2013. július 8., hétfő

Zen

A Zen, a  buddhista "vallás" egyik ága. Egy letisztultabb, rituálékkal és külsőségekkel kevésbé átitatott tanítás. Nem annyira az írásokra és az tanításokra támaszkodik, hanem a személyes megtapasztalásra, és az azokon keresztüli megvilágosodás élményre. Indiából indulva Kínában Chan -ként említik, majd Japánban is elterjedve válik ismertebbé a Zen kifejezés, amely aztán a 20. század második felében már a nyugati világban is egyre nagyobb ismertségre tesz szert.

Letisztultsága, a dolgok lényegére történő rámutatása, és úgymond a szavakon túli tanítás átadása miatt nagy ismertségnek örvend a világban, de igazi lényegéhez talán mégis kevesen jutnak el. Szellemisége az egész keleti világra hatással volt. A harcművészetektől elkezdve, az origamin és a bonsai kultúrán át, akár a teaszertartásokon keresztül, még a hétköznapi életre is.

Egy rövid kis videóban, Shri Mataji beszél most a Zen-ről:



A fordítás, a budapesti sahaja jóginik közül, Kati és Ilona fáradhatatlan és rendíthetetlen, "keze munkájának" most itt csupán egy egészen kis gyöngyszeme.

Kiegészítés a videóhoz: Shri Mataji utalást tesz benne a "helyes" meditáció időpontjára, ami valójában bármikor lehet, mivel azonban más beszédeiben többször is említette a hajnali meditációk erősségét, talán erre utalhatott most itt. Volt hogy említette hogy érdemes hajnalban, a nap első sugaraival meditálni, mert azok nagyon segítik a figyelmet, az éberséget, a tudatosságot. Ha úgy adódik, akár reggel 4-5 óra körül, amikor a természet is ébred.


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Meditatív ücsörgésünk, tűnődésünk és ráérős szemlélődésünk mai helyszíne és padja pedig:



A kép beküldője Edit,
helyszín a váci kórház kertje.
Nagyításhoz klikk a képre.



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!