR: Most már itt Magyarországon elérhető sok-sok meditációs és relaxációs technikák közül, Te miért pont ezt ajánlanád az olvasóknak gyakorlásra?

KATI: Azért ajánlanám a sahaja jógát, mert ez egy tapasztaláson alapuló tudás. A saját idegrendszeremen érzem a csakráim és csatornáim állapotát. A meditáció és az önvizsgálat segítségével fejlődök, azzal a sebességgel, amire képes vagyok. Ez egy univerzális rendszer, ami teljesen tiszteletben tartja az emberek diverzitását, nem uniformizál, hanem lehetőséget ad az egyén számára, hogy az abszoluttal való összekapcsolódás révén kihozza önmagából a legjobbat, megvalósítsa önmagát.

És ha ezt megtettem, illetve még mielőtt ezt elértem, már tudok másoknak segíteni, hogy az ő életük is valamivel könnyebb legyen. Nincsenek címek, nincsenek fokozatok, csak a tapasztalat van, ami az életünk minőségének javulása, mert felfedezzük a békét, a nyugalmat és az örömet a mindennapjainkban.

ŐR: Köszönöm szépen a beszélgetést!

*****************************************************************

SAJÁTÍSD EL TE IS EZT A KÉPESSÉGET,
hogy rendbe tudd hozni a csakráidat, és az energiacsatornáidat! Ezáltal egy sokkal kiegyensúlyozottabb életet élhetsz majd, még az igazán kemény "viharok" közepette is! Vigyél békességet Önmagad, és a családod életébe egyaránt! Látogass el, a lakóhelyedhez legközelebbi sahaja jóga meditációs programra! >>

(a programok teljesen ingyenesek, ráadásul Hozzád hasonló, a meditáció és a békésebb élet iránt érdeklődőkkel ismerkedhetsz meg! Miért maradnál otthon egyedül a nehézségekkel?)




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.