2024. október 3., csütörtök

A Nobel-díj árnyékában


A legnemesebb ügyek körül is megtalálhatók sötét foltok, a legnagyobb jóakarat közben is felütheti fejét a gonosz.

Pár héttel ezelőtt szó volt itt a blogon az Alfred Nobel életéről készült könyvről. Alapos mű a sikerekről és a kudarcokról, ami aztán végül is a Nobel-díj megteremtésében csúcsosodott ki. Tovább haladok most a témában, és Matilda Gustavsson, Az elitklub című könyvét olvasom, ami a hosszú ideig zajló, az irodalmi Nobel-díj árnyékában húzódó sötét ügyek, és a körülöttük lévő összefonódások hátterét tárja fel.

Tanulságos könyv ez magáról az emberről: a jóról és a rosszról, a nemesről és a gonoszról, az igazságról és a hazugságról. Örök játszmák. Óriási a kísértés a hatalom, a presztízs, a befolyás és a vagyon árnyékában. Mi történik viszont, amikor kiderül az igazság? Félrenézés, valóságtagadás, hitetlenkedés, további hazudozás, ego féltés, presztízs féltés, és sorolhatnánk.

Ajánlom olvasásra ezt a művet a naivaknak, az idealistáknak, a levegőben lebegőknek, és a rózsaszín felhőkben élőknek.

Miről szólt Pottyondy Edináék tüntetése nem is olyan rég? A szörnyek köztünk járnak. Igen, Svédországban is. És ha épp ráérnek, akkor díjakat, kitüntetést, lekötelezettséget és befolyást osztanak, egyébként pedig pusztítanak és marcangolnak.

Megrázó és elgondolkodtató a könyv mindegyik fejezete.


A Kolostor Őre