2023. december 28., csütörtök

Hauszner Sándor fotóművész kiállítása Sopronban


Hauszner Sándor
Válogatás 70 év fotóiból
című fotókiállítás

Különleges eseményen voltam ma Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban. Hauszner Sándor fotóművész életművéből kaphattak az érdeklődők egy kis bepillantást.


Több téma és több kor került feldolgozásra, de mind közül, talán maga Hauszner úr volt a legkülönösebb, aki annak ellenére hogy elmúlt 90 éves, lendületesen és lelkesen vezette végig a kiállítást.


Mesélt, sztorizott, poénkodott, történelmi hátteret vázolt a képekhez,  miközben szakmai előadást tartott a fényképezőgépek technikájáról, évszázados várakról, tiszai vízállásról, Sopron elfeledett épületeiről, balatoni naplementékről, a lusta legyek reggeli fotózásának a trükkjeiről, és még sok-sok egyéb érdekességről.

Hauszner úr 1932-ben született, az 50-es évektől foglalkozik fotózással, 1993 óta tagja a Győri és a Soproni Fotóklubnak, 2001 tavaszán megkapta a MAFOSZ diplomás művésze címet, 2023. decemberében pedig kiállítást vezet egy hosszú élet bámulatos fotóiból. Lenyűgöző.

Kiváló alkalom az év vége, hogy az ember egy pillanatra megálljon, visszatekintsen picit a múltba, hogy aztán a jövőt, a következő évet a megfelelő tanulságokkal, lelkesítő inspirációkkal, és hosszantartó lendülettel indíthassa. Ez a kiállítás túlszárnyalta ezirányú álmaimat, hiszen a közel száz éves fotóművész jóvoltából hatalmas léptekkel ugráltunk a múltban, a közel ezeréves templomok és a történelmi építőmestereken át, a talán még régebbi tavak és hegyek közé, hogy aztán érintsük a törököt, a Habsburgot, a cseh söröket, és végül megérkezzünk a "csupán" 50-60 évvel ezelőtti témákig, aztán a mostba.

Itt áll tehát az ember a jelenben, búcsúzik Hauszner Sándortól, a fotóktól és az életműtől, kabát fel, köszönés jobbra, fejbólintás balra, viszlát, szervusz, jó estét, majd kilép a varázslatos utazásból a soproni éjszakába, felnéz a téli holdra és csak úgy halkan magában megkérdezi: vajon mik lesznek a jövő képei, és mik lesznek a jövő történetei?


A Kolostor Őre