2014. november 12., szerda

A világ ahogy mi ismerjük. Vagy mégsem?

Térképen a világ
Ismerős kép, ugye?

Gyerekkorunk óta látjuk ezt. Így tanultuk. Ahogy elhelyezkednek a földrészek és az országok. Benne mi magunk is. De ki az a "mi"? Mondjuk Európa. "Mi" vagyunk a világ közepe. Mi vagyunk a középpont. Minden mi hozzánk viszonyítva van. Följebb, lejjebb. Jobbra, balra. Ez a kép, így állt be az elménkbe. Így látjuk a világot. Önmagunkhoz viszonyítva.

Vajon hogyan látják mások?
Talán így:


És akkor már lehet hogy nem is mi vagyunk a központ?
Hanem "Ők"?
Mi abból a szemszögből, már csupán a térkép szélei vagyunk. Nem hozzánk viszonyulnak mások, hanem mi illeszkedünk másokhoz? De még ez sem a vége. Mert máshol pedig így van:





Kicsiben így megy ez a hétköznapokban is.

"Mi" vagyunk a világ a közepe. Azaz hogy nem "Mi", hanem "Én". Minden csak hozzám képest létezik. Mások, azok vagy közel vannak a középponthoz, vagy távol, csupán a térkép szélén léteznek. Így élünk. "Én" vagyok a világ közepe.

Mi lenne ha néha sikerülne megfordítani ezt egy picit? Mi lenne ha sikerülne máshogy néznünk a térképet? Ha teljesen más megvilágításból, más szemszögből tudnánk megfigyelni a dolgokat. Nagyot fordulna a világ az biztos. Hátrány lenne ez? Vagy előny? Nem tudni. Talán néha ez. Máskor meg az.

A hétköznapok nehéz szituációiban érdemes lehet néha tekerni egyet a földgömbön. Megismerni mások szempontjait is. Mások érzéseit. Mások gondolatait és meglátásait. Talán tanulhatunk tőlük. Talán jobban megérthetjük őket. Talán ők is jobban megérthetnek majd minket. Talán meglátunk majd valamit, amit eddig még nem. Felfedezünk valamit, amit eddig még nem. Tágul a látókörünk, tágul az együttérzésünk. Ez azonban nem könnyű. Ehhez az egész földgömböt kell tudni megmozdítani. Vagy önmagunkat.

A meditáció segít ebben.
Ha szeretnéd. És ha nyitott vagy.



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!