2011. július 27., szerda

Váradi Zsolt, a teázás nagykövete


A kolostoros blog fő témája a meditáció, és a kedves olvasó találkozhatott már itt Aikidóval, Origamival, szóval olyan dolgokkal ami valahogyan köthető a harmóniához, tűnődéshez, lelki békéhez, meditációhoz. A mai napon is egy ilyen témát szeretnék bemutatni Neked, és egy olyan illetőt, akinek az életében fontos szereplő ez. Ez a téma pedig nem más, mint a tea, azaz hogy a nagybetűs TEÁZÁS, a vendégem pedig Váradi Zsolt.

Őr: Arra kérlek első körben mesélj már arról légyszíves hogy hogyan is kapcsolódik az életedhez a teázás?

Zsolt: A tea több szinten van jelen életemben. Egyrészt úgy, ahogy valószínűleg a legtöbb olvasónak is: napi szinten teázom. Gyakran idézett tény, hogy a tea a földkerekség második legnépszerűbb itala. Régebben készítettünk egy felmérést melynek egyik eredménye az volt, hogy a megkérdezettek 97,5% - a rendszeresen fogyaszt teát vagy valamilyen annak nevezett italt. Reggel általában egy pohár meleg vízzel kezdek és ha elég korán kelek, nyugodt körülmények között készítek magamnak teát, általában a kínai teaszertartás módszerével, de persze nem ritka, az itthon megszokott metódus sem.

Emellett ad-hoc jelleggel teablogot vezetek és van egy teakert.hu néven futó on-line teaboltunk is, ahol válogatott tearitkaságokat kínálunk - Magyarországon egyedülállóan 100% zamatgaranciával! Tehát ha nem vagy elégedett a minőséggel, az ízzel vagy bármi mással teljes mértékben visszatérítjük Neked a tea vételárát.

Őr: Említed hogy a kínai teaszertartás módszerével készíted, vagy pedig az itthon megszokott metódus szerint. Milyen alapvető különbségek vannak ezek közt az elkészítések közt? Hol,hogyan és honnan tudják ezeket elsajátítani az érdeklődők? Mit tanácsolsz nekik ezügyben?

Zsolt: Az itthoni teakészítést valószínűleg mindenki ismeri: filtert használunk és leforrázzuk. Esetleg szálas teát vásárolunk és azt készítjük el egy fém teatojásban vagy külön kapható papír filterben. Így is finom teákat készíthetünk, mert egyrészt a teakereskedő multinacionális cégek olyan teakeverékeket készítenek, amit szinte lehetetlen elrontani, másrészt a teát ízesítjük mézzel, citrommal, tejjel – ki hogyan szereti, ami valóban finom italt eredményezhet, de a tea eredeti ízétől már messze jutunk.

A „rutinteáink” tehát finomak, kényelmesek de elveszítjük közben a valódi tea ízét. A távol-keleti teaceremóniák egy kicsit kifinomultabbak: szinte mindegyik elemre kiemelt hangsúlyt fektet. Gondosan választunk teát, legalább ilyen körül tekintően járunk el a víz kiválasztásnál és természetes, hogy eszközökre is figyelünk. Tudjuk -vagy legalábbis keressük - melyik eszközzel érhetjük el megbízhatóan a legjobb eredményt. Odafigyelünk a forrázás/áztatás idejére.


A keleti hagyomány egy kicsivel minden részletre többet áldoz. Mindezt úgy, hogy meghagyja a teát eredeti formájában. A teára kíváncsi, arra, amit a lényéből eredendően adni tud. Jó minőségű teát választva, jól elkészítve – gyakorlatilag nincs szükség ízesítőkre. Így egy finom nullakalóriás ital készíthető. Mivel rendkívül sokfajta szálas tea van, csak idő kérdése, hogy valaki megtalálja a neki igazán megfelelőt.

Jópár éve megkérdeztem egy teában jártasabb ismerősömet mit tanácsol első lépésként, hogyan induljunk el ezen az úton. Azt felelte, vegyünk 3 deci vizet és tegyünk bele egy jó teát. Ha jó a tea többé úgy sem lesz kérdés.

Vannak, akik az ilyesfajta zen mesteri tanításoknál többre vágynak nekik készítettünk egy rövid jegyzetet 5 kipróbált tipp – a finomabb teákért! címmel. Ez ingyenesen letölthető a teakert.hu oldaláról. Néhány egyszerű tipp, amelyeket alkalmazva gyerekjáték lesz finom teát készíteni – akár már a ma esti teánk is finomabb lehet.

