2009. július 1., szerda

Tudod mi történik, ha kritizálsz másokat?

"Ha embertársaid és rossz dolgaival foglalkozol, egy rést hagysz a szíveden, amin keresztül behatolnak a gonoszságok. Ha másokat ellenőrzöl, ha másokkal versengsz, vagy ha kritizálsz másokat, az legyengít és legyőz téged."

„Amikor meghajolsz az univerzum előtt, az ugyanúgy meghajol előtted; amikor Isten nevét kiáltod, az visszhangzik benned.”

"Nincsenek versenyek a Béke Művészetében. Az igazi harcos legyőzhetetlen, mivel nem verseng semmivel. A győzelem azt jelenti, hogy legyőzzük a versengés szellemét, ami bennünk lakozik."

Ueshiba Morihei
Az Aikido Harcművészet alapítója (1883-1969)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A párhuzamok...

Azért olvashatsz most itt a blogban az aikido nagymesteréről és a tanításáról, hiszen amit oktatott, az túlmutat a fizikai küzdelmen, az önvédelmi, és harci technikákon. Egy olyan ÚT-at, egy olyan harc-MŰVÉSZETET (igen, így nagybetűvel) ismersz meg általa, ami nem az Egónak, hanem a Szívnek szól. Ezt pedig minden meditáció iránt érdeklődőnek érdemes felfedeznie.

Hamarosan rátérek magának az aikidonak, mint filozófiának, mint technikának a nagyszerűségére, viszont előtte maradjunk még egy kicsit az alapítónál.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Shri Mataji, éppen a Sahaja Jógik ajándékát olvassa 1994-ben, Tokyoban. A könyv Ueshiba Morihei Mesterről, az Aikido alapítójáról szól.

Shri Mataji azt mondta róla, hogy önmegvalósult lélek volt, (...aktív volt benne a kundalini energia, azaz közvetlen kapcsolatban volt, a Mindenen Átható Isteni Erővel...) és nagyon jó vibrációi voltak. A kép, és a szöveg forrása itt >>

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rémálom az Elm, illetve egy hétköznapi utcában

Képzelj egy el olyan képet Magad előtt, amikor egyedül mész egy sötét, és kihalt utcán az éjszaka közepén. Félelmetes hangok a hátad mögül, és hallod hogy többen is közelítenek Feléd! Mire felocsúdnál, már körbe is álltak, Tőled sokkal erősebb, és sokkal agresszívabb, vérszomjas alakok! Kész, a lábad földbe gyökerezett, és semmire sem vagy már képes, csupán a teljes megsemmisülésre... várod hogy beteljesedjen a Sorsod, és csak azért imádkozol, hogy ez minél kevesebb szenvedéssel történjen.

A másik verzió

Képzeld el, hogy tapasztalt, és felkészült harcosként hallod az éjszaka közepén, a közelgő támadás sejtelmes hangjait! Még mielőtt ütnének és szúrnának a sötét alakok, Te már pillanatok alatt csontokat törsz, fogakat ütsz! Nem adják fel a küzdelmet, hiszen többen vannak. Te egyre ingerültebben, és vérszomjasabban akarod megbüntetni a támadóidat, hogy jegyezzék meg egy életre, nem szép dolog amit tesznek! A magatehetetlenség állapotáig vered a támadóidat. Bosszúd egyre kíméletlenebb, hiszen "jó okod" van a "móresre tanításra"! Vér, és hörgés mindenfelé...

Az Aikido Útja

A történet harmadik verziójában egy olyan képet képzelj el, amikor Rád támadnak, de Te nem akarsz nekik rosszat! Lehet hogy picit nehéz ezt elképzelni, de próbáld meg! Képzeld el önmagadat úgy, hogy az egyre ingerültebb támadók, egyre agresszívebben rontanak Rád, viszont Te mindvégig nyugodt maradsz. Nem ragad Rád az agressziójuk, nincs Benned bosszú, és büntetésvágy, se félelem, se bizonytalanság. Minden egyes támadásukat higgadtan, és profin hárítod.

A Feléd irányuló egyre nagyobb negatív erőt, Te finom, szinte már testvéri Szeretettel kezeled. Úgy hárítod a támadást, hogy közben a legkevésbé sérüljön a támadó, csupán szembesüljön saját gyengeségével, és kicsinyességével. Megadod neki a felismerés esélyét, hogy észrevegye az egész cselekménysorozatban a könyörületet. A megbocsátást. A megbánást, és az esélyt a "megtérésre". Mindezt teljes természetességgel.

Nincs más választása. Vagy megérzi, és átadja magát a feloldódásnak, vagy a maradék erejével a lehető legmesszebbre fut. Ne feledd, Te teljes harmóniában végig, a lehető legnagyobb eleganciával, és nagylelkűséggel kezeled a támadást! Valahogy így:



SZÍNTISZTA meditáció az, ahogy az alapító ezt az egész aikidót kidolgozta, tanította, és átélte! Érdemes, akár egy lágy tea mellett elidőzni a Mester gondolatainál, hiszen egy olyan világ nyílik meg általuk, amire egyre inkább ki van éhezve az emberiség! A végtelen nyugalom, és békesség világa... gyönyörű, bölcs, és igazán mesteri idézetek itt >>

ISTENI lágyság és finomság az, ahogy Ueshiba Morihei Mester, a durva agressziv támadás, fizikai síkon is megnyilvánuló jelenségét, micsoda kontroll alatt tartja. Milyen könnyedséggel kezeli az egészet. Erőfeszítésnélkül. Teljesen az ellenfél támadó energiáját használja, picit forgatja, pörgeti ezt az egész támadó erőt, aztán ártalmatlanná teszi, és a végén szinte már csak egy atyai, szerető simogatás hiányzik a jelentekből. (-:

SZOKATLANUL hosszúra sikerült ez a bejegyzésem, és arra kérlek, hogy később is gyere vissza, tanulmányozd át, mert elég tömény lehet. Érdemes ezt a későbbiekben is újra, és újra felfedezni. A legvégére pedig még egy videót ajánlok, amin maga a Mester mutatja be ezt a gyönyörű művészetet, és ha másra nincs is már időd, azért az 5:45 -től megjelenő, lassított felvételt mindenképp nézd meg!

AZ ERŐFESZÍTÉSNÉLKÜLISÉG, a lágyság, a könnyedség, az elegancia, a méltóság, az emberség, a humor, és a szeretet művészete jelenik meg minden mozdulatában!
Ez maga, O'Sensei Ueshiba...





Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.