2023. december 2., szombat

Charlie távozott



Kép: Forbes

99 évesen a napokban hunyt el békésen a modern befektetési világ egyik legnagyobb legendája: Charlie Munger. Élete végéig megőrizte szellemi frissességét, fanyar humorát, üzleti és emberi bölcsességét. Háttérember volt, az egyik legjelentősebb.

Éleslátása, stratégiai bölcsessége, szorgalma és fegyelmezettsége emelte fel őt olyan magasságokba, ahol már csak kevesen vannak, ahol ritka a levegő, ahol nagy tapasztalatot és tudást igényel a létezés. Ilyen hosszútávon felépíteni és megőrizni a sikert csupán kevesen képesek. Hibátlan azért ő sem volt, de megfontoltsága és mértékletessége végigkísérte hosszú életét. Az hogy a befektetési világ lenyűgözve, és sokszor bizony irigykedve figyeli Warren Buffett és a Berkshire Hathaway páratlan sikerét, abban óriási szerepe volt Charlie Mungernek. Ha valakinek itt most ezek a nevek nem mondanak semmit, akkor csakis Bödőcs Tibit tudom idézni: tessék felzárkózni!

Warren és Charlie tevékenységének üzenete túlmutatott a businessen. Vannak emberek, akik olyan magas szinten űznek egy szakmát, művészetet, sportot, vagy tudományt, amihez már több kell, mint professzionális ismeretek rutinja. Itt már egyéb nagyságbeli többlet adódik a folyamathoz, valamifajta általános emberi bölcsesség és nagyság. Ebből mutatott példát Warren Buffett és Charlie Munger. És mivel az üzlet és a gazdasági folyamatok álltak hozzájuk közel, így aztán ezen a területen jártak elő jó példával az elmúlt 60-70 éves, szélesebb körben is látható szakmai pályájukon.


Home-office irodám faláról már évek óta inspirálólag tartják szemmel üzleti döntéseimet.


Tizenöt évvel ezelőtt találkoztam először Charlie Munger nevével, amikor én is intenzíven kezdtem el foglalkozni a befektetések és a részvénytársaságok világával. Általa jutottam el a görög sztoikushoz, Epiktetoszhoz, és az üzleti folyamatok olyan bölcs megközelítéséhez, ami mesteri, időtálló, és bár letűnt korok embereit idézi, mégsem veszít soha aktualitásából. Az első perctől lenyűgözött az amit tőle, és amit róla olvastam. De nem csak engem, hanem sokakat.

A Berkshire Hathaway éves közgyűlésére ma már tízezrek látogatnak el, hogy a két kilencven fölötti öregúr időtálló bölcsességét hallhassák órákon keresztül.

Ennek a hosszú sorozatnak, ennek a példátlan együttműködésnek most itt vége. Charlie távozott, és Warren Buffett egyedül maradt a színpadon.
 

A Kolostor Őre