2013. február 18., hétfő

Musztafa 500 éves törekvése





avagy,
Hogyan tegyük teljessé és boldoggá az életünket?


Hétvégén elhagytam az Őrbódé csendes magányát, és több napos rokonlátogatásra indultam az ország különböző pontjaira. Szombat este pedig átadtam magam pár órára az egyik legkedvesebb tevékenységemnek, Magyarország gyógyvizeiben történő, ráérős elmélyülésnek. Imádom hazánk vizeit, gőzkamráit és izzasztó szaunáit. A sok-sok remek fürdő közül persze van egy-két kimagasló, igazán csodálatos hely, amelyek nagy kedvenceim lettek az évek alatt. Az egyik ilyen a Rudas fürdő.


Amikor csak tehetem meglátogatom Szokoli Musztafa, budai pasa által építtetett, már közel 500 éves fürdőt. A török hódoltság előtt is kiemelt figyelmet kapott a környék, mert IV.Béla uralkodása alatt már johannita lovagok is építettek ide fürdővel egybekötött ispotályt. Mátyás király idejében is épültek fürdők a környéken, tehát a régi emberek is igyekeztek hódolni itt a gyógyvizek csodás hatásának. Musztafa pasa által építtetett Rudas, kisebb javításokkal és átalakításokkal a mai napig áll. Ott vannak a több száz éves falak és a régi kövek, amelyeken az évszázadok alatt lecsapódott pára, selymesen simává alakította a felszínüket. Benne van a levegőben a fürdőkultúra ráérős semmittevése. A kikapcsolódás, az ellazulás, a feltöltődés. Szóval Musztafa törekvését a jobb közérzetre, azóta is őrzik a falak. No de nekünk meditálóknak, a tudatosabb életre törekvőknek ez azért már kevés kell hogy legyen!

Kiindulásnak persze nagyon jó alap hogy a testünk gyógyítását, kényeztetését, trenírozását vagy éppen táplálását egyre nagyobb tudatossággal és bölcsességgel kezeljük, de tovább kell hogy jussunk! A test mögött meghúzódó, VilágLélek, az Atma megtapasztalása, és elérése felé érdemes törekednünk. Vagyis hogy nagy törekvés sem kell hogy legyen ez ügyben, mert az evolúciónk önkéntelenül is ebbe az irányba halad, hogy az anyag tudatos felfedezése után jön a szellem, a lélek, szintén egyre tudatosabb felfedezése és átélése! Ez vár Rád is, vagy már talán benne is vagy a folyamatban, legalábbis ha már ezt a blogot olvasod.

Ennek fényében hoztam egy kis visszatekintést, a blog archivumának néhány korábbi, meditatív bejegyzésébe:

2012 ősze >>
A három őszi hónap blogbejegyzéseinek egy kis összesítése

2012 nyara >>
A kánikulával töltött három nyári hónap blogbejegyzéseinek listája

2012 tavasza >>
A madárcsicsergős, rügyfakadós három tavaszi hónap témai

2011 tele >>
Hófödte blogbejegyzések

2011 ősze >>
A sárguló falevelek időszakának témái

... és így tovább, és így tovább...
Így halad az élet itt, a kolostor udvarán.

(egyébként a legmagasabb szintű beavatott tudást, a blogbejegyzések sorai közt fellelhető, csendességben találod meg ám... )



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!