2024. július 25., csütörtök

Álomelemzés. Verena Kast.


Mit üzennek az álmaink? Mit szeretnének velünk közölni miközben az est sötétjében alszunk? Hogyan kommunikál lényünk tudattalan része a tudatossal, és mire akarja felhívni a figyelmünket? Vissza-vissza térő sorozatálmok, szimbólumok, rokonok, helyszínek, képek, hangok és érzetek, szóval rengeteg izgalmas élmény és kérdés fut át a tudatunkon az est csöndjében. Ezt közel tíz éve kutatom, és most egy új fejezethez érkeztem: Verena Kast, Álmok című könyvéhez.

Közel tíz éve foglalkozom a jungiánus pszichológiával, azon belül pedig az álomelemzésen, az álmok értelmezésén töprengtem a legtöbbet
. Carl Gustav Jung munkássága nagyon megérintett, és sokat tanulmányoztam az elmúlt években. Tanítványa, Marie-Louise von Franz munkásságát is elkezdtem feltérképezni, például az álomelemzéssel kapcsolatos írásait.


Laura London egy izgalmas podcast gyűjteményt hozott össze a jungiánus világ szakembereiből, azokban is igyekeztem elmélyedni. Aztán ott van még a mandalák csodálatos világa, és egyéb festmények, na és a misztikus Red Book. Szóval rengeteg kincset rejt a jungi életmű és a hozzá kapcsolódó emberek.

Az igazi kincs azonban bennünk van. A saját életünkben, a személyiségünkben, és a létezésünkben. Ehhez azonban önmagunk mélyére kell ásni. Ebben is segít a bejegyzés elején említett könyv, Verena Kast munkássága, ami által tovább haladok az álomelemzés rejtélyes útján.

Verena Kast szintén jungiánus pszichológus és professzor, aki a Zürichi Jung Intézet vezető munkatársa, és több intézetben is oktat, vagy vezető tisztséget töltött be. Több könyve is megjelent. Én az Álmok című írásával kezdtem munkásságának a megismerését.

Lenyűgöz, ahogy a jungi analízis az álmokhoz áll, ahogy próbál az álom mélyére hatolni, ahogy párbeszédet folytat vele, ahogy a kompenzatorikus tulajdonságait felfedezi, és ahogy az embert próbálja egy mélyebb, bölcsebb, őszintébb, ezáltal sokkal valóságosabb és kiegyensúlyozottabb élethez terelni. Ezt éreztem Verena Kastnál is. Az álmokkal való finomszintű kapcsolatok mélyítése, az üzenetek megfejtése, és ezáltal a személyiség fejlesztése. Ezekről ír. Érzékeny témák, és pont emiatt van ránk nagy hatással az álmok világa. Sokszor olyan dolgot akarnak nekünk elmondani az este csöndjében, amit nem akarunk meghallani, és ezért felkavar minket. Pedig jobban tesszük, ha a fejünket nem fordítjuk el, nem dugjuk struccként a homokba, hanem inkább odafigyelünk az álmainkra.

Verena Kast a könyvében több történetet leír, konkrét álmok értelmezését és elemzését, ami által már az amatőr érdeklődő is bepillantást kap ebbe a varázslatos világba. Igen, varázslatos és rejtelmes, mert első ránézésre egy kusza és értelmetlen álom, ahogy szépen lassan kibomlik és értelmezést nyer, az valami csodálatos. Jung is sokszor említ ilyen példát, Marie-Louise is, és itt most Verena Kast is.

Lenyűgöző látni azt, miként bomlanak ki a kusza álmokból évtizedes családi történetek és drámák. A legcsodálatosabb azonban az, amikor az ember önmagával kapcsolatban kezdi ezt megtapasztalni. Kusza, idétlen, vagy éppen félelmetes álmok miként kezdenek értelmet nyerni, és életre szóló üzeneteket hordozni.

Ajánlom tehát minden értelmes olvasónak, kezdje el tanulmányozni az álmait.

Irány a könyvesbolt, antikvárium, vagy egy nagyobb könyvtár!


A Kolostor Őre