2019. január 13., vasárnap

A tanya és a páva

Lui a tanyasi életet választotta. Visszavonult, nyugdíjba ment. Pöfékel az öreg, talán kártyázik, pálinkázik. Állítólag vannak lovai és kecskéi is. Ahogy egy rendes tanyán illik. Sokan szeretnék hallani, ahogy néhány kupica után anekdotázik.
 
Szívesen meghallgatnák ahogy mesél a régi háborús időkről, közbeszerzésekről, miniszterekről, a Radóc utca titkairól, fiatalokról, demokratákról, a narancsszövetség legendáiról, a csibész haverjáról, és a háborús árkok lidérces élményeiről. De Lui nem mesél. Nem az a típus. Különben is nyugdíjba ment. Ma már csak öreg veterán. Áll a tanyasi ház udvarán, pöfékel, és csak nézi a távolt. Hideg a téli szél, igazít a gúnyáján. Bent a kemencében pattog a tűzifa, a konyhában pedig rotyog a gulyás. Még egyet szippant, mélyre, tüdőre, majd kifújja a füstöt, és elégedetten nyugtázza azt a kis rezgést a zsebében.
 
Megjött a bankból az SMS, megérkezett az összeg. Tizenegy kövér számjegy. Lui nyugdíjba ment. Pipázgat az öreg, talán kártyázik, pálinkázik. Itatják hogy meséljen, de ő inkább hallgat. Amit akart, már elmondta. A nagyérdeműnek is, és azoknak a kameráknak is, amelyeknek felvételét letétbe helyezte nehezebb napokra. Előre gondolt a nyugodt nyugdíjas évekre. No meg hát a család...
 
Békésen kanalazza a forró gulyást és csöndben gondolkozik. Van min. Sűrű mögötte az elmúlt 30 év. A birtok hatalmas és kiterjedt volt, a cselédség szorgos, a talpnyalók igyekvők, miközben a tét csak nőtt és nőtt. SMS pittyeg. Újabb összeg jön. De mi lesz majd holnap? Mi lesz amikor elolvad a hó? Mit hoz majd a tavasz? A kecskék és a lovak talán rendben vannak, de vajon felszáll majd a páva?
 


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: