2009. július 13., hétfő

Örökzöld tanulság, a meditációs sátorból!

Biztos ismersz Te is olyan örökzöld melódiákat, amelyeket ha meghallasz valahol, akkor meg sem lepődsz már azon, hogy egyszerre kezded el dúdolászni, egy nálad pimaszabbul fiatalabb generáció tagjával!

Egy hasonlóan örökzöld, ha nem is dal, de egy különös, vissza-vissza térő meditációs tanulságot olvashatsz itt, ami a hétvégén, ahogy várható volt, ismét felbukkant. Alig győztem összeszedni, a döbbenettől "leesett állakat"!


1 sátor, 2 nap, 9 jógi, gyertyák, füstölők, sok-sok szendvics, gyümölcs és ásványvíz.

"Betáraztunk" és átadtuk magunkat, az Egerág focipályáján megrendezésre kerülő, Keleti Népek Fesztiváljának.

Táncbemutató, egyéni és közös meditációk, beszélgetések, ismerkedések, tapasztalatcserék. Húúú, micsoda 2 nap volt! (-:

Ezúton is gratulálok a fesztivál szervezőinek, és köszönjük hogy lehetőséget biztosítottak arra, hogy rajtunk keresztül, megismerhették az emberek a meditációt! Bepillantást nyertek abba, hogy igenis elérhető a belső béke, és a sokkal harmónikusabb élet, annak ellenére is, hogy a világ teljesen mást kényszerít ránk!

---------------------------------------------------------------------------
A döbbenettől, és a hitetlenségtől leesett állak története
---------------------------------------------------------------------------

Gipsz Jakabnak kereszteltem el azt a képzeletbeli Urat, akin keresztül szeretném bemutatni Számodra azt az igen gyakori (már-már örökzöldnek számító) jelenséget, ami az ilyen fesztiválokon, a meditációs sátrunk környékén sűrűn előfordul.

Gipsz Jakab egy olyan hozzállást testesít meg, ami teljesen érthető, jogos, és sokakban benne is van, amikor meglátnak egy meditációs sátrat egy ilyen fesztiválon. A kétség arra nézve hogy...

A példa kedvéért tegyük fel, hogy Jakab picit már érdeklődik a meditáció iránt. Egyre többet olvasgat a témáról. Ettől függetlenül, eljön egy fesztiválra, ahol szeretne kikapcsolódni, mulatni, szórakozni, ismerkedni, jönni-menni, vegyülni, pezsegni. Koncertek, árusok, programok, bódék, szóval egy igazán pezsgő, hangos, és mozgalmas helyre került. Aztán egyszercsak a tömegben felbukkan a meditációs sátor, ami rögtön arra készteti Jakabot, hogy kiváncsian megvizsgálja.

Vajon lehet itt egyáltalán, ekkora nyüzsgés közepette meditálni? - formálódik Jakabban, a kétségekkel, örömmel, és kiváncsisággal kevert érzés. Ez egyre inkább fokozódik benne, ahogy közelít a sátorhoz. Teljesen megértem őt, hiszen első látásra, tényleg hihetetlennek tűnik, hogy egyesek hogyan képesek ilyen hangos fesztivál közepette is meditálni!

Szerencsés esetben, Jakab nem ül fel a kétségeinek, hanem bátran a kiváncsisága pártjára áll, és tesz egy próbát. Az esetek 80%-ban, ahogy belépnek az érdeklődők a meditációs sátorba, és elkezdjük az első pár gyakorlatot, szinte meg is szűnik számukra a külvilág. Az előbb még oly távolinak és hihetetlenek tűnő meditatív állapot, egyszercsak magával ragadja őket. Jakab is elfelejti a kétségeit. Egyre inkább megízleli, hogy micsoda "csend" lakozik benne. Felfedezi azt a Békét, amitől ha nem is tátva marad a szája, de picit megdöbbenve leesik az álla

(......amit higéniai okokból, kis kendővel megfogva szoktunk visszasegíteni a helyére... (-:

és örül annak, hogy nem tántorította el a bizonytalanság! Igen, tényleg lehet, és valójában itt is működik. Ki sem kell ezeket mondania, hiszen már az arcára van írva!

----------------------------------------------------------
A viccen túli félreértés, és tanulság
----------------------------------------------------------

- Nehogy azt hidd, ahogy én is hittem régebben, hogy meditálni, csak a világtól hermetikusan elzárt, csöndes szobában lehet, ahol még a szú sercegése is hatalmas csatazajnak hallatszik!
- Ne gondold, hogy majd picit később lesz az a pillanat, ami alkalmas lesz arra, hogy befelé fordulj, önmagaddal foglalkozz, és meditálj!
- Ne a külvilágot okold, hogy nem adja meg Neked az elmélyülés, az elcsendesedés, az egyedüllét, a tökéletes meditáció körülményeit!

Tökéletes pillanat, valójában szinte mindegyik az életedben! Ragadd meg a jelent, légy tudatos, légy önmagaddal, meditálj! Kezd a légzőgyakorlatokkal, amivel bárhol, könnyedén visszavonulhatsz önmagadba. Pihenhetsz és erőt gyűjthetsz. Teljesen spontán megtalálod azt a békességet, azt a csendet, aminek a nyugalmához, még az életed legviharosabb időszakában is visszatérhetsz megpihenni, és feltöltődni.

Kellemes levegőzést, és igazán meditatív, örömteli életet kívánok!
A derű, az arcodra lesz írva Neked is! (-:



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.