2018. szeptember 16., vasárnap

Burgenland

Túrabakancs a lábra és irány Burgenland! Zsuzsával egy kellemes kis őszi napot töltöttünk most ott, a burgenlandi domboknál. Szőlőtőkék és fák között, jó levegőn, háttérben a Fertő tó hatalmas vízfelületével.

A nyári, tóparti kánikula után szinte felüdülés most a hűvösebb őszi levegő, a sárguló levelek, és az árnyékos fák alatt kanyargó hegyi túraútvonalak.


Lusta, lomha lámák legelésznek az erdőszélén. Nyugalmuk tökéletes harmóniában van az osztrák vidékkel. Aztán egy Gruß Gott jobbról, egy Guten Tag balról, biccentés és köszönés ha másokkal találkozik az ember a falu határában, aztán halad tovább. Kényelmes vándortempó. Megy a bakancs, tapossa az ösvényt, ameddig jólesik.

A hegytetőn viszont még a vasakarat is megpihen. Leül és csak szemlélődik. Így van ez rendjén.

Mese nincs, csodálatos a kilátás. Jó levegő tölti meg a vándor tüdejét, iszik egy korty vizet, néhány jóleső finom falat, aztán halad tovább. Csodás az idő és lenyűgöző a táj.

Néhány történelmi és kulturális információs csemege is szembejön, csak hogy el tudja magát helyezni az ember az évezredek áramlásában. Hogy el ne felejtsen kitekintéssel lenni az időben meghúzódó túraútvonalak pályájára is. A kiírásból megtudható hogy Közép-Európa ezen részén Krisztus előtt 700 évvel már gazdagság és jólét volt, köszönhető a bronznak és a sónak. És mi a helyzet ma?

Tipp-topp kis házak, rendezett porták, kiváló útminőség(!) és rengeteg szélerőmű. A wikipedia szerint: az 1995-ben még Ausztria többi részéhez viszonyítva picit lesajnált és elmaradt régió 20 év alatt komoly felzárkózást mutatott. Csak egy példa: 2000-ben a régió az elektromos áram igényének 3%-át állította elő szélerőművel, 2011-ben már 50%-át, 2013-ra elérték a 100%-ot, ma pedig már többletet termelnek, és exportálják a megtermelt energiát. Hmm... hát, így is lehet. Stadionország, jó reggelt!


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: