2018. december 15., szombat

Istenek és emberek

Súlyos témák könnyedén. Pontosabban: nagyon súlyos témák nagyon könnyedén. De, még az is lehet hogy túlságosan is súlyosak ezek a témák, és túlságosan is könnyedén tálalja a szerző.

a hatalom és a kapzsiság
pusztító természetéről szól
- olvasható a HVG-n

Ha az emberek csapdába és veszélybe kerülnek,
lehullanak a maszkok
- írja a 24
 
az erkölcsi és szellemi kapaszkodók
nélküli világ az igazi dráma
- mondja az ATV
 
Kepes András

a Világkép után most egy svájci villa titkaiba vezeti be az olvasót. A pompa és a luxus mélyén súlyos emberi sorsok és jellemek húzódnak meg. A téma tálalását a szerző nagyon könnyedre vette, és napok óta ezen gondolkozom, hogy ez vajon előnye vagy hátránya a könyvnek?
 
Ha 100 éve írta volna,
 
valószínű hogy akkor egy többrészes, nagy családregényt kerekített volna belőle, ahol sokkal jobban körbejárta volna a felvetett témákat. Ez az írás azonban a 21. században készült, a 21. század emberének. A coffee to go és az emojik világának. A felületesség habzsolásának, és a figyelemhiányos, izgatott rohangálás világában sodródó embereknek. Igen, nekik íródott.

És a szerző, talán együttérzésből, könnyen fogyaszthatóvá tette a lelkünk mélyéig hatoló súlyos témákat. Vajon két facebook post, vigyorgó selfiek és gurgulázó emojik közt felfogjuk egyáltalán a svájci villa mondanivalóját? Nem tudni. Mindenesetre a szerző megtette, amit lehet. Papírra vetette a legsúlyosabb kérdéseket, a többi már rajtunk múlik.



Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: