2008. augusztus 2., szombat

CSAPATÉPÍTÉS

Mit tanulhatsz egy ilyen tréningen?

Rengeteget!

A munkahelyem szervezett egy 3 napos csapatépítő tréninget. Fantasztikus volt! Több mint 10 autóval indultunk 40 valahányan, korán reggel. Délelőtt kalandtúrák voltak az autós csapatoknak, aminek a végállomása, egy dunántúli kastélyszálló. Már a délelőtt megadta a kellő hangulatot, vidámság, feladatok, szóval amolyan bemelegítés féle.

A kastélyszállóban megismerkedtünk a trénerekkel, és nagy vonalakban fel vázolták mi fog velünk történni az elkövetkező napokban. Mindenkit kibillentenek a megszokott HOME (otthon) zónájából, azaz kicsit kizökkentik a mindennapjaiból, a szokásaiból, a kénylemes és biztonságos (!) életéből, és nehezebb helyzetekbe hozzák, azaz megismertetik a RISK (rizikó), és a PANIC (pánik) zónáival. Ezeknek a területeknek egyénileg máshol vannak a határai... nem is mindig egyértelműek, hogy egy adott szituációban, még a HOME-ban vagyok, vagy ez már inkább a RISK, vagy esetleg a PANIC...

Mondták hogy nagyon fontos, hogy tudatában legyünk önmagunk zónáinak, és hogy tudjuk ezeket kezelni, tudjuk fejlődni, különben ha nem figyelünk erre, a HOME zónánk egyre kissebb lesz, és külvilág által gerjesztett szituácók stressze egyre nagyobb nyomást fog ránk gyakorloni.

A hétköznapokkal ellentétben egy ilyen tréningen már nem tudod se magadat, se másokat becsapni, mert ki fog jönni ami benned van! A cél valójában ez is, és hogy aztán ezt hogy kezelik akár az egyének, vagy akár egy egész csapat!

A feladatok nagyon-nagyon egyszerűek voltak. 6-7 fő és valamilyen segédtárgy pl. labda, vagy kötél, esetleg létra. Annyira szimpla feladatokat produkáltak hogy nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű gyakorlatok milyen fantasztikus módon prezentálják, hogy kiben mi van, és hogy egy csapat mitől működik, és mitől nem.

BIZALOM - FELELŐSSÉG

Csodálatosan bemutatásra került, hogy az egyén bízik-e a csapatban? Bízik-e önmagában? Nagyon élesen megmutatkozott hogy kinek mi az erőssége, Pl az hogy meg tud bízni a csapatában, vagy inkább az hogy felelősséget tud vállalni másokért! Vagy mindkettő! Nagyon szuper volt, mert valójában még ha teljesen egyszerű feladatokról is volt szó, egymás testi épségével, életével játszottunk!!! És ennyire éles helyzetben mindenkiből kijött a viszonya önmagához, a csapathoz, a bizalomhoz, a felelősséghez stb stb.
Tényleg szuper volt látni az egész folyamatot önmagunkon.

HIT - KREATIVITÁS

A trénerek nagyon profin prezentálták rajtunk, hogy mekkora optimizmus és hit van saját magunkban, vagy pedig egy előttünk álló feladatban. Ezt pedig a feladaton belül folyamatosan nyomon tudtuk követni, hogy hogyan változik, és szinte mi magunk sem hittünk a szemünknek, hogyan változik ez meg, hogyan alakul át, és a feladat eléjén még egy általunk teljesen elképzelhetetlen dolog, amit ha az elején halluk nem hisszük el hogy mégis létrejöhet, hogy megvalósulhat, de a szemünk láttára kibontakozott! Mindeközben olyan kreativitás és együttműködés, és közös ötletelés áramlott, amelyet öröm volt látni!

FIGYELEM

Egy egyszerű bambuszbottal mesterien prezentálták azt hogy 7 ember figyelme mennyire tud együttműködni, egy csapat vezetői mennyire tudják irányítani a társaságot, a többiek miként tudnak együttműködni, alkalmazkodni, és hogyan érnek el közösen sikereket, mi kell hozzá...

KOMMUNIKÁCIÓ

Végíg a tréning alatt, egyre jobban bemutatásra került a pontos, és gyors kommunikáció fontossága!!!! És hogy ez hogyan kapcsolódik a bizalomhoz, a hithez, és az egész csapat együttműködéséhez, sikeréhez és hangulatához!
(-:

Ezt végíg hangsúlyozták a trénerek, hogy bármilyen nehezek is a feladatok, bármennyire is néhányan pityeregtek, a legfontosabb, hogy végíg egy JÁTÉK legyen az együttműködés. Egy nagyon kedves, jóhangulatú és humoros légkört alakítsunk ki!

Fárasztó volt az egész, de nagyon-nagyon tanulságos!!!
Örülök, hogy a Sors egy ilyen szituációval megajándékozott!
Olyan volt mindegyik feladat, mint egy-egy Zen tanmese.
Rövid, tömör, humoros, és tanulságos!
és mindenki annyit visz belőle, amennyi jólesik...

MÚLT - JELEN - JÖVŐ

A múlttal csak akkor foglalkozott a társaság, amikor kielemzésre kerültek a feladatok, a jelenségek, és a miért -ek. Egyébként nem foglalkoztunk a múlttal, nem volt személyeskedés, egymásra mutogatás stb stb stb...

A jelenben sokat voltunk, a figyelmünknek nagyon sokszor ott kellett lenni a JELEN pillanatban, különben történhettek volna veszélyes szituációk! És ami fontos, hogy nagyon sokszor kellett, együtt lennünk a jelen pillanatban!!! A figyelmünknek teljesen egységesnek kellett lennie!

A jövővel is foglalkoztunk a legvégén, hogy az itt tanultakat, hogyan tudjuk átültetni a mindennapokban, és a megtanult hasznos dolgokkal, hogyan tudjuk könnyíteni, és hatékonyabbá, sikeresebbé tennünk a csapatunk életét.

Aztán az ott tanultakat mindenki alkalmazhatja majd nemcsak a munkahelyi csapataiban, hanem az életében megjelenő, egyéb más csapatában is.... (család, baráti társaságok, klubbok stb stb)

Már csak egy program van hátra a csapatépítő tréningünkből, az esti PLACIDO DOMINGO koncert.
Ezzel fogjuk megünnepelni a tréninggel telt hétvégénket.
Most búcsúzom, megyek kicsit pihenek...

A hétvégérért köszönet a Sorsnak,
és a példaértékű vezetőségünknek!


Üdv
Csak Könnyedén
A Kolostor Őre


.