2019. július 28., vasárnap

A közép tágulása

"Akarva-akaratlan valamennyiünket áthat egy európai világnézet, amelyet ki-ki a maga módján gondol el. Az olvasó figyelmébe ajánlom az én változatomat, hogy kedve legyen elképzelni a magáét."

Ezekkel a mondatokkal záródik Konrád György könyvének a belső borítóján lévő ajánló. Gondolkodás Európáról az alcím. Esszékötet, amely kisebb fejezetekben elmélkedik humanizmusról, vallásról, történelemről, politikáról, Európáról, de legfőképpen az emberről. Kik vagyunk, honnan jövünk, hova tartunk, és mit is szeretnénk valójában mi, európai emberek?
 
Külön érdekessége a könyvnek,
 
hogy 2004-ben adták ki, és ez egy válogatás az író régebbi gondolataiból, így aztán vannak olyan fejezetek, amelyek a 80-as években íródtak, vannak olyanok, amelyek később. Most a napokban olvasom ezt a könyvet, tanulságos így visszatekinteni a néhány évtizeddel ezelőtti folyamatokra. És mindegyik fejezettel kapcsolatban, szóljon bármilyen európai történetről is, visszaugorhat az olvasó ide a jelenbe, átgondolva azt, hogyan is állunk ma. És mi felé haladunk.
 
A gondolatokon túl
 
Ha a műkedvelő olvasóban van annyi érzékenység hogy Konrád György meglátásain, elmélkedésein és történetein túl, felismeri a tálalás kifinomultságát is, akkor egy különös gyönyörben lesz része. Mélyreható gondolatok, letisztult és kifinomult tálalásban. Ez már maga a művészet. Ilyesmit "fogyasztani", ilyenben megmártózni, felemeli az embert. Oda, olyan szférákba, ahol lennünk érdemes. Olvasni jó. Olvasni hasznos. Az ilyen könyveket pedig különösen.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: