2019. július 7., vasárnap

Neue Zürcher Zeitung



Nagyításhoz klikk a képre!

 
Zürich, Küsnacht, Bollingen, és a reptér után ellátogattam a Neue Zürcher Zeitung kiadójához is. Az egyik legrégebbi német nyelvű napilapról van szó. 1780 óta szolgáltatja a híreket, a tudósításokat, véleményeket és gondolatokat. Ráadásul a minőségi újságírás egyik kiváló példaképe. A szombati számukat különösen kedvelem.
 
Stabilitás, állandóság
 
Léteznek olyan dolgok az életben amelyek jó ha rendszeresen megújulnak, akár egy ember életében vannak ilyenek, akár egy közösségben, családban, cégben és országban, viszont vannak olyan területek, ahol hasznos az állandóság és a stabilitás.
 
Ha egy társadalom képes felismerni azt, hogy miben képviselje az állandóságot és miben képviselje a változást, akkor olyan bölcsességről tesz tanúbizonyságot, aminek erejét és hasznosságát talán nehéz is így első pillantásra felmérni. Ha azonban jobban belegondol az ember, akkor megértheti hogy tényleg micsoda ereje van ezeknek a stabil helyzeteknek.
 
Az hogy egy országban nagy cégek, vagy akár kisebb családi vállalkozások, esetleg napilapok több száz éves múltra tekintenek vissza (!) és nem egy élő múzeumként, nem önmaguk árnyékaként létező skanzenként működnek, hanem a minőség egy olyan csúcsát képviselik itt a jelenben, amely példaértékű a világban más szereplők számára is, na az bizony elgondolkodtató. Érdemes ilyenkor megállni egy pillanatra és próbálni megfejteni hogy mit is jelent valójában az, hogy a Neue Zürcher Zeitung több mint 200 éve megjelenik, és napjainkban is olyan minőségi újságírást produkál, amiről sok helyen csak ábrándoznak. Érdemes megfejteni ennek a titkát, az erejét és az üzenetét.
 
Ha a kedves olvasó megáll most itt néhány perce, szakít egy kis időt a töprengésre és átgondolja azt, hogy akár a privát életében, akár a szűkebb és tágabb környezetében melyek lehetnek azok a dolgok, ahol jó lenne a generációkon is átívelő állandóság és a stabilitás, akkor érdekes dolgokat fedezhet majd fel. Szerintem már csak ezzel a gondolatkísérlettel komoly lépést tehetünk egy értékesebb és bölcsebb élet irányába.
 
Változás és megújulás
 
Ha sikerült körbejárni gondolatban a generációkon is átívelő stabilitás és állandóság megnyugtató érzését és témáját, akkor kanyarodjunk rá arra, hogy ezzel ellentétben viszont mik lehetnek azok a területek, ahol kifejezetten jót tesz a megújulás.
 
Sok olyan szituáció  van, ahol kifejezetten az újdonság, a frissesség, a forradalmi változások azok, amelyek szükségesek és hasznosak. Azok, amelyek előre viszik a világot, amelyek jobbá teszik az életünket és a környezetünket. Sok-sok ilyet lehet, és kell is találni!
 
Ha még egyszer megvizsgálja a fenti fotót a kedves a olvasó, akkor egy érdekes dolgot fog felfedezni rajta. Egyrészt ott van a Kolostor Őre kalapban, ott van az újság bejárata, és ha belenagyít a képbe, akkor láthatja hogy az egyik autó pedig nem más, mint egy Tesla. Remélem nem szükséges bemutatnom ezt a márkát. Se azt, hogy miért is szimbolizálja tökéletesen a megújulást.
 
Bécsben is sok Tesla fut, de amennyit Zürichben láttam, attól leesett az állam. Kisebb-nagyobb, csillogó modern Teslák gurulnak mindenfelé. Csendben, tisztán, kellemesen. Tele van velük a város. Más minőséget, és egy teljesen új feelinget képviselnek. Lehet hogy ez a jövő?
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: