2008. december 12., péntek

A 3. karácsonyunk lesz idén, amikor....

...hódolni fogunk a legújabb szokásunknak a feleségemmel.

3 éve kezdtük, bár már korábban is készültem rá, de valójában ekkor indult be az életünkben ez az új szokás, amely még emelkedettebbé, még csodálatosabbá teszi számunkra az ünnepeket. Lehet hogy Nálad is él már ez a szokás, és akkor biztosan tudod milyen felemelő érzés ez az egész. Kicsit ezért is várom a karácsonyt, bár hasonló dolgokat egész évben teszek, de a karácsonyinak külön megvan a hangulata.

3 éve, amikor a legelsőt szerveztük, anyukám azt mondta milyen nagyszerű lett volna ha ők is elkezdtek volna valami ilyesmit, úgy 20-25 évvel ezelőtt. Nem csak nekik lett volna ebből örömük, hanem mára már nagyon-nagyon sok embernek. Egyetértettem vele, átéreztem az egész helyzetet, és arra gondoltam hogy már most micsoda örömet ad ez az egész számunkra, hát milyen szuper lesz ez 20-25 múlva, ha e szerint szervezzük a karácsonyunkat! Úgyhogy azóta is....

---------------------------------------
MI IS TÖRTÉNT 3 ÉVE?
---------------------------------------

Mély lélegzetet vettünk a feleségemmel, és beszereztük életünk első, élő, gyökeres karácsonyfáját! Nagyon vártuk, izgatottak voltunk, és szurkoltunk hogy egy épp gyökerű, szuper kis fát válasszunk, amelyet az ünnepek után boldogan visszadhatunk a természetnek.

Már előtte megkaptuk a szükséges infókat, elláttak minket jótanácsokkal. A legfontosabb a fokozatosság! Nem ám rögtön be a lakásba a piacról! Szerencse társasházban laktunk, és a "félút"-nak tökéletesen megfelelt a lépcsőház. A kb. 10 fok tökéletes volt a fenyőfának a ráhangolódásra. Ott töltött 2 napot, hogy felkészüljön a lakás hőfokára, és hogy kibírjon ott pár hetet.

Igyekeztünk elszakadását a természetes környezetétől valamennyire enyhíteni, így ahogy megérkezett, rögtön egy nagyobb tartóba tettük, ahol több helye volt a megmaradt gyökereknek újjászéledni. Ezt próbáltuk elősegíteni még plusz virágfölddel is, hogy legyen számára egy kis tápanyag is az ünnepek alatt, és azért néha kapott tápoldatos vizet is. Szóval igyekeztünk mindent megtenni...

------------------------------
ÜNNEPEK UTÁN
------------------------------

Elkerülendő a sokkolást, ismét csak a fokozatosság elvét alkalmazva pár napot pihent a lépcsőházban, és utána került ki a hideg, téli teraszra. Meg kellett várnunk hogy elmúljanak a fagyok, hogy tudjunk neki gödröt ásni, és ismét be tudjon illeszkedni, már az új helyére. A szüleim kertjébe.

Szerencse nem volt kemény, hideg tél, így hamarosan eljött a nagy nap, a visszaültetés. Kiválasztottuk a kertben a helyét, gödörásás, szintén egy kis plusz tápanyag, virágföld, majd eredeti föld vissza, és a közös öröm...

Más már nem is volt hátra, mint az égiek iránti kérelem, hogy tartsák életben a kis fenyőfát. Reméljük hogy szép nagy, terebélyes fa lesz belőle, hűs árnyat adva az alatt megpihenőknek. Jó érzéssel töltött el az egész (-:

1-2 hónap múlva már egyértelmű jelei is megmutatkoztak hogy a kis fenyőfa jól érzi magát, beilleszkedett az új otthonába. Elkezdett új hajtásokat hozni.
Itt láthatod teljes pompájában:


A szívet melengető jóérzésen túl, a racionális Én-em is örült. Pontos adatokkal, számokkal, és kimutatásokkal nem rendelkeztem, de elképzeltem hogy egy ilyen kis fenyőfának mondjuk az egyik ágán lévő tűlevelek - X - mennyiségű friss levegőt adnak egy évben a föld lakóinak, és annak ellenére hogy kicsi a fa, már most mennyi ága van! Milyen sokszor X tűlevél, és friss levegő.

Aztán tovább racionalizáltam a történetet, hogy ha a fa él még 1 évet, 2 évet, 5 évet, esetleg 10-15-25-40 évet, akkor milyen sokszor-sokszor X ága és tűlevele lesz majd, amely az élete folyamán, nagyon-nagyon sok friss levegővel fogja megajándékozni az emberiséget.

Jó érzés volt az egész dolog, és belegondoltam abba amit anyu mondott, hogy mi lett volna ha ők is elkezdik ezt úgy kb. 20-25 évvel ezelőtt.

És mi lenne ha csak minden 10. család csinálná ezt, minden karácsonykor?

...mi lenne, ha minden 10. településen,
minden 10. család ültetné vissza a szabadba karácsonykor a fát?
...mi lenne 10 év alatt, ha a fenti elképzelés megvalósulna?
...és 20 év múlva?
30-40-50?
...mi lenne ha,
...mi lenne ha,

Nem érdemes túlságosan belemélyedni a ...mi lenne ha... dolgokba, esetleg elvárásokba, csalódásokba stb. stb. stb. kergetni önmagunkat, pusztán meg kell tenni azt, amit a belsőnk diktál, akár fa, vagy akár egyéb más ügyekben! A ...mi van MOST... - ot!

Ha ez egy kedvező dolog önmagunknak, akkor szuper, ha még másoknak is pláne, ha ráadásul ez nemcsak a közvetlen szűk környezetünk, hanem széles tömegek, akkor meg aztán egyenes fantasztikus!!!

A 2 évvel ezelőtti karácsonyfánknak már nem volt ilyen szerencséje, nem élte túl az ünnepeket. Nem keseredtünk el, mert idén lesz a 3. év, az új lehetőség egy hatalmas, és gyönyörű fenyőfa felnövésének szemlélésére...

------------------------------------------------------------------------------
részlet, a
Beszélgetések a Kelet Kapujában című könyvből:


"Különben pedig Japánban a fenyőt szerencsehozónak tartják, valamint a hosszú élet és a bölcsesség jelképének. Utóbbinak azért, mert amikor ágaira hull a hó, bölcsen leereszti őket egy kicsit, hogy a hó lecsusszanjon róla, mielőtt letörné az ágait. Igaz meghajlik a teher alatt, engedelmeskedik az ág, de nem törik le. S ez bizony bölcs magatartás, példát vehet róla az ember, mondják a japánok."

-----------------------------------------------------------------------------


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.