A kínai teaszertartás iránt komolyan érdeklődőknek jó szívvel ajánlom a Kínai Kulturális és Művészeti Központ Teatagozatát(www.kinainfo.hu). A japán teaszertartás iránt érdeklődők pedig az Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesületnél ismerkedhetnek meg közelebbről a művészettel.

Őr: Hogyan indult ez az egész, miért pont a tea került ennyire középpontba Nálad?

Zsolt: Középpont. Nem ezt a kifejezést érzem közel állónak hozzám. Úgy mondanám inkább, hogy a személyes mandalám egy nagy részén megtalálod a teát – különböző minőségekben: lehet meditációs eszköz, a vállalkozás alapja, szomjoltó, hobbi. Egyszóval sok oldala van és szinte mindegyik megjelenési formája szép :)

Kicsit távolabbról indulva: körülbelül tizenhat éves koromban érintettek meg a keleti filozófiák. Ekkor kerültek kezembe a Kapujanincsátjáró, a Folyik a híd című könyvek. Sokat nem értettem belőlük, de valahol belül megérintettek. Később távol keleti küzdő sportot kezdtem el gyakorolni, ahol bepillanthattam - a korábban könyvből megismert - filozófiák gyakorlati alkalmazásába is.

2005-ben ajándékba kaptunk egy hagyományos kínai teakészítő kannát (yixing). Talán mondhatjuk azt, hogy ekkor indultunk el a tea útján.

2007-ben egy ismerős megkeresett: csináljunk együtt egy teás vállalkozást. Importáljunk csúcsminőségű, kézműves teákat közvetlenül Kínából. A válogatást nagy tapasztalatokkal rendelkező értő szakember végzi, a kiemelkedő minőség tehát garantált. Rám a marketing és egyéb ügyviteli teendők maradtak.

Mindig izgatott, hogy valami, vagy valaki miért lesz sikeres. Az elvek izgatnak, tesznek elevenné. Hogyan működik? Mitől lesz valami jó,kiteljesedett és - személyként - boldog. Örömmel mondtam tehát igent, izgalmas kalandnak ígérkezett. A szálas–leveles teák megfogtak szépségükkel, hatásukkal és mellettük maradtam (vagy ők maradtak mellettem?).


Őr: Ahogyan említed hogy mindig is érdekelt az, hogy valami mitől lesz sikeres, vagy éppen boldog, kiteljesedett, akár egy vállalkozás, akár egy ember, mire jutottál ezügyben? Hogyan látod ezt, mi a siker, mi a kiteljesedés titka? Mi az, amit ezügyben tanácsként mondanál a kolostoros blogolvasóknak, az eddigi tapasztalatok alapján? Akár mint „vállalkozó”, akár mint „magánember”.

Zsolt: Ez rövid lesz: Azonnal menj szembe a félelmeiddel! Ha megteszed: semmivé válnak. Ha húzod az időt: gyökeret ereszthetnek, megkötnek, befolyásolnak.

Őr: Hogyan látod a magyarországi lakosok teázásának kultúráját?

Zsolt: Személyes tapasztalatom az, hogy nagyon izgalmas időket élünk. Annak ellenére, hogy a tea terén nem rendelkezünk több száz vagy ezeréves történelmi alapokkal a minőségi teakultúra egyre ismertebb és elismertebb Magyarországon.


Akár a kínai, akár a japán teakultúra művészetére tekintünk ma már mind a kettőnek megvannak a hiteles tolmácsolói, bemutatói hazánkban. A fejlődési lehetőség tehát adott és mindezek mellett egyre több igazán kiemelkedő minőségű, tényleg ritka tea érhető el itthon.

A nagy áruházak polcain is egyre gyakrabban találhatunk szálas teát. Persze a minőség és választék még nem olyan, mintha egy szakboltban lennénk, de az információ megérkezett és sok potenciális fogyasztó innen indul el, hogy később még tovább menjen. Nyilván a többség mindig a könnyebb ellenállás felé mozdul el: a könnyebbet, egyszerűbb megoldást választja: ez a filter esetleg a palackos teák útja.

Őr: És ezzel szemben milyen a távol-keleti emberek teázási kultúrája?

Zsolt: Ez egy egyszerűnek tűnő kérdés, amire nagyon sokrétű választ lehet adni. Most csak érintsük a már említett történelmi hagyományokat, a tradíciót. A léptékek teljesen mások mint nálunk, mi elmosolyodunk ha hallunk arról, hogy a huszárok az 1800-as években borral „házasították” a teát.

Gondoljunk csak bele Kínában ekkor már a tea több aranykorán túl voltak. Lu Ju több, mint 1000 éve megírta teáskönyvét (Magyarországon Tokaji Zsolt fordításában, a Terebess Kiadónál jelent meg.)

Természetes, hogy ennyi idő alatt rengeteg tapasztalat és tudás halmozódott fel, mind a termesztéssel, mind az elkészítéssel kapcsolatban. Mi generációnk szerencséje - vagy szerencsétlensége? Ki tudná azt megmondani? - , hogy a tudás és alapinformációk elérhetők. Olyan teákat ihatunk, amelyeket régen csak a kiváltságos méltóságok. Mindezt könnyedén, szinte a karunkat sem kell kinyújtani. Persze azért vannak korlátok most is, lépcsőfokok, amit nem mindig egyszerű vagy könnyű meglépni.

Összefoglalva a történelmi előzmények, a hagyomány és tradíció nagy különbség, ugyanakkor az átlag teázó kint sem zen teaszertartással vagy kung fu módszerrel készíti el a teáját.

Őr: A meditáció, amivel én foglalkozom, a sahaja jóga, és ennek a mestere Shri Mataji egyszer azt mondta, hogy távol-keleti teaszertartások célja is nagyvonalakban az, mint a meditációé, hogy az ember a Jelenbe, azaz meditációs állapotba kerüljön, gondolatmentessé váljon, átélje teljesen a pillanatot. Te hogy látod ezt, mi a véleményed erről?

Zsolt: Valóban. A teakészítés metódusát erre is fel lehet használni. A meghatározott sorrend szerint elvégzett mozdulatok, az újra és újra használt eszközök mind elősegíthetik azt, hogy az elme kikapcsoljon vagy még inkább: megbízzuk egy feladattal, hogy végezze el – azt úgy is szereti. Közben a megszokott mozdulatok miatt egyre kevésbé csaponganak a gondolatok. Sőt megjelenhet közöttük a tér is – ez gondolom már sok olvasónak ismerős állapot lehet.

Mindemellett ott van a tea, amely pozitívan befolyásolhatja a tudatállapotunkat. Vannak olyan teák, amelyek hangsúlyosan szemlélődést segítik elő. Nem feltétlenül az ízükkel, zamatukkal hívják fel magukra a figyelmet, hanem a hatásukkal.


Őr: Most amikor készül ez az interjú, az utóbbi hetekben elég kemény kánikulák voltak, nagyon száraz és meleg a nyár. Ilyen időjáráshoz milyen teát ajánlasz az embereknek fogyasztásra, és miért pont azt?

Zsolt: Vannak alapelvek, amelyeket sokszor hallhatunk: nyáron inkább zöld teát, míg télen inkább vöröset vagy puer teát igyunk. A zöldek hatásukban valóban kevésbé fűtenek belülről, mint a karakteresebb puerek vagy vörös teák. De ez csalóka lehet: egy-két zöld tea okozhat meglepetést :)

Érdemes inkább a saját testi vissza igazoló jeleinkre figyelni és ezek alapján dönteni. Másrészt kisebb ciklusok, élethelyzetek is vannak, ha koncentrálnom kell, ez a fontos, akkor ilyen hatású teát veszek elő, akkor is ha meleg van, mert nem lelazulni szeretnék, hanem felpörögni. Én döntöm el… de fontos tudni az árat. Mivel jár, ha túlpörgetetem magamat egy elixírrel, később vissza kell adnom, hogy a hosszútávú harmónia kialakulhasson. A tea így taníthat is minket, illetve lehet egy társ, aki segít egy-két helyzetben.

Őr: Végezetül pedig köszönöm szépen a beszélgetést, hogy vállaltad az interjút, és bízom benne hogy sikerült még jobban meghoznunk az olvasók kedvét a teázáshoz, és ezáltal is közelebb kerülnek egy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb, meditatív élethez. Köszönöm szépen a beszélgetést!Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!